Életforma.hu

GASZTRO

Szilvás gombóc a nagyi receptje alapján

Vannak olyan ételek, melyekbe kicsit belesajdul a szívünk. Mondjuk azok, amelyeket a nagyink, vagy az édesanyánk készített. Számomra ebbe a csoportba tartozik a szilvás gombóc is.

A mamáéknál volt egy szilvafa.Valamikor ilyen tájban érett rajta a gyümölcs. Az pedig azt is jelentette, hogy egészen biztosan számítani lehetett egy szilvás gombóc bulira. Amikor gombóc volt, még levest sem akartam enni előtte, hogy több hely maradjon a gyomromban a finomságnak. És végignéztem az egész gombócfőzési procedúrát is, egy percet sem hagytam ki. Ha más is ekkora rajongója ennek az éteknek, akkor most jól figyeljen, mert nem csak szép emlékek vannak róla, de recept is.

Szilvás gombóc a nagyi receptje alapján
(Fotó:Depositphotos)
Hozzávalók:

60 dkg főznivaló burgonya

30 dkg liszt

40 dkg magvaváló szilva

20 dkg zsemlemorzsa

10 dkg vaj

15 dkg mokkacukor

5 dkg vaníliás porcukor

3 tojás

só, őrölt fahéj

Elkészítés:

A burgonyát héjastól puhára főzzük. Meghámozzuk és még melegen áttörjük, majd liszttel, tojással és csipetnyi sóval vegyítve összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, lisztezett deszkán ceruza vastagságúra nyújtjuk, és négyzet alakú kockákra vágjuk. Minden egyes kockára kerül egy szem kimagozott szilva, melybe egy szem kockacukor és kevés őrölt fahéj is kerül. Ezután gombócokat formálunk és forrásban lévő vízben kifőzzük őket. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, már ki is vehetjük őket. Vajon aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, majd megforgatjuk benne a kifőtt gombócokat. Vaníliás porcukorral meghintve, még melegen tálaljuk.

Még több gombócféle:

Eperrel töltött gombóckák

Mákos nudli szilvalekvárral nyakon öntve

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.