Másnaposság ellen is kitűnő
Újévi korhelyleves
Alighanem a korhelyleves receptje is családonként más és más, akárcsak a lecsóé, de az alapokban kiegyezhetünk – háborgó gyomorra amúgy is a legegyszerűbb a legjobb.
Hozzávalók
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg csípős kolbász
- 30 dkg főtt-füstölt tarja (sonka, csülök, stb.)
- 2 pár virsli
- 1 doboz tejföl
- 1 ek pirospaprika
- 1/2 tk őrölt kömény
- 4-5 babérlevél
- só, bors
- 2 ek liszt (elhagyható)
Elkészítés
A szalonnát vágd kockára, dobd egy fazékba, várd meg, míg kiengedi a zsírját, majd add hozzá a finomra vágott hagymát is. Ha húsmentes variációban készíted, kevés olajon dinszteld meg a hagymát és már jöhet is rá a káposzta. Egyes irányzatok átmossák a káposztát, de mi itt a szerkesztőségben úgy szeretjük, ha jó savanyú, úgyhogy ezzel nem bajlódunk, viszont kicsit átmegyünk rajta késsel, hogy a káposztaszálak ne legyenek olyan végtelen hosszúak. Picit pirítjuk a zsiradékban, aztán mehet rá a pirospaprika, a zúzott fokhagyma, a fűszerek, a felkarikázott kolbász és a tetszőleges darabokra vágott füstölt hús is. Felöntjük némiképp több vízzel, mint amennyi ellepi és felforraljuk, majd levéve a lángot kb. fél óráig főzzük. Amikor készen van, karikázzuk bele a virslit is és adjuk hozzá a tejfölös habarást is (a lisztet keverjük el a tejfölben).
Tipp: Gluténérzékenyek nyugodtan hagyják el a lisztet, de ha mégis a ‘vastagabb’ levet szeretik, adjanak hozzá egy evőkanál keményítőt kis vízzel kikeverve – ettől fénye is lesz a levesnek.
Hozzászólás zárolva.