ALLERGIZÁLHATJÁK A BABÁT
Kismamák óvatosan bánjanak a sokmagvas gyümölcsökkel
Az egészséges táplálkozás egyik fő forrása és alapanyaga a gyümölcs, amit a várandós kismamák olykor tetemes mennyiségben képesek fogyasztani. De az apró magvas gyümölcsökkel azért nem árt óvatosnak lenni.
A terhességgel kapcsolatban tisztában vagyunk azzal, hogy milyen fontos az egészséges táplálkozás, a vitaminokkal sem lehet baj, éppen ezért sok kismama nagy mennyiségben fogyasztja a gyümölcsöket. Pedig nem árt itt is mértékletességre törekedni!
„Azzal talán minden kismama tisztában van, hogy nem szabad tengeri herkentyűket enni a hisztamintartalma miatt, és a nyers hús is tiltólistás, hiszen olyan betegségeket, élősködőket tartalmazhat, melyek komoly veszélyt jelentenek
a babára nézve” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász.
Sokan a gyümölcsöket fogyasztják nagy mennyiségben, hiszen tudják, hogy a várandósság alatt bizony jelentősen megnő a vitamin, nyomelem és ásványi anyag igénye a szervezetnek. Ennek azonban megvannak a maga hátulütői. Az alma sok savat csinál, a banán hizlal, de ezek nem is olyan veszélyes dolgok. Sokkal nagyobb gond van azzal, amikor apró magvas gyümölcsöket, esetleg trópusi finomságokat fogyasztanak nagy mennyiségben a kismamák, akik sokszor kívánósak. Ennek megfelelően pedig egy helyben képesek eltüntetni akár 2-3 kiló epret, málnát vagy kivit is. Csakhogy ezzel már komoly gondok lehetnek.
Fontos kiemelni, hogy a gyümölcsök egészségesek, fogyasztásuk pedig kifejezetten ajánlott a terhesség alatt is. A kulcs a mértékletességben rejlik. Az allergizáló, vagy erősen allergizáló ételek, mint az eper, a kivi vagy éppen a mogyoró ugyanis akkor is gondot okozhatnak, ha a kismama történetesen nem érzékeny rájuk. Nagyobb mennyiségben fogyasztva ugyanis a babánál válthatnak ki allergiát, túlérzékenységet. Ez jelentkezhet már egészen kicsi korban is, az adott ételek bevezetésénél, de megjelenhet sajnos később is.
Szomorú, de igaz, hogy mára az emberiség eljutott oda, hogy csak étkezéssel nemigen lehet fedezni egy várandósság során megemelkedő tápanyagigényt. Ezt egyensúlyozhatja ki a várandós vitamin, abban az esetben, ha megfelel az alapvető kritériumoknak. Mert nem elég tartalmaznia az adott anyagokat, azokat a megfelelő kötési formában kell megtalálni benne. Egy szervetlen kötés hasznosulása a szervessel szemben siralmasan alacsony hatásfokú. Utóbbi akár 80 százalékkal jobban képes beépülni a szervezetbe, vagyis mindenképpen ezt érdemes keresni (ez praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti).
Hozzászólás zárolva.