ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS
Az igazi foszlós fonott kalács
„Régi vágyunk volt egy olyan igazi „békebeli”, foszlós fonott kalács készítése. Sokszor csinálunk kalácsot, de megmondom őszintén, így még egyik sem sikerült. Alapja az általam oly sokszor említett kalács recept, de némi módosítással, ezért újra begépelem.” Egy részletet olvashattatok Somogyi Zoltán Max blogjából.
Hozzávalók:
- 15 gr olaj
- 15-20 gr só
- 100 gr cukor
- 15 gr vaníliás cukor
- 60 gr vaj
- 270 ml 1,5%-os tej
- 2 db tojás sárgája
- 100 gr rétesliszt
- 260 gr kenyérliszt (BL80)
- 300 gr sima liszt (BL55)
- 11 gr száraz élesztő
- 1 tojás felverve a kenéshez
Elkészítés:
Kalács-alaptészta ( érkezési sorrendben a kenyérsütő géphez, természetesen elkészíthető kézzel, robotgéppel is, de számoljunk rá 1 óra plussz kelesztést, mert ennyi ideig dolgozik a gép!) Fontos még, hogy minden alkaktrész szobahőmérsékletű legyen, kb. 2 órát várakoztak a pulton, a liszt szitálva, a tojás sárgája és a vaj a tejben.
Tehát: tészta program, (1 ó 50 p ). Ha végzett, egy lisztezett nyújtólapra teszem a tésztát, 6 db-ra osztom, majd mindegyiket kisodrom egyforma hengerré. Három hengert összefonva, ez lesz a talpa, egy kicsit meglapítani, majd erre rá a másik három hengerből a fonat, a végei összenyomva. Megkenem egy a felvert tojásba mártott ecsettel.Kelesztés: 45 perc, 50 C-on, gőzben ( mi a sütőben csináltuk ).
Ha letelt az idő, begyújtom a sütőt, maximumra állítom, és újra megkenem a kalácsot, a sütőt begőzösítem, és beteszem a tésztát. Az első 15 percet maximumon, majd vissza veszem a hőfokot 200 c-ra, és ott még 30 percet sütöm. Vajazva, egy kis házi eper lekvárral és egy bögre igazi főtt kakaóval fogyasztottuk. Nyami-nyami, nagyon finike volt:-)) Jó étvágyat! Max!
Márványos kalács
Hozzászólás zárolva.