Mágnás palacsinta
Kevésbé híres, mint a Gundel palacsinta, de legalább annyira finom. Ennek a rakott palacsintának a tésztája némi átmenetet képez a mi hagyományos palacsintánk és az amerikai változat között. Mindenképpen érdemes kipróbálni.
A hagyományos recept szerint puncsmártással kell leönteni ezt a különleges édességet, de használhatunk helyette vaníliaszószt is. Töltelékében található dió is csakúgy, mint a Gundel palacsinta változatában, a készítés technikája, pedig egy másik nagy klasszikust, a csúsztatott palacsintát idézi meg. Az elkészítése nem egyszerű, ám biztos, hogy sikert aratunk vele.
Mágnás palacsinta
Hozzávalók:
12 dkg liszt
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
5 tojás
1 citrom
3,5 dl tejszín
A töltelékhez:
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
10 dkg narancslekvár
5-10 dkg mazsola
0,5 dl főző rum
Elkészítés:
A vajat a tojássárgájával, a porcukorral és a reszelt citromhéjával jól elkeverjük. Aztán hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt és végül a közben felvert 5 tojásfehérje kemény habját. Kivajazott palacsintasütőben vastagabb palacsintákat sütünk, melyeknek csak az egyik oldalát sütjük meg. Az így elkészült palacsintákat egy kivajazott, tűzálló tálban aztán szépen egymásra csúsztatjuk, minden palacsinta tetejét megöntözzük narancslekvárral, megszórjuk a rumba áztatott mazsolával és a darált dióval. Addig rétegezünk, míg minden alapanyag elfogy. A halom tetejére kerülő palacsinta mindkét oldalát megsütjük, majd felhelyezés után meglocsoljuk olvasztott vajjal a tetejét és 10-15 percre az előmelegített sütőbe tesszük. Ha kész a palacsintatorta, a tetejét meghintjük darált dióval és puncsmártással körítve tálaljuk.
Még több palacsinta:
Hozzászólás zárolva.