Facebook hozzászólás

Szívügyek és ünnepek

Talán a leginkább várt időszaka az évnek a karácsony és a szilveszter, de bizony komoly érzelmi és fizikai stresszt is okoz szervezetünknek. Bizonyítottan ilyenkor a legtöbb a szívinfarktusok, szívritmuszavarok és pirvarfibrillációk száma is. És nemcsak az ünnepi stresszt, a sokszor akkor csúcsosodó érzelmi viharokat, a féktelen evés-ivás, bulizást kell túlélnünk, de azt követő nagy diéták is komoly terhet jelenthetnek a szervezetünknek. A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy próbáljunk ebben az időszakban is figyelni testünk által produkált jelekre, ha pedig észlelünk bármi furcsát, panaszaink lennének, forduljunk azonnal az orvoshoz.

Gyertyafény, szeretet, meglepetések garmada, végre együtt a család. Aztán az elő-utópartik, bulizás, ivás és újra evés féktelenül. Talán az év legjobban várt napjai, tudjuk, de igazán nem is foglalkozunk azzal, ez milyen terhet is jelent a szervezetünknek. És nemcsak testileg, de lelkileg is megterhelő. Eleve a téli hónapokban  több a szívinfarktus, és az ehhez köthető halálozás is, mint nyáron,  és van két időpont télen, az egyik a karácsony, a másik az újév, amikor tovább emelkedik ez a szám.

Karácsonyi asztal, kép: pxhere
kép: pxhere

– Azt mindenki tudja, hogy ilyenkor az ételek, italok olyan tárháza vár minket, aminek nehéz, vagy nem is lehet ellenállni. A karácsony és a szilveszter erről is szól. Illendőségből és persze magunk miatt sem könnyű visszafognunk magunkat a roskadásig terített asztaloknál, aztán a morzsapartik ideje van, és máris benne vagyunk az elő-utó szilveszterben, ami ugyancsak nem a böjt időszaka. Amennyire szépek és örömmel teliek ezek a napok, ugyanakkora terhet is jelentenek a szervezetünknek. A túlzott alkoholfogyasztás és a nagyon sós ételek, különösen, ha ezek rendkívüli mennyiségben állnak rendelkezésre, jelentős terhet rónak a szervezetünkre.

Menő vagy? És nem tudsz aludni? Nem vagy egyedül!
Álmatlansággal, fáradtsággal jár a mindig pörgő, nem bölcsen élő menedzser élete. Az ok egyszerű, nem tudja leállítani egy-egy téma köré csoportosuló gondolatait. Egyszóval, hiába fekszik le pihenni, zavarja őt „saját kerekei zaja”. A jó hír, hogy van kiút! Nem vagy egyedül! Gondosan olvasd el a szakember véleményét!

Nemcsak a tengernyi étel, ital, hanem a stressz, amelyet a rohanás, a vásárlás, a kialvatlanság okoz, a vásárlás, előkészületek okoznak, valamint az óhatatlan összezártság is komoly lelki és testi terhet rakhatnak ránk. A depresszió is gyakrabban jelenik meg ebben az időszakban, bizonyított tény, hogy a válókeresetek száma is jelentősen emelkedik a karácsonyi-újévi ünnepeket követően – mondja Prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja.

– Egyáltalán nem véletlen, hogy éppen ebben az időszakban több ritmuszavar, pirvarfibrilláció, illetve infarktus jelentkezik, amit csak súlyosbít, hogy nehezebben megyünk ilyenkor orvoshoz. Nemritkán várunk, ami jelentősen rontja a gyógyulási esélyeket – teszi hozzá a professzor.

Azután jön az ünnepek utáni időszak, amikor a felszedett kilók problémájával kell szembenéznünk, amikor sokkal hajlamosabbak vagyunk akár drasztikus önsanyargatásra is.

Doktor úr! Biztos, hogy a szív fáj?
Sokan rögtön a szívinfarktusra asszociálnak, ha mellkasi fájdalmat éreznek. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az eseteknek csupán kisebb része az, amikor szív eredetű a fájdalom, de a kivizsgálást mindenképpen érdemes elvégeztetni!

Fontos tudni, hogy minden olyan “harc” a gyorsan érkezett kilók ellen, ami szélsőséges és gyors eredményt ígér, veszélyes a szervezetünkre, megboríthatja a működését, könnyen szívritmuszavarokat, vérnyomás ingadozást, de akár hirtelen szívhalált is okozhat.

– Ennek egyik legveszélyesebb formája a nagyon divatos lé böjt, amit nincs olyan orvos, aki ne ellenezne. Akkor tesszük a legjobbat magunkkal és a testünkkel is, ha próbáljuk féken tartani az élvezeteket, ami sokszor már talán nem is az. Hiszen a töménytelen mennyiségű étel, ital sokszor legfeljebb a szemünket gyönyörködtetni, ahogy azok hirtelen megvonása sem a legjobb út az egészséghez – figyelmeztet dr. Gellér László.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

CSALÁD

10+1 tipp a pénztárca- és környezetbarát autózáshoz – nemcsak szőkéknek

Nemrég egy német nő rossz üzemanyagot töltött a férje kocsijába. Amikor rájött, megpróbálta kiszivattyúzni a benzinkút nagy teljesítményű porszívójával. Egy darabig ment, de a…
1 / 139

HÍREK

1 / 1 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!