Facebook hozzászólás
3 295

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 4.

Mit esznek Japánban?

Ázsiában elképzelhetetlen a hagyományos reggeli szendvics, zabkása, müzli és egyéb péksütemények formájában, náluk még reggelire is rizst esznek.

Tamago gohan: jelentése magyarul: tojásszósz főtt rizsen. A tamago a tojás, míg a gohan rizst jelent és gyerekjáték elkészíteni. Szükség van egy tálka rizsre, amely lehet friss, vagy újramelegített maradék, és egy nyers tojásra. Ez az alaprecept. A két hozzávalót összekeverjük, és már kész is. Ha valakinek komoly ellenvetései vannak a nyers tojásfogyasztással szemben, akkor ez fog némi galibát okozni, bár készülhet csak tojássárgájával.

Tamago gohan, japán reggeli. Fotó: Depositphotos
Tamago gohan, japán reggeli. Fotó: Depositphotos

 

Van, aki felveri a tojást, mielőtt a rizshez adja, de egészben is működik. Ízesítésként gyakran tesznek hozzá szójaszószt, szárított halat, de fel lehet dobni egy kis chili szósszal is. Mellé gyakran fogyasztanak például japán savanyított uborkát, vagy sós aszalt szilvát, umeboshi-t, vagy a daikon retekből készült savanyúságot, a takuan-zuke-t. Van, aki a tamago gohant a sushihoz hasonlóan nori-lapokba csavarva fogyasztja. Sokan miso levest is fogyasztanak reggelire. A Tamago gohan jó példája a hazánkban is már sokak által ismert, de ritkán keresett umami ízvilágnak (annak a bizonyos ötödik íznek, ami többféle, de egyszerre van jelen egyetlen ételben), amely a japán konyha jellemzője. A japánok zöld teát fogyasztanak a reggelihez.

Más, mint a magyar omlett. Fotó: Depositphotos
Más, mint a magyar omlett. Fotó: Depositphotos

 

Japán omlett hozzávalói: 4 db tojás, 2 ek szójaszósz, 1 ek cukor, 1 ek napraforgó olaj. A tojásokat felverjük a szójaszósszal és a cukorral.

Nagyobb serpenyőt felmelegítünk, és olajjal, papír törlőkendővel kikenjük. Egy adag tojást öntünk bele, mintha palacsintát sütnénk, de alacsonyabb hőfokon. Amint az alja elkezd megsülni, de a felső része még félig sült csak meg, kezdjük el felhajtogatni. Nyúljunk alá egy lapos kanállal vagy két evőpálcikával, és az egyik oldalon nagyjából két ujjnyira hajtsuk vissza. Ismételjük meg ezt, amíg teljesen fel nem tekertük. Húzzuk a serpenyő egyik szélére, de nem kell odapasszírozni, inkább maradjon egyenesen. Az egészre öntsünk megint egy adagot a tojáskeverékből, és kezdjük el szintén feltekerni. Ismételjük addig, amíg egy hosszú feltekert omlettet kapunk.

BRUTÁL REGGELI-SOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZEI ITT OLVASHATÓK:


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!