Facebook hozzászólás

Uzsonna Business

Lehet, hogy sokkal egyszerűbb néhány száz forintot tömni iskolás gyerekünk kezébe, hogy aztán abból vásároljon a büfében, viszont ha mi magunk csomagolunk neki uzsonnát, azzal gondoskodhatunk arról, hogy egészségesen táplálkozzon. Íme néhány jó tanács a fantáziadús és egészséges uzsonnákhoz.

Emlékszem, hogy általános iskolában, de még gimnáziumban is, ahogy kicsöngettek nagyszünetre, egyből kezdetét vette az “uzsonna business”. Ennek az üzletágnak voltak királyai (a megtermett, zöldségekkel teletömött szendvicsek tulajai), és örök vesztesei (a fél-avas téliszalámival megpakolt, aszott zsemlék gazdái). A lúzerek, mint például én, csak mélyen a pénztárcájukba nyúlva tehettek szert egy-egy főnyereménynek számító uzsonnára, míg az “elit” tagjait a cserekereskedelem íratlan szabályai emelték a plebs fölé.

A tanulók álma tehát a finom uzsonna, a szülők viszont elsősorban tápláló ételekkel akarnak gondoskodni gyerekeik egészségéről. Hogy felkeltsük az iskolások figyelmét a csomagolt uzsonnák iránt, olvassuk el Jodie Shielden diétaspecialista néhány tanácsát!

Hagyjuk, hogy gyerekeink válasszák ki az uzsonna dobozát, a leragasztható uzsonnás zacskót, vagy a sima papír zacskót, amibe később szendvicseiket csomagoljuk. A LUNCHABLES Ebéd Variációk Étkezde Figyelő Felmérése kimutatta, hogy az idősebb gyerekek, azaz a 11-12 évesek a papírzacskót preferálják, a fiatalabbak, azaz a 8-10 évesek az uzsonnás dobozokat.

A hűtve finom ételeket, mint az alacsony zsírtartalmú joghurtot, sajtokat, sovány húsokat úgy tarthatjuk frissen az uzsonnás csomagban, hogy melléjük csomagolunk egy lefagyasztott jég akut, vagy egy jég hideg 100 százalékos gyümölcslevet. Ne felejtsük el, hogy az olvadás miatt az uzsonna átnedvesedhet, úgyhogy jól csomagoljuk be a szendvicseket!

Mindig tegyünk be egy darabkát gyerekünk kedvenc ételéből – legyen az pizza, chips vagy tészta – csak az adagokra figyeljünk. Minden fajta étel jól illeszkedik az egészséges étrendhez, ha mérsékelten, megfelelő mennyiségben fogyasztják.

A gyerekek imádnak mártogatni. Az Étkező Figyelő Felméréséből kiderül, hogy a zöldségek is nagy népszerűségnek örvendnek a gyerekek körében, ha olyan kedvenc ételükhöz társulnak köretként, amibe mártogathatják őket. Ezért csomagoljunk alacsony zsírtartalmú önteteket és mártásokat az uzsonnához!

Az is vonzóbbá varázsolhatja az uzsonnázás aktusát, ha a különleges napokra különleges ételeket teszünk a csomagba. Egy szülinapi süti, vagy egy csoki tojás húsvét környékén vicces meglepetés a gyerekeknek.

Forrás: www.bellaonline.com, Ella Kennen: Making School Lunches Your Kids Will LikeFacebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

HÍREK

1 / 1 127

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!