PROMÓCIÓ
Vidd be a konyhádba az ősz jellegzetes ízeit!
Még mielőtt temetni kezdenéd a nyarat és azt a sok-sok zöldséget és gyümölcsöt, amivel az évszak elkényeztetett, állj meg egy percre, és nézz szét a piacok felhozatalában. Garantáltan neked is fel fog tűnni, hogy mennyi finomsággal kecsegtet ez a szezon is. Ne csüggedj, hiszen ősszel is lehet ízletes ételeket főzni, mégpedig friss, vitamindús alapanyagokból. Itt van máris néhány recept, amik fő összetevője valamilyen jellegzetes őszi zöldség vagy gyümölcs.
Sütőtök krémleves
Alig félóra alatt egy isteni levest tehetsz az asztalra a következő hozzávalókból: 1 db nagy sütőtök, 2 dl főzőtejszín, 2 db húsleveskocka, 1 l víz, 1 gerezd fokhagyma, 1 db kisebb vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi bors, 1 késhegynyi szerecsendió, 1 késhegynyi gyömbér, evőkanál olaj. A sütőtököt mosd meg, hámozd meg, a magokat távolítsd el, és vágd kisebb kockákra. A vöröshagymát aprítsd fel, majd kevés olajon dinszteld meg. Add hozzá a sütőtököt, és süsd két-három percig, közben kevergesd meg. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, gyömbérrel, zúzott fokhagymával. Öntsd fel a vízzel, és morzsold bele a leveskockát. Fedd le, és főzd meg körülbelül 15-20 perc alatt. Amikor a tök puha, pépesítsd botmixerrel. Öntsd hozzá a tejszínt, és várd meg, amíg rottyan egyet a tűzön, majd le is veheted.
Céklás-málnás brownie
Igen, jól olvasod, ennek az isteni sütinek is lehet az egyik alapanyaga a cékla. A következő hozzávalókból készítsd el: 20 dkg étcsoki, 12,5 dkg vaj, 2 tojás, 17,5 dkg cukor, 8,5 dkg liszt, 2 ek. holland kakaó, 1 kk. só, 10 dkg cékla lereszelve, 5 dkg dió, 15 dkg málna. És a mázhoz
1 ek. céklalé és 4 ek. porcukor fog kelleni. A céklát megpucoljuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy kevés levet kinyomkodunk, ez lesz majd a tetején lévő máz alapja. A diót serpenyőben átpirítjuk kicsit. A csokit apró kockákra vágjuk és a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk és félretesszük hűlni kicsit. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, míg egészen világos sárga lesz. Hozzáadjuk az olvasztott csokit. A lisztet, a sót és a kakaót egy tálban összekeverjük, majd a csokis masszába forgatjuk. Hozzáadjuk a céklát és az apróra vágott diót is. Egy kb. 15×25 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd belesimítjuk a csokis masszát. A málnákat a tetejére szórjuk (nem kell belenyomkodni, mert bele fog süllyedni sütés közben). 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 40 perc alatt készre sül. Megvárjuk, míg kihűl és áthúzzuk a céklás cukormázzal: a céklalét a porcukorral simára keverjük, majd zacskóba töltjük, a sarkára apró lyukat vágunk és áthúzogatjuk a brownie fölött. A tetejét megszórhatjuk még kevés dióval és megvárjuk, míg megdermed a máz.
Pikáns almás csirkemell
Ha szereted a csípősebb falatokat, amik egy kis fanyarsággal párosulnak, akkor ez az almás-mustáros csirkemell recept biztos belopja magát a szívedbe. Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 4 teáskanál magos dijoni mustár, 4 teáskanál pikáns dijoni mustár, 2 alma, 80 dkg csirkemell filé, 15 dkg lm reszelt sajt, 1 teáskanál kakukkfű, ízlés szerint só, frissen őrölt tarka bors. A mustárokat elkeverjük a reszelt fokhagymával, az olívaolajjal, a sóval, borssal, kakukkfűvel majd félre tesszük. A csirkemellet kb. fél centi vastag szeletekre vágjuk, és a pácba forgatjuk, majd egy tálba rakjuk. A csirkemell szeletkék tetejét beterítjük a szeletekre vágott almával, megszórjuk a reszelt sajttal, majd alufóliával lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 35 perec alatt megsütjük (a sütési idő sütőnként változhat). Ha a hús átsült, levesszük az alufóliát, és további 10 percre visszadugjuk a sütőbe.
Hozzászólás zárolva.