Titkos barátom, a kollagén
Manapság szinte mindenhol azt hallani, hogy együnk/igyunk/használjunk kollagént, hiszen ragyogóbb, üdébb lesz a bőrünk, és a ráncokat is csökkenti. Valóban ilyen hatékony, vagy csak manapság olyan trendi? Utánajártunk mindennek, és kiderült, hogy ennél sokkal, de sokkal több pozitív hatása van, nemcsak a bőrünkre, hanem az egész szervezetünkre! Az egyik magyar élelmiszert is gyártó kereskedelmi cég kutató biológusa, Szász Máté most elárulja nekünk, mely formában a legcélszerűbb fogyasztani, milyen szerepet tölt be a sportolásban, és hogyan segíthetjük elő mi magunk is a termelődését?
Van egy jó hírünk: a szervezetünk tömve van kollagénnel, ami lassan, de folyamatosan bomlik, és újratermelődik. És most jön a rossz hír: ez utóbbi mértéke az életkor előre haladtával, méghozzá olyan 25 éves kor körül csökkenni kezd.
Többek között ennek köszönhető, hogy bőrünk egyre vékonyabbá, ráncosabbá válik, testünk nem lesz már olyan rugalmas, és a porcsejtek alapállomány képződése is lelassul. Tehát abban mindenki egyetért, hogy ez a fehérjetípus különösen fontos szerepet tölt be az életünkben, és szükség van arra, hogy valahogyan pótoljuk. Ám melyik a leghatásosabb módja ennek? Hogyan érhetjük el a kívánt eredményt?
– A kollagént az emberi szervezet nem képes feldolgozni. Ám az úgynevezett hidrolizált, vagyis előemésztett változata felszívódik – kezdi a szakértő, majd hozzáteszi, ugyan a hatóanyag nem tud beépülni a szervezetünkbe, arra tökéletesen megfelel, hogy csökkentse a kollagénstruktúra leépülését. Bőrünk tehát rugalmas és üde maradhat, és így az ízületeink mozgékonyságát is megőrizhetjük.
– A jelenlegi tudomásunk szerint felszívódás szempontjából a szájon át bevitt kollagén a leghatékonyabb – magyarázza a szakember.
Bár nagyon trendi manapság a kollagén használata, ez nem egy újkeletű trend! Ötven évvel ezelőtt is alkalmazták nemcsak a szépségiparban, hanem a sport területén is.
– Minden felkapott dolog egy-két esztendő alatt elül, ha a fogyasztó nem látja, hogy az pozitív hatással bír. Ám a kollagén egyre népszerűbb, hiszen egy rettenően megbízható, és rendkívül biztonságos eszköz arra, hogy karban tartsuk a bőrünket, a testünket, és az ízületeinket. –
Érdekességek a kollagénről:
- az emberi szervezetben milliós nagyságrendű fehérjetípus található, az egyik leggyakoribb közülük a kollagén
- a kollagént úgy kell elképzelni, mint apró, vékony, drótköteleket az emberi kötőszövetekben. A szakítószilárdsága nagyobb, mint az acéldrótnak!
- megtalálható a bőrben, de az inak, a porcok, a csontok, sőt, még a szemgolyónk vázát is ez a hatóanyag építi fel
- majd harminc féle kollagén molekula található meg a szervezetünkben. Közülük az 1-es típus alkotja a bőr, az inak és csontok állományát
Így segíthetjük elő a termelődését:
- nagyon fontos a megfelelő C-vitamin mennyiség bevitele, ugyanis enélkül nem termelődik kollagén
- rendszeresen együnk gyümölcsöt és zöldséget
- igyunk meg naponta egy csésze zöld teát
- a hal igazi kollagénbomba. A bennük található hatóanyag összetétele megegyezik a szervezetünkben található 1-es típusú kollagénnel
Hazértél a munkából, jó egy picit othon elterülni… Azután rádöbbensz, hogy elég a lustálkodásból, kéne valami könnyű és finom vacsorára is. Nos, ez az avokádós-halas csoda pont ilyen helyzetekben ideális! 25 perc alatt kész, és a lazac meg – nekem, hmmm… – egyébként is bármikor jöhet!
Hozzászólás zárolva.