Ha 8 évvel tovább akar élni, döntenie kell!
Évtizedeken át óvtak minket a táplálkozáskutatók a zsírtól, mondván, a szervezetnek nem tesz jót. Jött az olajkorszak, amikor mindenki olajjal sütött, főzött, majd pár éve berobbant a hír: ez is káros a testnek. Akkor mit válasszunk? Megkerestük a válaszokat.
Károsak a transz-zsírsavak. Manapság sokszor hallott tanács az, hogy ezeket a kacifántos nevű zsírokat mellőzzük étrendünkből. A baj csak az, hogy a legtöbben nem tudják, mit is takar ez a név pontosan.
A transz-zsírok előállításánál a növényi olajokat hidrogénnel elegyítik, majd nagyon magas hőmérsékletre hevítik. Ennek hatására jön létre a természetben egyébként nem létező transzzsírsav, amelynek előnye az, hogy tovább őrzi meg minőségét, szobahőmérsékleten is tárolható, és többször felhasználható, nem mellesleg ropogóssá teszi a termékeket. Mindent egybevetve tehát takarékos megoldás. Igen ám, csak nem egészséges – mutattak rá kutatók.
Kiderült ugyanis, hogy ezek a zsiradékok még az állati eredetű zsíroknál is károsabbak, amelyektől már több évtizede óvnak minket, és tulajdonképpen amelyek helyett használjuk a hidrogénezett olajokat. Mivel ezek a zsírok természetes formában nem léteznek, ezért az emberi szervezet is nehezebben tudja feldolgozni, emellett tönkreteszik az ereket, a zsíranyagcserét, sok esetben érelzáródást, szívinfarktust okozhatnak. A kutatások azt mutatták ki, hogy már napi 5 gramm is káros lehet, ugyanis 24 százalékkal növeli meg a szívroham valószínűségét.
Egyre több nemzetközi kutatás mutatott rá az elmúlt években, hogy a gyorséttermek túl sok transzzsírsavat használnak ételeikhez, a helyzet Magyarországon is igen rossz. Ennek hatására már több nagy étteremlánc jelezte, hogy kivonják termékeikből a káros zsiradékot, de az USA-ban január óta például kötelező feltüntetni a termékek csomagolását, ha transzzsírsavat tartalmaz. Mert tévedés azt hinnünk, hogy csak a hamburgerben és a sült krumpliban található meg nagy mennyiségben. A babáknak szánt piskóták egy részében is fellelhető.
Néhány gyorsétteremben tehát már ma is, a többiben talán pár év múlva anélkül ehetünk sült krumplit, hogy ilyen veszélyeknek tennénk ki magunkat. De mivel főzzünk otthon, illetve mit használjunk salátákhoz, hideg ételekhez?
Számos táplálkozási szakember azt ajánlja, hogy válasszuk az olívaolajat. De milyet, hiszen annyi féle kapható ebből a termékeből is. Az olívaolaj minősége és felhasználhatósága szerint lehet bio extra szűz, extra szűz, szűz. A sansa, orujo vagy pomace néven ismert a leggyengébb minőségű.
Hozzászólás zárolva.