>
Facebook hozzászólás

Több vér, kevesebb titok

Nincs agyonhallgatottabb téma manapság a menstruációnál – derült ki egy átfogó nemzetközi felmérésből, amit egy ismert, női higiéniai termékeket gyártó cég készített. A 10 000 megkérdezett majd harmada gondolja úgy, hogy a menstruáció tabunak számít, amiről egyáltalán nem szabad beszélni. A számok beszédesek: 10-ből 9 nő a végsőkig elmegy, hogy titkolja, ha éppen menstruál!

Íme a nők 10 leggyakoribb módszere a menstruáció titokban tartására:

 • Kerülik a fehér és világos színű ruhák viselését.
 • A tisztasági termékeket zsebbe, ingujjba, vagy tenyérbe rejtik.
 • Tartózkodnak az úszástól.

  Szép nő nyáron, Kép: pixabay
  Kép: pixabay
 • Kézitáskát visznek magukkal a mosdóba, hogy így rejtsék el a tisztasági termékeket.
 • Ha csak lehet, nem vesznek fel szűk ruhát.
 • A fizikai aktivitás minden formáját kerülik.
 • A női mosdót gyorsan, célirányos közelítik meg, miközben kerülik a szemkontaktust.
 • Lemondják a baráti és egyéb találkozókat.
 • Kerülik a társasági helyzeteket.
 • Beteget jelentenek a munkahelyen, az iskolában.

Ennél is sokkolóbb, hogy a felmérésben a kamasz lányok 56%-a mondta azt, hogy inkább lenne bántalmazás áldozata az iskolában, mint hogy a menzeszről beszélgessen a szüleivel!

De miért alakulhatott ez így?

A stigmák és tabuk mélyére ásva a tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy a kialakult helyzet oka a téma társadalmi megjelenésének teljes hiánya. A megkérdezettek több mint harmada SOHA nem találkozott TV-ben, filmen, könyvben, stb. olyan nővel, aki nyíltan beszélt volna a havi vérzéséről.

És mi a helyzet itthon?

Zách Anita pszichológus szerint a menstruációt érintő tabuképzés Magyarországon is megfigyelhető jelenség. Sok serdülő lány és nő számára a cél inkább a menstruáció túlélése, mint természetes testi-lelki szintű megélése. Itthon is ritka a menstruációról való természetes kommunikáció: családi környezetben, és még a kortársaikkal is nehezen beszélnek erről a témáról a fiatal lányok. Pedig a tapasztalat alapján lenne igény erre és a menstruáció természetes megélésére.

A problémát tehát már ismerjük. De mi lehet a megoldás?

Egy női higiéniai termékeket gyártó cég kampányt indított a titkolózás ellen, és nekiment a menstruációs stigmáknak. A világon elsőként olyan filmet készített, ami nyitottan és őszintén, a maga valóságában mutatja meg a menstruáció folyamatát és a menstruációs vért. Az üzenet világos: a menstruáció természetes. A megmutatásának is annak kellene lennie. A film bemutatását azonban a tévécsatornák elutasították. A társaság nem fogadta el e szemléletet, és más eszközökkel tovább folytatja a tabudöntögetést.

Banyaláz kánikulában

Sokaknak jelent nagy megterhelést a nyári hőség. Azok szenvednek még ennél is jobban, akik már beléptek a változókorba. Ekkor a kánikulától függetlenül olyan kellemetlen tünetek gyötrik a hölgyeket, mint az izzadás, a hőhullámok, az ingerlékenység és az alvászavar. Ezeket sajnos csak súlyosbítja, ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála. Hogy miként lehet elviselni a nyári kánikulát klimax idején, arra dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza adott hasznos tanácsokat.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!