Facebook hozzászólás
699

EGY TŐKE, EGY PALACK

Egy majdnem elfeledett magyar borvidék

Már a római kortól ismert volt a zalai bortermelés, mégis, a vidékről, e tekintetben alig tudunk valamit. Pedig igazán figyelemre méltó borokat alkotnak a helyiek. Igaz, a ma gazdái más-más fajtákban látják a vidék jövőjét, de ennek fő oka, hogy a különleges, és igen különböző termőtalajokon más és más típusok érzik jól magukat. A Bussay Pincészet gyönyörű, testes borai csak saját, csak minőségi szőlőkből készülnek. Meg kell kóstolni!

Bussay Dorottya, Kép: bussaypince.hu
Bussay Dorottya és gyermeke, Kép: bussaypince.hu

Köszönjük a Murának azt a különleges, kavicsos, hordalékos talajt, amin a zalaiak gyönyörű tőkéket nevelhetnek – kezdte bemutatkozását Bussay Dorottya. A Wineglass Sajtóklub bemutatóján elmondta, hogy azon a Csörnyeföldhöz közeli Kövecs-hegyen fekvő  5 hektáron, amin gazdálkodik a család immár 30 éve, egy különleges mediterrán mikroklíma uralkodik, amit csak időnként „zavar meg” az Alpok hideg szele.

Csörnyeföld címere, Kép: wikimedia
Csörnyeföld címere, Kép: wikimedia

Nemcsak szőlőiket, hanem a környék fügéit, mézédes gránátalmáit, babérbokrait is megirigyelhetjük. Hozzátartozik, hogy a klímaváltozás eredményeként évről-évre korábban kezdődik a tavasz, és sokkal jobban oda kell figyelni a tőkékre, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Úgynevezett hozamkorlátozással dolgoznak, ami azt jelenti, hogy egy tőke egy palack bort ad.

Mura, 2018, Kép: László Márta
Mura, 2018, Kép: László Márta

Nagyjából 1,5-2 km-re terül el a Murától a család termőterülete ami nem ritkán öklömnyi méretű kavicsokból áll. Nagyszerűen érzi magát rajta a furmint, az olaszrizling, a szürkebarát vagy a rajnai rizling, de a XVIII. századtól egyáltalán nem ismeretlenek vörösborokat, illetve rozékat adó szőlők sem. Ásványos karakterű boraik  elegánsak, frissek, szárazak, még a nedüket jobban ismerők között is inkább a kifinomultabb ízlésvilágúak kedvelik jobban. Természetes úton, 1000-1500 literes hordókban érlelik boraikat, mindössze némi kén és réz hozzáadásával.

Kövecs, Kép: László Márta
Kövecs, Kép: László Márta

Ezek ismeretében feltétlenül meg kell kóstolni a 2018-as Murát, amit tavaly palackoztak először, fél-fél részben olaszrizling és szürkebarát házasítása. Izgalmas a 2018-as sós, ásványos talajról származó, nyolchónapos hordós érlelésű Kövecs Rajnai rizling. Olyan kavicsos területen termett a 2018-as Kövecs Szürkebarát, amibe sokszor a kapát se lehet belevágni.

Bussay borkóstoló, Kép: László Márta
Bussay borkóstoló, Kép: László Márta

Tíz évnyi érlelés után került ki a hordóból a 2009-es Örökség furmint, ami egy igazán szép alkalomra való bor.  Tele van bájjal, eleganciával a 2017-es Pinot noir Charmes, aminek már a neve is megmutatja karakterét. Bussay Dorottya szerint ezzel a kék szőlővel igazán meg lehet szerettetni a vörösbort. Kivételes sláger nálam is a 2017-es Csókaszőlő. A szőlőbogyók szellősen állnak egymás mellett, héjuk vastag, tehát tökéletesen magukba zárják a talaj minden ásványi kincsét, ízében a tökéletes gyümölcsösséget. Az Izsó-völgy 2016-os Cabernet sauvignon-ja hozza ki talán legjobban a környék mediterrán ízvilágát. Van benne némi hűvösség, de savai miatt lehengerlően elegáns bor.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!