Add meg a módját!
Igyunk, de miből? Bor kisokos – 3. rész
Sokan zavarba jönnek, ha az alkoholok megfelelő „tálalásáról”, azaz a tökéletes pohár kiválasztásáról van szó. Különösen most, az ünnepek előtt is előtérbe kerülhet a téma. Hogy tökéletes legyen a szervírozás, gyorstalpalónkban eláruljuk, mely bort és pezsgőt milyen pohárba ajánlatos tölteni.
Ha valaha is elgondolkoztál azon, miért annyira fontos az igazi borrajongóknak, hogy milyen a borospohár formája, segítünk tisztázni a kérdést! Ennek egyszerű és gyors magyarázata, amit már számtalan szakártő, tanulmány is megállapított: az üveg alakja képes koncentrálni a bor aromáját, tovább fokozva az adott szőlőre jellemző tulajdonságokat.
Igenis a méret számít!
Akár vörösborról, akár fehérborról, akár pezsgőről beszélünk, nagyon eltérő méretű és formájú poharakat igényelnek. Ebben szerepet játszik az aroma. Minél kisebb az üveg szája, azaz a felső része, annál nehezebben engedi ki az aromát. Az öblösebbek (leginkább a vörösborosok) már lehetővé teszik, hogy több oxigén jusson be a pohárba, ezáltal újfajta ízt, aromákat felszabadítva a borban. Minden bornak sajátos jellemzői vannak, úgymint a savasság, a gyümölcsösség, a tannin (vagyis a csersav) és az alkoholtartalom. A különböző üvegformák fokozzák vagy lágyítják ezeket a tulajdonságokat.
A kehely formája abban is segítségre van, hogy a bort könnyebben lehessen mozgatni, de a hőmérséklet megtartásában is kulcsszerepe van az üveg szélességének. Borospohár választásánál egyvalamire mindenképpen tanácsos odaafigyelni: a vörösbort legalább 4 decis, a fehérbort legalább 3 decis pohárban ajánlott szervírozni. Mielőtt azt gondolnád, létezik egyrészt a vörösbornak, egyrészt a fehérbornak is egyfaja pohara, ez koránt sincs így! Ez a táblázat remekül bemutatja, mely szőlőfajtához, melyik forma passzol a leginkább:
A vörösboros poharak közül a shiraz és a cabernet poharak a legmagasabbak, kifejezetten a bor illatának minél intenzívebbé tételére szolgálnak, de belőlük inni is különleges élmény. A rózsa formájú üvegek hosszú szárúak, így biztosítva, hogy a kéz hője ne befolyásolja a bor hőmérsékletét, ezáltal a megfelelő hőfokon tartva az italunkat. Fehérboroknál leggyakrabban az U-alakú chardonnay-s poharakat használják – főleg fiatal borokhoz –, amelyek hasonlítnak a pino noirt pohárhoz is.
Hozzászólás zárolva.