Miben sütnek-főznek a háziasszonyok a világban?
10 különböző konyhai eszköz 10 különböző országból
Ahány ország, annyi különböző étel – és persze az ételek elkészítéséhez szükséges eszköz. A a sütés-főzés során a háziasszonyok a speciális recepteken kívül különböző érdekes edényeket és készülékeket is bevetnek a finomabb fogások elkészítéséhez. Körbenéztünk a világban és megmutatjuk, hogy milyen egyedi konyhai eszközöket használnak az emberek az egyes országokban.
Tajine (Marokkó)
Ez a hagyományos agyagedény nagyon népszerű az észak-afrikai országokban, a marokkói konyha szerves részét képezi. Különleges alakjának köszönhetően a gőz először a fedő alatt halmozódik fel, majd alábbszáll. A tajineben így gyorsabban elkészül és puhább lesz az étel, mint egy hagyományos eszközben.
Moka pot (Olaszország)
1933-ban a Bialetti cég elsőként dobta piacra a moka pot névre hallgató kávéfőzőt. Az olaszok imádnak kávézni, így minden olasz háztartásban találhatunk ilyen kávéfőzőt. A Bialetti cég terméke akkora siker lett, hogy nem csak Olaszországban, de Európa többi országában is elterjedt ez a kávéfőző edény. Magyarországon kotyogós kávéfőző néven vált ismertté.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ebelskivers sütő (Dánia)
A Ebelskivers egy kerek dán fánk, amit almával vagy almalekvárral töltöttek meg anno. Maga a szó is „almaszeleteket” jelent, ám mégis csak egy fánkról van szó. Manapság ezt a fajta fánkot töltelék nélkül készítik, porcukorral és lekvárral tálalják. A dánok előszeretettel sütnek reggelente ebben a sütőformában fánkot. Belecsurgatják a fánktésztát, bedobják a sütőbe, ahol pár perc alatt elkészül.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Pelmenyi tésztakészítő
Igazi orosz fogás a pelemenyi, amit a hagyományos orosz családok otthon készítenek el ezzel az eszközzel. A kis forma segítségével szép és egységes tésztadarabok készülnek, amikbe aztán húst töltenek és kifőzik őket. Jellemzően marha, birka és sertéshús keverékéből készült töltelék kerül a pelmenyibe, sóval, borssal és hagymával ízesítve. Ez a forma azért is hasznos, mert a pelmenyit általában lefagyasztják mielőtt kifőzik, így a tészta ebben az eszközben mehet be egyből a mélyhűtőbe.
Bambusz gőzölő
A japán konyha egyik alapeszköze a bambuszból készült tál, ami környezetbarát. Nem égnek le benne az ételek, gőz segítségével lehet benne elkészíteni a fogásokat. A tálak egymásra helyezhetőek, így kevesebb mosogatással jár egy több fogásos vacsora elkészítése. A bambusz tálat forró gőz felett tartják, a meleg gőz átjárja az ételeket. Gyorsan megfőhet benne a rizs, a dimsum gombóc, vagy a zöldségek, amelyek a kínai konyha alapját adják.
Armudu (Azerbajdzsán és Törökország)
Ez a csésze a különleges körte alakjának köszönhetően nem égeti meg a kezünket, ha éppen forró teát, vagy kávét iszunk belőle. Az alsó része nem hűl le gyorsan, sokáig melegen tartja a beleöntött italt. Teázáshoz mindenhol ezt használják Azerbajdzsánban és Törökországban.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Raclette (Svájc)
A raclette a svájciak egyik kedvenc étele, főszereplője a sajt. A sajtot meg kell olvasztani, és zöldséggel, vagy húsfélékkel összesütni a raclette elnevezésű sütő lapján. Ez az eszköz, minden évszakban előkerül a svájci otthonokban. Társasági összejövetelekkor körbeülik a raclette sütőt, és mártogatják a zöldségeket, húsokat a finom, olvasztott sajtba.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Thali (India)
A thali egy nagy tálca, aminek a középpontjába a főtt rizs kerül. Sok kicsi, kör alakú bemélyedést is tartalmaz, ahová kis tálakba kerülnek a különféle mártások és apró snackek, zöldségek, gyümölcsök. Ezt a fajta ételt is thalinak nevezik, gyakori fogás az indiai családoknál.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kalabash (Dél-Amerika)
Alig van olyan konyha Argentínában, Chilében vagy bármely más dél-amerikai országban, ahol ne lenne kalabash – egy speciális tál a mate tea készítéséhez. A Mate olyan tonizáló ital, amely hihetetlenül népszerű ebben a régióban.
Paellera (Spanyolország)
A paella a híres spanyol nemzeti étel, ami rizsből, tenger gyümölcseiből és zöldségekből készül. A serpenyőt, amiben a paellát főzik paellerának nevezik. Ez a serpenyő mély, és nagy az átmérője így lehetőség van az egész család számára elkészíteni ezt a finom fogást.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Hozzászólás zárolva.