Vörös bársony torta
Hozzávalók
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 40 dkg cukor
- 2 ek kakaópor (nem instant)
- 1 tk só
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 nagy tojás szobahőmérsékletű
- 1 dl olaj
- 220 ml író szobahőmérsékletű
- 1 ek ecet
- 17 dkg olvasztott vaj megolvadt, de nem meleg!
- 1 tk vanília kivonat
- 30 ml piros ételfesték
Krém:
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg vaj
- 20 dkg porcukor átszitálva
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
Glazúr:
- 1 üveg kész piros glazúr, de csinálhatunk gyümölcsből, lekvárból, porcukorból, stb.
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt, és készítsünk elő két 20 centis formát, vagy három 18-ast, de ha 26-osban akarjuk csinálni, az se gond, csak akkor nem lesz olyan magas a tortánk. Vajazzuk és lisztezzük ki a formákat.
Keverjük össze a tojásokat, olajat, írót, ecetet, olvasztott vajat, vaníliát és az ételfestékeket, majd tegyük félre.
Vegyítsük a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a kakaóport és a sót, majd adjuk hozzá a tojásos keverékhez és alaposan dolgozzuk el – legjobb robotgéppel.
Osszuk szét a tésztát és süssük kb. 35-40 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló tisztán kijön belőle.
Közben a mascarponét keverjük ki a vajjal, a porcukorral és a vaníliával. Amikor a tészta teljesen lehűlt, jöhet a krém.
Ha egy lapot sütöttünk, az egész krémet lapátoljuk a tésztára (de akár kettőbe is vághatjuk); ha kettőt sütöttünk, az egyiket kenjük meg, a másikat helyezzük rá; ha hármat, kettőt kenünk, egy a tetejére. Kívülről is vonjuk be. Hűtsük le és tálalás előtt mehet rá a glazúr, aztán vágjunk bele egy kést!
Tipp: Halloween-mentes időkben kicsit kapargassuk meg a tésztánkat, és az így nyert piros morzsával díszítsük a tortánkat.
Hozzászólás zárolva.