Facebook hozzászólás
1 047

MA VAN A KÁVÉ VILÁGNAPJA

Kezdd a napot kávéval és fejezd be pezsgővel! – tartja a mondás

Mi a közös a kiváló minőségű érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? A kézi szüretelés, a türelmes érlelés, valamint a speciális termőtalaj, ami meghatározza mindkét ital egyedi karakterét.

Frissen szedett kávé Fotó: Nespesso
Frissen szedett kávé Fotó: Nespresso

Az indonéziai Szumátra volt az egyik első hely a világon, ahol nagyobb mennyiségben kezdtek el kávét termelni, és az innen származó, testes, markáns és kiváló minőségű kávé hamar híressé is vált. A Szumátra szigetén, a Gayo-hegység magaslatain rejtőző Aceh tartományban élő farmerek dolgozták ki a giling basah – azaz nedves hántolás – nevű eljárást. A módszer lényege, hogy a kávécseresznye húsos részét és pergamenszerű rostjait akkor hántják le, amikor a bab még nedves, így az könnyebben tud lélegezni és száradni.

 

Hántolás Fotó: Nespresso
Hántolás Fotó: Nespresso

A kávé előkészítése után 3 év érlelés következik, ahol a kávészemek a természet ritmusa szerint nedvesednek át és száradnak ki újra meg újra. Ezalatt három havonta kézzel kibontják, átforgatják, válogatják, levegőztetik, majd újra zsákokba zárják a kávét. Ez az érlelési módszer és az éveken át tartó, gondos munka eredményeképpen kifejezetten különleges kávéprofil alakul ki. Az indonéz kávéfarmokon kizárólag kézzel szüretelnek, a kávészemeket pedig a szárítás során többször is átválogatják, hogy csak a kifogástalanul egészséges, tökéletes szemeket dolgozzák fel.

 

A kávérajongók a folyamat végén egy komplex ízvilágú italra, mély, fűszeres, orientális aromákra számíthatnak.

Most pedig akár saját otthonukban is megismerhetik a már-már művészi kávéfeldolgozási módszer eredményét, a limitált kiadású Master Origins Aged Sumatra kapszulát. A kávé pörkölt karakterrel, a kakaó és a dohány ízjegyeivel rendelkezik, amelyet az idő tett még nemesebbé.

 

 

 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!