Magyar konyha cikkek

Így készül a klasszikus Gundel-palacsinta
A Gundel-palacsinta az egyik leghíresebb ételünk. Világszerte ismerik a nevét, a szerencsések pedig az ízét is. Az eredeti receptet máig szigorúan őrzik. De azért mutatunk egy klasszikus verziót.

Eszterházy rostélyos marhahúsból
Jöhet újra egy sokat ígérő recept? Az Eszterházy rostélyos már nevében is igen előkelő benyomást kelt. Pláne, ha el is készítjük.

Szaftos csirkepaprikás nokedlivel
Ennek az ételnek már a címét is jó volt leírni. Ugye már a neve hallatán is összefutott a nyál a szánkban? Ha így van, akkor bizonyára elkészíteni sem lesz annyira fáradtságos.

Hétvezér tokány
Húsimádók figyelem! Ennek a különleges tokánynak az a titka, hogy legalább háromféle hús szükséges az elkészítéséhez. Meg persze ezenkívül még egy csomó minden más is.

Mákos guba roppanós kifliből
A legjobb dolgok a világon nagy valószínűséggel a legegyszerűbbek is. És teljesen biztos vagyok benne, hogy a mákos guba is közéjük tartozik. Tényleg pillanatok alatt össze lehet dobni, csak arra kell ügyelni, hogy jó sokat készítsünk belőle, mert nagyon gyorsan el tud fogyni.

Erdélyi túrós derelye
Ki ne szeretné a gombóc kistestvérét a derelyét? A derelyének, vagy barátfülének számtalan változata létezik, mi most egy erdélyi receptet hoztunk, finom túróval töltve.

Hagyományos rakott palacsinta
Van valami egészen különleges vonzereje a rétegezett ételeknek. Talán az ismétlődő szintek és az őket rejlő töltelékek tehetnek erről? További elmélkedések helyett inkább nézzünk meg egy receptet. Mondjuk a rakott palacsintáét!

Pusztapörkölt marhalábszárból
Népszerű és laktató étel a pusztapörkölt, a bográcsozós bulik kedvelt fogása. Sokféle húsból elkészíthető, használhatunk hozzá sertést, marhát, combot, lapockát vagy éppen marhalábszárat. És természetesen az is el tudja készíteni a pusztapörköltöt, akinek nincs kertje.

Szilvás gombóc a nagyi receptje alapján
Vannak olyan ételek, melyekbe kicsit belesajdul a szívünk. Mondjuk azok, amelyeket a nagyink, vagy az édesanyánk készített. Számomra ebbe a csoportba tartozik a szilvás gombóc is.

Gödöllői töltött csirke
Előkelő nevet visel ez az étel. Egy előkelő, gazdag történelemmel rendelkező hely nevét. A gödöllői töltött csirke a névadó város hajdani nagyságának emlékét őrzi. És persze nagyon finom is.
A Csáky rostélyos békebeli receptje
Jöhet egy tojásos lecsóval töltött húsrolád előkelő névvel? Ha, igen akkor tessék figyelni, mert a Csáky rostélyos békebeli receptje következik.
Májjal töltött sertésdagadó
Ha sertéshúsról van szó, leginkább a karajra gondolunk, pedig az állatnak vannak más ízes részei is. Itt van például a dagadó, amely megtöltve és egyben megsütve isteni fogássá válhat.
Brassói aprópecsenye újburgonyából
Érdemes kihasználni az újkrumpli szezont és minél több hagyományos ételt megbolondítani ezzel a zsenge idényzöldséggel. A metódus ugyanaz, mint a régi receptnél, a legfontosabb mozzanat, hogy külön süssük meg a burgonyát és csak a végén keverjük a húshoz.
Hortobágyi húsos palacsinta
Gasztronómiai berkekben állandóan megy a vita arról, hogy eredetileg milyen húsból kell készíteni, és lehet-e darálni a tölteléket vagy inkább csak a hús apróra vágása ajánlott. Nehéz igazságot tenni és nem is biztos, hogy szükséges, mint annyi minden máshoz, a Hortobágyi palacsinta elkészítéséhez is többféle változat létezik.
Csülök Pékné módra
Íme egy olyan étel, amelyet nem lehet egy óra alatt összehozni, ám vitathatatlan, hogy megéri fáradozni vele. Többféle változat is ismert az elkészítését illetően, mi most egy barna sörrel meglocsolt verziót ajánlunk. Lehet, hogy ez lesz a hétvégi ebéd?
Paradicsomos húsgombóc magyarosan
A klasszikus paradicsomos húsgombóc receptje Olaszországból származik és komoly tradíció övezi. Még a legendás Keresztapa című filmben is van egy jelenet, mikor Don Corleone emberei épp húsgombócos spagettit főztek maguknak. Reméljük nem jut el a fülükbe, hogy mi ezen változtattunk kicsit.
Gulyásleves cipóba töltve
Lassan itt a kerti bográcsozások ideje, a Gulyásleves az egyik nagy kedvenc, ha kinti főzésről van szó. De azok se keseredjenek el, akiknek nincs módjuk erre, otthon a konyhában is remekül el lehet készíteni.
Juhtúrós sztrapacska szalonnával meghintve
Igazi kalóriabomba, de néha megéri bűnözni. Készíthetjük szalonna nélkül is, csak simán juhtúróval és esetleg némi tejföllel meglocsolva, így talán kevésbé üli meg a gyomrunkat, ám legalább egyszer muszáj kipróbálni a szalonnás verziót is.
Bácskai rizses hús jó sok lecsóval
Mi történik akkor, ha a pörköltet összeházasítjuk a rizses hússal? Megszületik a Bácskai rizses hús. Ez a közkedvelt étel eredetileg egy szerb, kemencés étekből vált hazánk egyik kedvenc fogásává. A hagyományos receptúrának ugye sertés pörkölt az alapja, de mi ezt most megbolondítjuk egy kis lecsóval.
Ma ebédre is elkészülhet!
Ami az olaszoknak a spagetti, az nekünk a nokedli. Egyszerű az elkészítése, laktató, bár nem túl kalóriaszegény étel. Viszont friss fejes salátával tálalva ellenállhatatlan.
Túrógombóc a nagyi receptje szerint
Az egyik legegyszerűbb étel, melyért egy ország rajong, de könnyebb elrontani, mint gondolnád. Ha viszont mindenben követed a nagyi tanácsait, garantált lesz a siker!
Olajlelőhelyre bukkant D. Tóth Kriszta Mautner Zsófival
Ötéves tervekben gondolkodik, hat nyelven beszél, 200 embert képes jóllakatni, kocsijában egy komplett konyhát szállít, kőgyomra és saját olaj-dílere van. Ha pedig a magyar konyha népszerűsítéséről van szó, egy kis „élelmiszer-csempészettől” sem riad vissza. Az Elviszlek magammal legutóbbi adásában DTK Mautner Zsófit fuvarozta titkos olajlelő-helyére.
Titokban tesztelt a csúcs séf Budapesten
Február végén derül ki, hogyan teljesítettek a budapesti éttermek? A Dining Guide idén már tizenkettedik alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legfontosabbat a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat. Idén egyedülálló, új bírálati rendszer szerint készül a rangsor, a végső tízes sorrendet ugyanis egy 2 Michelin-csillagos olasz séf, Nicola Portinari állítja fel.