Facebook hozzászólás
83

Meglepő eredmények Jamie Oliver menza-programján

A gyerekek kedvenc ételei gyakran az egészséges mennyiség dupláját tartalmazzák- állítja egy nemrégiben készült felmérés- ami különösen az asztmás gyerekek esetében adhat okot némi aggodalomra.

297, a gyerekek körében igen népszerű ételt (pl. gyorsételek, pizza, édesség, konzervek) vizsgált meg egy angliai szervezet só – és zsírtartalom szempontjából.

A sóbevitel és az asztmás tünetek közötti egyértelmű kapcsolat igazolódott be.

Szintén ezt támasztja alá egy 2005-ben, az Indiana Egyetemen végzett kutatás is, mely szerint egy két hétig tartó sószegény táplálkozás már látványosan csökkentheti az asztmás tüneteket, és javítja a tüdő működését is.

Az emlékezetes Jamie Oliver menza-program során (amikor egészséges ételeket adtak néhány angol iskolában ebédre), azoknak a gyerekeknek, akik asztmával küszködtek, kevesebbszer kelett inhalátorukat használniuk.

Mivel a készételek általában nagyobb mennyiségű sót tartalmaznak, ezért sokkal célszerűbb friss, magunk készítette ételt adni gyermekeinknek, és persze a család valamennyi tagjának.

Mindig olvassuk el tehát a termékek cimkéjén található információkat! Figyeljünk arra is, hogy a sótartalom helyett gyakran a nátrium tartalom van megadva.

A napi ajánlott sófogyasztás mértéke gyerekek esetében:

1-3 év: 2 gr só naponta (0.8 gr nátrium)

4-6 év: 3 gr só naponta (1.2 gr nátrium)

7-10 év: 5 gr só naponta (2 gr nátrium)

11 év felett: 6 gr só naponta (2.5 gr nátrium)

Saját egészségünket is óvva, 11 gr sónál (egy teáskanálnyi) mi, felnőttek se fogyasszunk többet!

Forrás: www.asthma.org.uk



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!