Facebook hozzászólás

5 + 1 TIPP A ROSSZ UTAZÓKNAK

Ég veled, mobil! Most nincs olvasás!

Sokan csak most jutnak odáig, hogy végre szabadságra menjenek. A rég áhított utazás azonban többekben félelmet szül, mert rettegnek a hosszú órákon át tartó rosszulléttől, hányingertől, szédüléstől. Legtöbben csak nevetgélünk a repülőgépen az ülés támlájába rejtett hányózacskón, de annak, aki utazási betegségtől szenved, az út sajnos rendkívüli megpróbáltatást is jelenthet, legyen szó akár autózásról, repülésről, vagy hajóútról. A kicsik különösen érzékenyek az utazási betegségre, azonban a csecsemők ritkábban lesznek rosszul mozgó járműben, ez inkább a totyogók, ovisok és kisiskolások problémája.

Repülőgép szárnya, Kép: pexels
Kép: pexels

Mit tegyünk, hogy ne váljon az utazás rémálommá? Dr. Cvetkov Márta repülőorvos hasznos tanácsokkal látja el az utazási betegségben szenvedőket!

Csapjuk be a szemünket!

Az utazási betegség az egyensúlyszerv túlérzékenységéből adódik. A test helyzetét és a mozgást a belső fül és a szem együttesen érzékeli. A két szerv eltérő jelzéseket küld az agynak, és felborul a rendszer. A szemet rövid ideig be lehet csapni, ilyenkor segíthet, ha egy fix pontot, vagy a horizontot nézzük, így a szem is követi a jármű mozgását. Az autóban általában jobb az első ülésen, vonaton a menetiránnyal szemben ülni, repülőgépen pedig a szárny közelében, mert ott a legkisebb a fel-le irányú mozgás.

Feleség hányni készül a kocsiban, Kép: homeopatia.info.hu
Kép: homeopatia.info.hu

Levegőt!

Felkavarodott gyomor és szédülés esetén a friss levegő jól eshet, érdemes felmenni a hajó fedélzetére, vagy letekerni a kocsi ablakát. A mély, lassú légzés növeli az oxigén mennyiségét a tüdőben, csökkenti a légszomjat. Ha a légzésre koncentrálunk, ez elvonja a figyelmet a zavaró körülményekről.

Lassítson, pihenjen, lazuljon!

Ha autóval indulunk útnak, akkor fontos a nyugodt vezetés, a gyakori fékezések csak rontják a helyzetet. Egy rövid pihenő pedig hamar visszaállítja a megzavart érzékelést. Ruházatunk legyen laza, kényelmes, réteges, így, ha a járműben melegünk van, akkor le tudunk belőle egy-egy darabot venni.

Autóval? Repülővel? Így utazz, ha cukorbeteg vagy!

Repülőgép, utasszállító, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Cukorbetegként a nyaralás, utazás megtervezése külön feladatot jelent. Más-más előkészítést igényel, ha a szabadság pihenésből vagy aktív programokból áll. Egyeztetni kell az légitársasággal és a szállodával is. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusának hasznos tanácsai.

Keksz a megmentő

Az utazás előtt egy órával fogyasszunk kevés, könnyen emészthető és szénhidrátban gazdag élelmiszert, például gyümölcsöt, mert akár az üres, akár a túlzottan teli gyomor is fokozhatja a tüneteket. Kerülni kell az alkohol, tea és kávé fogyasztást, mert vizet von el a szervezetből. Az út alatt igyunk sok ásványvizet, a megfelelően hidratált szervezet közérzete is kellemesebb. Útközben, ha a gyermekünk rosszullétre panaszkodik, sápadt, egy keksz enyhítheti a gyomorpanaszait. A szénsavas ásványvíz felnőtteknél nagyon jó a háborgó gyomorra, de sokaknál segít egy kis rágcsálni való is. Hányás után mindenképpen fontos a folyadék pótlása!

Gyerek rosszul van a kocsiban, Kép: homeopatia.info.hu
Kép: homeopatia.info.hu

Maradjunk éberek!

Sajnos az utazási rosszullétre kapható hagyományos gyógyszerek gyakran álmosító hatásúak, és ezért különösen gyermekeknek nem is szívesen adjuk be, de azért a megoldás nem csupán a hányózacskó. A homeopátia egy sor olyan szert ismer, amely az egyéni tünetek alapján, és álmosító hatás nélkül enyhítik az utazási rosszullétet. A cocculus alapanyag akkor javasolt, ha a vezető tünet a heves szédülés, melyet fáradtság érzet kísér, és a tünetek melegre enyhülnek. A tabacum abban az esetben segít, ha a hányinger sápadtsággal, szapora pulzussal jár, és a tünetek friss, hűvös levegőre enyhülnek. A hajón és a repülőgépen jelentkező emelkedő-süllyedő mozgás okozta utazási betegséget pedig legjobban a borax alapanyagból készült homeopátiás szer csillapítja.

+1 Tilos az olvasás!

A legrosszabb, amit tehetünk, ha olvasunk menet közben. Még a mobilt is tedd le!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…

A fenébe! Magunkra hoztuk a bajt!

Ma már népbetegség, mely nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, ez pedig az ösztrogéndominancia.…
1 / 1 496

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!