Facebook hozzászólás
1 177

Így készül a klasszikus Gundel-palacsinta

A Gundel-palacsinta az egyik leghíresebb ételünk. Világszerte ismerik a nevét, a szerencsések pedig az ízét is. Az eredeti receptet máig szigorúan őrzik. De azért mutatunk egy klasszikus verziót.

Az első Gundel-palacsintát Gundel Károly készítette el, aki a darált dióval, rummal és mazsolával töltött palacsintát tojássárgájából, tejszínből és kakaóporból készült, kesernyés, étcsokoládé öntettel tálalta. Az eredeti recept máig titkos; csak a világszerte ismert Gundel étterem ismeri. A pandémia előtt időkben még az is meg volt szabva, hogy az étterem évente hány adagot szolgálhat fel belőle 25 000 adagot szolgál fel vendégeinek, amihez 1000 kg diót és 500 kg csokoládét használnak fel. Édesapám világéletében vendéglátós volt és kiválóan tudta flambírozni ezt a desszertet. Többször láttam, amikor a vendég előtt alkoholt öntött a palacsintára majd meggyújtotta és megvárta, míg az elég, csak ezután tálalta. Nos a mi receptünk ennél jóval egyszerűbb.

Gundel-palacsinta
gundel-palacsinta
Klasszikus Gundel-palacsinta (Fotó:Gundel Étterem, Budapest, CC BY 2.0, https://com)
Hozzávalók:

A palacsintatésztához:

17 dkg liszt
2 tojás
5 dkg porcukor
étolaj a sütéshez
3 dl tej
csipetnyi só

A töltelékhez:

25 dkg darált dió
5 dkg mazsola
15 dkg porcukor
1 dl tejszín
0,5 dl rum

A csokimártáshoz:

12 dkg porcukor
10 dkg étcsokoládé
3 dkg cukrozatlan kakaópor
2 tojássárgája
2 dl tej
2 dl tejszín
0,5 dl rum

Elkészítés:

Először készítsük el a palacsintákat. Az tojásokat, a tejet, a porcukrot és csipetnyi sót simára keverjük. Állandó kevergetés mellett fokozatosan hozzászitáljuk a lisztet is. Ha a tészta túl sűrű lett, akkor kevés szódavíz hozzáadásával lágyíthatjuk, majd forró olajban kisütjük a palacsintákat. Jöhet a töltelék! A darált diót összekeverjük a tejszínnel, a rumban áztatott mazsolával és a porcukorral. Megtöltjük vele a palacsintákat. Végül elkészítjük a csokiszószt. A porcukrot a tojássárgájával elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, a darabokra tört csokit és a tejszínt. Egy szószt habüstben, vízfürdő felett, állandó kevergetés mellett felfőzzük, majd a végé hozzákeverjük a rumot is. A csoki szószt még forrón ráöntjük a megtöltött palacsinták egyik felére, a másikat pedig meghintjük porcukorral.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!