Facebook hozzászólás
1 745

Nem mindegy, hogy mit nyalunk… fagyiban sem

Van a laktózmentes, a vegán, a paleo és a többiek… Széles a választék ma már a fagyi és jégkrémkínálatban, ám néha magunk se tudjuk kiválasztani a nekünk valót. Sőt, az sem mindegy, hogy laktóz- vagy tejmentes! Hogyan válasszunk fagyit?

Aki keresgélt már az áruházak mélyhűtőiben mentes fagylaltokat, több fajta jelöléssel is találkozhatott, például laktózmentes, vagy vegán. Míg az előbbi tartalmaz tejet, csak a laktózmentes változatot, addig a vegán teljesen tejmentes termék. Az utóbbi években elterjedt még a paleo jelző is, ami szintén tejmentes terméket jelöl, hiszen a paleo diétában nem használnak tejet, azt rendszerint növényi tejjel helyettesítik. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzünk rá az összetevőkre, hogy a kellemetlen mellékhatásokat megelőzzük!

Inkább ne edd, ha nem vagy biztos az összetevőkben! Kép: Pixabay
Inkább ne edd, ha nem vagy biztos az összetevőkben! Kép: Pixabay

Inkább ne egye meg, ha nem biztos az összetevőkben!
Akár laktózérzékenységről, akár tejallergiáról van szó, kellemetlen tüneteket előzhetünk meg, ha alaposan utána járunk, hogy biztosan mentes-e az allergéntől, amit el szeretnénk fogyasztani. Hasfájás, hasmenés, puffadás, émelygés, hányás, rossz közérzet a leggyakoribb panasz, ezek a problémás összetevő elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek és akár egy napig is megmaradhatnak – sorolja dr. Sárdi Krisztina belgyógyász-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Egy figyelmetlenség elronthatja az aznapi programot, senki sem szereti a rosszulléteket, főleg nem a nyaralás ideje alatt, érdemes ezért óvatosan választani, különösen, ha nem a jól ismert, megbízható üzletekben vásárolunk, hanem az otthonunktól távol kell megoldani az étkezéseket.

Tejpor, tejsavó és társai
Aki valamilyen ételérzékenységben, allergiában szenved, már gyakorlott mozdulatokkal bogarássza át a készételek csomagolásán az összetevők listáját. Akinél tüneteket okoz a tej fogyasztása, fontos, hogy mindig nézze át a jégkrémek csomagolását, hiszen a tej több formában is előfordulhat. Az allergének neveit vastagon szedett formában kiemelve találjuk, ez némiképp megkönnyíti a keresgélést. A tejmentesen étkezők számára semmilyen formában nem megengedett a tej fogyasztása, tehát őket ne kínáljuk laktózmentes termékekkel, mert ugyanúgy tüneteik lesznek, mintha sima, normál terméket fogyasztottak volna el.

A laktáz enzim segíthet
A laktózérzékenyek helyzete annyiban más, hogy nekik nem kell teljesen tejmentes diétát tartaniuk, laktózmentes termékeket fogyaszthatnak. Ezek ma már nagy választékban állnak rendelkezésre, többek között tejek, tejszín, sajtok és fagylaltok is kaphatóak laktózmentes változatban. Ezekhez a termékekhez már a gyártás során hozzáadják a laktózt lebontó laktáz enzimet, emiatt fogyaszthatják gond nélkül a laktózérzékenyek is. Számukra egyébként még egy plusz segítség is létezik, ha bizonytalanok az adott étel összetevőivel kapcsolatban, akkor étkezés előtt tabletta formájában is pótolni tudják a laktáz enzimet, így elkerülhetik az esetleges kellemetlen gyomor- és bélrendszeri tüneteket.

7 dolog, amit tudnod kell a tejcukor érzékenységről
A tejcukor érzékenység bármilyen életkorban kialakulhat. Tejcukrot nemcsak a tejtermékek, hanem többek közt számos húskészítmény, pékáru is tartalmazhat, ugyanakkor nem mindenkinek kell örökre száműznie az étrendből a laktóz tartalmú ételeket. A laktóz intoleranciáról további fontos tudnivalókat árult el a szakértő…

Nem divatdiéta!
Hiába az allergének jelölésére vonatkozó törvény és az egyre több allergénmentes termék, a diétázók élete a mindennapokban még mindig számos nehézségbe ütközik. A mentes és normál termékeket is árusító üzletekben előfordulhatnak a tárolás során is keresztszennyeződések, – ehhez elég, ha a tejtartalmú fagylalt után nem cserélik, vagy mossák el megfelelően a szedőkanalat – az arra érzékenyeknél már ez az egészen kis mennyiség is tüneteket okozhat. A mentes termékeket is árusító helyeken az alkalmazottakat meg kell ismertetni azokkal az alapfogalmakkal, amelyek a vendégek biztonságos kiszolgálásához nélkülözhetetlenek annak érdekében, hogy a vásárlónak korrekt felvilágosítást tudjanak nyújtani. A különböző ételintoleranciák egyre gyakoribbak, higgyük el, hogy nem egyfajta hóbort, ha valaki biztos szeretne lenni abban, hogy az adott termék valóban mentes a számára problémás összetevőktől!

Forrás: Budai Allergiaközpont

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!