Életforma.hu

GASZTRO

Túrógombóc a nagyi receptje szerint

Az egyik legegyszerűbb étel, melyért egy ország rajong, de könnyebb elrontani, mint gondolnád. Ha viszont mindenben követed a nagyi tanácsait, garantált lesz a siker!

Ha túl lágy a gombóc, akkor szétesik, és az sem jó amikor olyan kemény mint a gumi, de akkor mégis hogyan lehet elérni a megfelelő állagot? A nagyi szerint a tökéletes túrógombóc titka a megfelelő idejű pihentetésben rejlik. Sokan ugyanis ott rontják el a dolgot, hogy a massza bekeverése után nem várnak eleget, pedig minden azon áll vagy bukik, hogy a búzadarának sikerül-e rendesen megduzzadnia és felszívnia a nedvességet. Aztán itt van egy másik dolog is, a gombócokat sosem szabad forrásban lévő vízbe beledobni. Ja és a gombóc masszájába ne tegyünk sót, mert attól megkeményedhet, csak a főzővizet sózzuk.

Fotó: Despositphotos

A nagyi túrógombóca

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 2 db nagyobb tojás
  • 1 egész citrom héja
  • 2 evőkanál porcukor
  • 8 dkg búzadara

A pirított morzsához és a tálaláshoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • tejföl
  • porcukor

Elkészítés: A túrót először alaposan áttörjük egy szitán, majd csak ezután keverjük el a búzadarával, a tojásokkal és a porcukorral, ízesítjük a citrom lereszelt héjával. Ne ijedjünk meg, ha a massza lágynak tűnik, hiszen akkor nyeri majd el a végső állagát, amikor a búzadara kellően bedagadt. Ehhez minimum két órára van szükség, de akkor sem lesz baja, ha egész délelőtt hűtőben áll.

Amikor a túrós massza eleget állt, elővesszük a hűtőből, és ízlés szerinti méretű gombócokat formázunk belőle. Közben felteszünk egy nagyobb lábasban vizet forrni, sózzuk, de ne várjuk meg amíg a víz teljesen felforr. Ha még csak gyöngyözik a vizünk, akkor vegyünk vissza a hőmérsékletből, és dobjuk bele a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, várjunk még 2-3 percet, majd szedjük ki őket. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, dobjuk rá a zsemlemorzsát, majd a végén jöhet a cukor is. A megfőtt gombócokat nem kell leöblíteni, egyből mehetnek a morzsába. Tálaláskor tejföllel és porcukorral ízesítsük tovább.

Készítsd el ezeket a gombócokat is:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.