>
Facebook hozzászólás

Nem csak növényevőknek!

A 20. Vegetáriánus Fesztivált a hétvégén, augusztus 27-28. között a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg. Táplálkozási tanácsokat, csoportos jógát, relaxációs foglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, öko- illetve bio szemléletű termék-bemutatókat kínálnak a szervezők – nem csak vegetáriánusoknak!

Zöldségeskosár, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Léteznek ehető virágok és magyaros vegakonyha? Lehet, hogy nem hizlal a rizs? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a hétvégén Budapesten a 20. Vegetáriánus Fesztiválon. A rendezvény célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson, csak zöldség és gyümölcs fogyasztásával is élhetünk egészségesen. A zenei és tánc-programokon túl Sütő Enikő modelliskolájának növendékei újrahasznosított anyagokból készült ruhákból tartanak divatbemutatót. Idén először lesz „vegán mozi” és „főzőszoba”, illetve amíg a szülők főznek, vagy előadást hallgatnak, a kicsik a játszószobában tölthetik az időt.  A fesztiválra a belépés ingyenes!

Réfi Dávid olykor provokatív kérdéseket is felvető, Szénhidrátra fel! című expozéjával kezdődik augusztus 27-én 10 órakor a fesztivál. Ezt követően Lénárt Gitta, a Nyersétel Akadémia vezetője nyers vegán ételcsodákkal ismerteti meg a hallgatóságot, 12.50-kor tartják a már említett divatbemutatót. Marton Melinda tudományos kutató, a Testtudatos táplálkozási módszer megalkotója 14 órakor a teljes értékű, gluténmentes növényi étrend kialakításához ad segítséget receptekkel és elméleti tudással, majd Dr. Tamasi József belgyógyász szakorvos Hogyan ne haljunk meg? címmel tart előadást. 17 órakor kezdődik a Gitamala együttes Mantra koncertje.

Ezekkel a programokkal párhuzamosan több terem színes programjai közül szemezgethetnek a látogatók. Egyebek közt Halmos Mónika gasztrobotanikus, food stylisttól kaphatunk tanácsokat az ehető virágoskert létesítéséhez úgy, hogy a lehető legkevesebb időt és energiát fordítsuk a gondozására – természetesen vegyszerek nélkül. 15 órakor Nagy Zitával, a Zizi kalandjai blog szerzőjével találkozhat a közönség, majd Pálok Péter (Mahadzsan dász) szakács, a szakrális konyha avatott szakértője Ősi kultúrák gasztronómiai öröksége napjainkban címmel tart előadást.

Vegatál csírákkal, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A Baba-mama szobában Puskás Krisztina és Zentai Kata, a Beszélő Babakezek program vezetői a babajelbeszéd rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket. Werner Krisztina laktációs szaktanácsadótól megtudjuk, kell e készülni a szoptatásra és hogyan befolyásolja a szülés módja a szoptatás sikerét, végül a MODULE dúláival lesz beszélgetés a várandósságról, szülésről, szoptatásról és babagondozásról.

Vasárnap 11 órakor Varga Sándor receptekkel, ötletekkel segíti azokat, akik kíváncsiak, hogyan lehet magyaros, mégis vega konyhát vinni. Ezt követően Bonifert Anna az állatok tiszteletéről beszél a vegán életmód tükrében. 14 órakor pedig Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnök, több könyv szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az aránytartás a vegán táplálkozásban.

Házi praktikák
Még nyár végén is zavar minket a szúnyog-, hangya-, méh- és darázscsípések. A viszketésekre, duzzanatokra vannak remek házi módszerek is!

Ezután Dr. Darnói Tibor holisztikus orvos a bennünk zajló testi-lelki-szellemi folyamatok megismerésének fontosságáról beszél. A szakértői szobában dr. Pásztor Judit arról beszél, hogyan lehet meggyógyulni a metabolikus szindrómából, a Workshop teremben pedig Jónás Adrienn mutatja be, hogy a Hellinger módszerre alapozva hogyan indítható be a test öngyógyító folyamata. A fesztivál 17 órakor Enrico Végtelen szeretet című koncertjével zárul.

Idén először lesz „vegán mozi” – ahol számos ismeretterjesztő és dokumentfilmet vetítenek – és „főzőszoba”, ahol a fesztivál teljes ideje alatt ínycsiklandozó ételek elkészítését tanulhatják meg a látogatók. A teljes program itt olvasható. A rendezvényt az 1992-ben alapított Egészség-vár Alapítvány szervezi.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…
1 / 1 509

Receptek

HÍREK

1 / 1 164

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!