Facebook hozzászólás
251

Ettől a véred is pezseg!

A karácsonytól a báli szezonig tartó időszak menthetetlenül a nagy evések ideje. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy mit iszunk! Legyen mondjuk pezsgő…

Az ünnepléshez hozzátartozik a gyöngyöző ital, amelyet Dom Perignon francia szerzetesnek meg egy elfeledett – és így véletlenül egy második, palackban végbement érlelési folyamatnak „áldozatul esett” – üveg bornak köszönhetünk.

Az eredeti és meglehetősen borsos árú francia champagne mellett számos minőségi pezsgő és habzóbor kínálja magát. Leggyakrabban önmagában szolgálják fel, de léteznek olyan társítások, amelyek tovább emelik az ital különlegességét. Az eper szinte már közhelyes, de annál finomabb a habzóbor mellé. Látványos és finom kompozíció a kecses pohárba hibiszkuszvirág szárított fejét helyezni, és erre tölteni az italt.

Franciaországban mindig és mindenhez folyik a champagne, különböző fajtáit éppúgy társítják ételekhez, mint a bort szokás. Aperitifként remek a kizárólag fehér chardonnay szőlőből készült pezsgő, de fogyasztható tengeri herkentyűkhöz, halakhoz és indiai currys ételekhez is. Az érett, zamatos rozé pezsgők a vörös húsokkal és erősebb fűszerekkel vannak összhangban, a picit édesebb, demi-sec – félszáraz – champagne pedig a libamáj és zsírosabb kacsából készült sültek ideális kísérő itala. Sőt, az étkezéseket megkoronázó feketekávé mellé is felszolgálhatjuk.

A pezsgő ízvilágát alapvetően a citrusos, gyümölcsös, savas jegyek határozzák meg. A másoderjedés folyamán – amikor a bor pezsgővé alakul át – pedig élesztős, leginkább a frissen sült kenyérre emlékeztető ízjegyeket kap. A Nespresso szakértői szerint, ha az étkezés elején elfogyasztott pezsgő ízvilágát a zárásként felszolgált kávéhoz szeretnénk illeszteni, elsősorban a gyümölcsös, citrusos, esetleg gabonás jellegű kávékat részesítsük előnyben.

A pezsgő kiváló alapanyaga különböző koktéloknak és bóléknak is. Ezekhez mindenképpen száraz pezsgőt ajánlanak a szakértők, és az is fontos, hogy akkor is hűtött itallal dolgozzunk, ha jégkocka is kerül a pohárba. A legelegánsabb talán mégis a jellegzetes, karcsú pohárban felszolgált, tiszta pezsgő, ünnepkor, egy egyszerű vacsorához vagy akár egy különleges, hosszú és ráérős reggelihez fogyasztva.

Bontsunk elegánsan!
A hangos durranás és a messzire repülő dugó legfeljebb a szilveszteri buliban mulatságos, egy elegáns összejövetelen szinte észrevétlen palackbontásra van szükség. Ehhez el kell távolítani a dugót fedő fóliát, és hat csavarással kilazítani a leszorító drótot. Ezután a dugót megmarkolva az üveget (!) kell forgatni addig, míg halk pukkanással kinyílik.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!