édesség cikkek

Várd a tavaszt ezzel a mennyei epres panna cotta desszerttel!
Kezeket fel! Ki várja már az igazi tavaszt?

Sütőtökös-fahéjas csiga
Az egész család oda lesz ezért az őszi desszertért! Reggelire, de délutáni nasinak is elkészítheted.

Csokis keksz csicseriborsóból
Gondoltad volna, hogy a csicsieriborsóból mennyei édességet készíthetsz? Bizony! Gökler Kriszti csokis keksz recepjével te is elkápráztathatod a vendégeidet.

Tavaszi desszert: epres kanalas krémes palacsinta
A palacsinta a gyerekek és a felnőttek kedvence is. Most egy olyan epres változtatot hoztunk, amit mindenki szeretni fog, ha elkészíted!

Íme a legegészségesebb és leggyorsabb brownie recept, amit eddig kóstoltál
Brownie-t sütni nem ördöngősség. Ha rádtör az édesség utáni vágy, akkor ezzel a villámgyors és egyszerű recepttel gyorsan orvosolhatod a problémát.

Mazsoláskalács pudinggal összesütve
Íme egy nagyszerű mazsolácskalács recept, mely tökéletesen feldobhatja a hideg estéket. Diós és fahéjas ízvilága mellett nagy előnye, hogy még száraz kalácsból is elkészíthető.

Narancsos keksz csokidarabokkal
Egy keksz legnagyobb előnye, hogy bárhol és bármikor el lehet fogyasztani. Ráadásul elkészíteni sem nehéz. És rengeteg változata létezik.

Szeretjük a csokit, és ragaszkodunk a kedvenceinkhez
Lehet édes, keserű, ét, vagy tej, a csokoládé kétségkívül az emberiség egyik legkedvesebb édessége. Sokaknak elsőre a belga vagy svájci csokik jutnak eszébe, pedig a magyar csokoládégyártás is hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A csokoládé tehát igazi szerelem sokunk számára, de mennyit is tudunk valójában kedvenc nyalánkságunkról?

Csoda csokitorta liszt nélkül
Ez a liszt nélküli csokitorta mandulaliszttel és étcsokoládéval készül. Ennek ellenére egyáltalán nem száraz, csodálatosan sötét színű és ellenállhatatlanul finom.

Szilvás gombóc a nagyi receptje alapján
Vannak olyan ételek, melyekbe kicsit belesajdul a szívünk. Mondjuk azok, amelyeket a nagyink, vagy az édesanyánk készített. Számomra ebbe a csoportba tartozik a szilvás gombóc is.
Hideg nyalat – a fagylalt története
A legnagyobb hőségben már írni is jó a fagylaltról. Többezer éves története Kínából indult és a magunk részéről még nincs vége! Ha van a mélyhűtődben ebből az édes, hűvös nyalánkságból, javaslom, készíts magad mellé egy adagot, úgy olvasd el a következő érdekességeket a fagyiról.
Citromos polenta piskóta rozmaringsziruppal
Jöhet egy könnyű mediterrán ihletésű sütemény? Különleges, hűsítő ízekkel és kukoricaliszttel készül ez a nem mindennapi finomság. Tessék figyelni, mutatjuk hogyan!
Így készül az igazi madártej
Senki nem tudja miért lett ez a neve ennek a finomságnak, az azonban vitathatatlan, hogy az íze mennyei. Forró nyári napokon, jól behűtve ajánljuk.
Csokis kuglóf kevert tésztából
A kuglófnak többféle kedvelt változata is létezik, elkészíthető kelt tésztából, ami ugyan isteni, de jóval macerásabb, mint ez az egyszerű kevert tésztából készült változat.
Kókuszos lime-os kuglóf
Ezekből a hozzávalókból egy remek karibi koktélt is készíthetünk akár, de süteményízesítéshez sem rosszak. Az édes kókusz ízét jól ellensúlyozza a lime különleges savassága, tökéletesen kiegészítik egymást, nem véletlenül használják őket gyakran együtt.
Eperrel töltött gombóckák
A gombóc rajongóknak biztosan ki kell próbálnia ezt a receptet. Akik odavannak a szilvás vagy sárgabarackos változatért, az epreset sem hagyhatja ki.
Mákos nudli szilvalekvárral nyakon öntve
A nudli a gombóc kis testvére és pont ezért, ha lehet még nála is édesebb, finomabb. Van ugye a klasszikus, prézlibe hempergetett változat, de egyáltalán nem megvetendő a mákkal borított és szilvalekvárral suhintott verzió sem.
Ilyen az eredeti olasz Tiramisu
Az olaszok rendkivül büszkék az ételeikre, legyen szó tésztákról, húsételekről vagy éppen desszertekről, ragaszkodnak az autentikus receptjeikhez. Tiramisu dolgában sem ismernek tréfát.
Mikrós édességek, elfoglaltaknak
Ahogy közelednek az ünnepek, egyre inkább ránk jön a sütési vágy. Akkor sem kell csüggedned, ha nincs időd a konyhában órákat tölteni, hiszen a mikródban is kiváló édességeket készíthetsz.
Házi forró csoki a hűvös napokra
A hideg, téli hónapokban egy jó nagy bögre forró kakaó vagy csokoládé csodálatos kísérője lehet egy-egy kellemes délutánnak. Mutatunk olyan recepteket, amelyeket ha otthon elkészítesz, garantáltan nem fognak csalódást okozni.
Desszertek a mikródból - ezt imádni fogod, ha nincs időd sütni
Sütire vágysz, de nincs kedved vagy éppen időd sütni? Van egy jó hírünk: az édességekről így sem kell lemondanod.
Trendforduló a desszertek világában
Sajátos forradalom zajlik a desszertek világában. Kezd megtörni a cukor dominanciája, és egyre inkább előtérbe kerül a keserű és a sós íz.
Édes napok - csokoládé és süti ünnep
Imádod az édességet? Akkor most hétvégén feltétlenül sétálj el a Szent István Bazilikához!
Banános-csokis pohárkrém
Ne feledkezzetek meg a desszertről ma sem! Jól fog esni a rengeteg tanulás után ez a remek poharas krém! Megsúgom, már előző este is össze lehet dobni, és másnap arathatod a babérokat a családban.
Egyszerű spanyol mandulás sütemény
Mindig vidámság tölt el, ha a spanyol, sőt kiváltképp, ha a katalán konyháról esik szó. Ezt a receptet egy barcelonai forgatásomkor kóstolhattam meg, és már akkor beleszerettem. Isteni finom, és a magyar konyhához is remekül passzul. Kitűnő ötlet mondjuk egy gulyás után. A férjem imádja!
Ó, ha Bálint ezt tudta volna!
Emlékezetessé szeretné tenni az egyik ismert légitársaság a Valentin-napi utazást. 40 egyedi, szerelmes hangulatot idéző desszertet és fogást kínál a fedélzeten és a 6 kontinenst behálózó reptéri társalgókban. Most elcsöppenünk!
Baracklekváros bukta
Gulyásleveshez vagy más egytálételhez készített az anyukám annak idején valamilyen kelttésztás sütit. Mindig imádtam! Pammer Lívia blogszerzőnk azt írta: „Eszterem buktára vágyott, elkészítettük. Pihe-puha tésztájú bukták sültek.” Nos, ezek szerint a történelem ismétlődik, a vége pedig nagyszerű!
Korona a karácsonyi asztalon
Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.
Házi birsalmasajt a nagyitól
Legutóbb a Balaton-felvidék legismertebb piacán kóstoltam Nagy Ferenc présházának nagyszerű birsalmasajtját. Megmondom őszintén, a nagyi sajtja után soha nem ettem még ilyen finomat. Ő a háromajtós szekrény tetején szárította, Nagy Feri barátunk pedig egy hatalmas gyúródeszkán az udvaron, az októberi napfényben... Egyszerűen mesés!
Főzött vaníliafagylalt – otthon
Ha szeretnénk a családunkat, vagy a vendégeinket elkápráztatni saját készítésű vaníliafagyival, ne gondoljunk bonyolult dologra. Hiszen csak elsőre tűnik nehéznek elkészíteni. A recept az 1930-as évekből származik, az Ínyesmester szakácskönyvéből. Ha akkor el lehetett készíteni, akkor ez a ma sem okozhat gondot. Nincsenek mesterséges anyagok, csak egyszerű, a háztartásban fellelhetők anyagok.
Jordán puding, vagyis Muhalabiyeh
A Muhalabiyeh az egyik legismertebb arab desszert. Nagyon könnyű elkészíteni, és még az alapanyagok beszerzése sem nehéz. Ezt írta ajánlójában Costa Fasheh, aki receptjével ugyancsak bekerült a Pécsi Tudományegyetem kiadványába. Az 50 étel a nagyvilágból című kötetet azok szerkesztették, akik a világ minden tájáról érkeztek az egyetemre. …Ja, és tanulás mellett „egy kicsit” kifőztek valamit!
Kiütéssel győzött a palacsinta
Palacsinta, somlói galuska és gesztenyepüré: ezek a legnépszerűbb desszertek ma Magyarországon. A legtöbb édességet februárban, illetve novemberben rendeljük – derült ki egy friss felmérésből.
Még mindig buli a locsolkodás
Továbbra is biztos program a locsolkodás húsvétkor. Tízből nyolc kislány számít a reggeli ébresztőre húsvéthétfőn, és édességgel, hímes tojással, illetve pénzzel várják a locsolókat – derült ki egy friss felmérésből.
Az eredeti fondant szaloncukor
Jókai igazi nyelvújítóként szalonczukkedlinek nevezte el a szaloncukor ősét, vagyis a karácsonyfaállítás divatjával egyre terjedt annak díszítése is az ezernyolcszázas évek közepétől Magyarországon. Hegyes József A legújabb házi cukrászat című, 1891-ben megjelent könyvében már 17 féle szaloncukor elkészítését jegyezte le - egyebek közt - creme bonbone-ok, pictácz szukorkák néven. Még ugyanebben az évben Kugler Géza Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében ugyancsak 17 receptet adott közre. A szaloncukor ősét, a fondant-cukrot, ami túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított masszát jelent, a franciák már a XIV. században ismerték. Német közvetítéssel jutott el hozzánk, és lett igazi hungarikum.
Házi szaloncukrom marcipánból
Barátnőm minden karácsonykor saját készítésű szalocukrokkal díszíti a fáját, illetve az ajándékait. Megirigyeltem, mert láttam, hogy mindenki mennyire megörül a saját készítésű ajándéknak. Elkértem a receptet, és most meg is osztom Veletek! Ilik is megtanulnunk, elvégre a szaloncukor magyar találmány, sőt HUNGARIKUM!
Télapó kedvence, ezt tedd ki az ablakba
Remélem, már mindenki kipucolta a cipőcskéjét, és felkészült az éjszakára! Kémeim jelentették, hogy a Télapó már elindult Lappföldről, hiszen minden JÓ gyerekhez időben szeretne eljutni. Van, ahová szánon érkezik, máshol a kandallóban landon, megint máshol az ablakon kopogtat... vagy nem. Minden esetre a kedves vendéget illik fogadni, ha már egy éven át azon dolgozott, hogy meglepjen minket! Itt egy remek ötlet!
Mákos-vaníliás kifli adventre
Édes testvérek a mák és a karácsony! Mi sem bizonyítja jobban, mint Rosemarie Neuwiesinger máktermelő, akitől ezt a receptet kaptam Sallingbergből. Karakterében hasonlít anyukám vaníliás kiflijéhez, de javaslom, ezt is próbáljátok ki!
Gyors palacsinta, gyors töltelék, gyorsan jött bulihoz
Teli találat a palacsinta minden időben. Lehet benne édes vagy sós töltelék, mindegyik menő. Ez a tászta egy turbó gyors változat, ha nem hagyod állni, akkor is jó! Ráadásulk attól, hogy olaj van benne, nem éghet oda, és nem lesz büdös a konyha! Ez csupa jó hír! Elég előtte egy gyors gulyásleves, és az egész nap a téd!
Magas osztrák férfi felemás cipőben
Gombóc Artúr biztosra venné, hogy megérkezett a paradicsomba, ha betoppanna a stájer Riegensburg csokimanufaktúrájába. Több száz féle csokit lehet megkóstolni a Zotter családnál, és közben megismerhetjük az édesség elkészítését a kakaóbabtól egészen a csomagolásig. Valójában olyan, mintha épült volna egy szuper csokiüzem, de úgy, hogy az egészet egy édes show vesz körül. Az építészettől a csokipapírig egy stílusú megjelenés, grafika, egyszerűen egy édes kavalkád a natúr csokitól a havasi gyopároson át a szusis vagy baconösig. És ha nem találsz megfelelőt, csak mondd el a kívánságod, és 35 perc alatt kész!
Budázott nektarin rizsmorzsában
Gyerekkorunk nagy kedvence volt a bundázott alma, az még tojással és zsemlemorzsába forgatva készült. Ezt a nektarinos receptet igyekeztünk vegánosítani és gluténmentesíteni. Ropogós rizsmorzsában, puha, édes nektarinhús. Nagyon finom. Az is igaz, hogy az általunk panírozáshoz használt kizárólag növényi hozzávalókból nehezebb sima bundát készíteni, mint tojással, a mienk kicsit rusztikusabb, ropogósabb, szerintünk finomabb is. A nektarinok bundája jól tapadt, az olajban kisütött változata jól megfordítható volt, nem morzsálódott. Egy részét ugyanis kókuszzsírban sütöttük ki a tűzhelyen, serpenyőben, a másik részével megpróbálkoztunk a sütőben sütéssel. Mind a két út járható, a sütőben sült változathoz kevesebb zsiradék is elegendő, a tűzhelyen viszont kissé pirosabbra, színesebbre süthető. A Bulkshop receptjét vaníliapudinggal készítette.
Citromos köleshab csokireszelékkel
Ismét egy gluténmentesen elkészíthető, vegán desszert a bulkshop.hu-tól. A képen látható finomságot lenhab felhasználásával, citromos ízesítéssel született. Tehetünk bele vaníliakivonatot, és pazar vaníliahabunk lesz. Tehetünk bele olvasztott csokit/kakaót, akkor csokis habunk lesz. Bármilyen gyümölcsízesítéssel is szuper, kókusszal is nagyon vagány, csak az alapot kell elkészítenünk és azt variálhatjuk.
Málnavarázs - Max konyhájából
Íme Maxék kedvenc szülinapi tortája. Van ugyan egy barát a családban, aki történetesen cukrász, de mi, halandók bizony mindent lefordítunk a magunk nyelvére. Max is így gondolta, és így született meg egy hamisíthatatln nyári süti! Isteni!
Nagyi meggyes mandulatortája
Omlós tészta talpon, meggyes töltelékkel, a tetején pedig ropogós mandulás tető. Csak természetes anyagokat tartalmaz, úgy készül ahogy a Nagyim szokta készíteni. Nagyon szerettem ezt a süteményt mindig, egyszerű ám mégis nagyon finom. Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen, hogy bekerült Max Nagyijának kézzel írt receptes füzetébe. Különben is, itt a meggy-szezon!
Mákos nudli és szilvás derelye zablisztből
Bizonyára ti már mindannyian készítettetek búzalisztből szilvás gombócot. Sok családnál a gyerekek kedvenc étele, zsemlemorzsában megforgatva, fahéjas porcukorral megszórva mennyei és abbahagyhatatlan. Mi most elkészítettük kicsit modernebb, mákba forgatott változatát zabpehelylisztből. Örömmel jelenthetjük, hogy így is mennyei és abbahagyhatatlan. Nagyon finom, puha, édes, mákos, cseppet sem fogyókúrás. Néha talán megengedhetjük magunknak, hogy lelkiismeret furdalás nélkül jó nagy adagot befaljunk belőle. Muszáj néha bűnözni - állítja a bulkshop.hu !
Ide megyünk nyalakodni
Idén először nemcsak az éttermeket, hanem a cukrászdákat is listázta a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz. A 10 legjobb cukrászda között több a vidéki, mint a budapesti. Az étteremkalauz munkatársai és a szerkesztőség egy-két tagja is tesztelt, de fontosnak érezték az idei külföldi zsűri elnök Enrico Cerea és a tavalyi zsűri elnök Giancarlo Perbellini szakértő véleményét is, hiszen mindketten 3-4 generációs családi TOP cukrászdákat üzemeltetnek Olaszországban. Nekik köszönhetően nemzetközi szaktekintélyek is részt vettek a folyamatban.
Crostata Mocha
A csokoládés mokka krémmel készített Crostata mindent visz, megéri időt szánni az elkészítésére! Ez a recept az 1895-ben Torinóban alapított gyár egyik féltett egyik kincse. A csokoládé és a kávé ötvözése pedig bámulatos eszköz ahhoz, hogy elkápráztassuk a kedvesünket Bálint-napon!
Erika csókja - vetekszik az igazival
Mióta nyugdíjba ment kedvenc szomszédasszonyom, Erika, isteni sütiket készít az unokáknak. Mindig is nagyszerű finomságok kerültek ki a keze alól, de ez az édesség valami csodálatos! Mindig hoz kóstolót, de ez frissen csak úgy párolgott... vagyis, még le sem tette az asztalra a tányért, már el is elfogyott...
Ostkaka - svéd sajttorta
A svéd ostkakának semmi köze az angol sajttortához - írja Anna Brones nemrég magyarul is megjelent Lagom című könyvében. Ez a régi recept a tejgadazdaságokról ismert Småland vidékéről származik, és hagyományosan úgy készül, hogy a tejet tejoltóval keverik össze. Újabban már túrót is használnak a modern változatokhoz. Az eredmény egy tojásos sütemény, erős sajtos ízzel. Hagyományosan tejszínhabbal és hjortonsylttel, vagyis mocsári szederből készült lekvárral tálalják. Az édes lekvár kontrasztot képez a sajt ízével, hasonlóan ahhoz, amikor a körte mellé kéksajtot tálalunk. Egy kis lime-lével meglocsolva is finom.