A magyar bicska története és típusai
A magyar bicska története és típusai
Minden otthonban elengedhetetlen eszköz a kés. A kés szó hallatán azonban akarva akaratlanul mindenki a bicskára gondol először. A magyar bicska már évezredekkel korábban használatos volt, s nem kicsit formálta meg az idő. Napjainkban megannyi típusa kapható a boltokban. A következő pár sorban kicsit többet megtudhatsz a bicska történetéről és a legelterjedtebb változatairól is.
Bicska – Honnan ered?
Nem, a bicska nem magyar találmány, hiszen a török és kun nyelvezetnek köszönhetően került a magyar szóhasználatba. A Kárpát-medence népeinek nyelvezetére több más nép is hatással volt. Ez tulajdonképpen a különböző eszközök megjelenésére és elterjedésére is teljesen igaz volt. A 19. századra tehető a mai késformák elterjedése.
A régi időkben a kést “mindenes” tárgynak tekintették, ezért valóban egy kultikus eszköz volt. Az étkezés, a mindennapi munka, de az önvédelem szempontjából is fontos volt. Az idő azonban átformálta őket, és mára már a különböző funkciókhoz, életterületekhez is más-más termékek születtek.
Milyen bicskatípusok vannak?
Számos típusú bicska létezik, amelyeket erősen ajánlott rendeltetés szerint használni!
A maskara bicska lefelé lecsapott pengével rendelkezik, s ez a kés egy igazán masszív darab. Jellege miatt munkavégzéshez alkalmas.
A hosszú pengéjű, görbe fejű bicska ideális túrákhoz és apróbb munkák elvégzéséhez.
Aztán ott van a juhász bicska, amelynek végébe kacorpengét helyeztek. Ez a cakli típusú darab a juhok körmöléséhez használatos, de az egyszerűbb változata a kertészek és a bőriparban tevékenykedők számára is praktikus lehet.
Végül megemlíthető még a szalonnázóbicska, amely egyenes, elég keskeny és hosszú
pengével van ellátva. Ezt többnyire csak szalonnázáshoz ajánlott használni!
Igazából ezek csak a töredékei a bicskatípusoknak. Az aratóbicska, a halas vagy farvillás bicska is nagyon praktikus tud lenni. A Kések Ollók Webáruház praktikus zsebkései között bizonyára te is megtalálod a hozzád illő darabot!
Melyek a magyar bicska használati előnyei?
Mi alapján vizsgáljuk meg a minőséget vásárlás előtt? A legfontosabb szempontokat most a fejesgörbe zsebkés segítségével mutatjuk be neked!
Minden minőségi bicska pengéje kizárólag rozsdamentes acélból készülhet, s erős rugós szerkezetű késeknek kell lenniük. A szarvasagancs markolatú darabok elől és hátul is sárgaréz baknival vannak ellátva. Ez esetben sokszor a zsebkés anyaga is sárgaréz. A markolat egyébként többfajta anyagból is készülhet, a lényeg, hogy csúszásmentes legyen!
Ezek a késtípusok segítségünkre lehetnek a munkában, étkezésben, de kalandos kirándulások során is. Ennek köszönhetően sokkal könnyebbé tehetőek a mindennapok, ráadásul a minőségi darabok hosszú távon rendelkezésünkre állnak majd.
Hozzászólás zárolva.