Életforma.hu

GASZTRO

Trendforduló a desszertek világában

Sajátos forradalom zajlik a desszertek világában. Kezd megtörni a cukor dominanciája, és egyre inkább előtérbe kerül a keserű és a sós íz.

A desszertek világában manapság egyre népszerűbb gondolattá válik a "nem túl édes" fogalma.

A fő fogások és a desszertek valamiképp az "édes" és a "sós" mentén válnak el, de a kettő kívánatos aránya mára alapvetően megváltozott, mivel az édesszájú közönség a kevésbé cukros ételeket részesíti egyre inkább előnyben – olvasható a vice.com összeállításában.

A kevesebb néha több. Fotó: pixabay. com

 

"Nem feltétlenül gondolom, hogy a desszertek attól sokkal finomabbak, ha töméntelen mennyiségű cukorral készítjük el őket " - mondta Lani Halliday, a New York-i Brutus Bake Shop tulajdonosa és pékje.

Halliday általában kihagyja az utolsó fogást, ha egy étterem olyan desszerteket kínál, melyek egyértelműen "cukorbombák" -nak minősülnek. Számára a legjobb desszertek sokkal komplexebbek, melyek magukban foglalják a keserűt, a krémeset, és olyan ízekkel és textúrákkal játszanak, melyek távol állnak a hagyományos, édesnek elkönyvelt ízektől.

2015-ben még az Egyesült Államok vezette a világ cukor- (és zsír-) fogyasztását, de a következő év már valamiféle elmozdulást jelzett, az amerikaiak visszaszorultak, és az édesítőszer-fogyasztás 15 százalékkal csökkent az 1999-es csúcshoz képest.

A cukrászok az elmúlt években a desszerteknél egyértelműen a komplexebb megoldások felé fordultak, az Egyesült Államok desszertjei több sósat, fűszerest és keserűt tartalmaznak az édes helyett.

Habár édes és sós régóta létezik az amerikai desszertkultúrában - a Cracker Jacks például 1893-ra datálódik - a sós desszerteknek mindez idáig csupán pillanataik voltak a nagy egyetemes desszerttörténelemben. 2015-ben a Mintel piackutató cég például már előre jelezte a sós, az olívaolaj ízű, vagy éppen a fekete bors ízű fagylaltok további térnyerését, 2018-ra pedig sajt vagy pizza ízűekét.

New York-i sajttorta sós karamell öntettel és pirított földimogyoróval. Fotó: Pinterest

 

A Datassential piackutató cég 2019-es jelentésében pedig arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai menükben a leggyakrabban előforduló kifejezések és összetevők a desszertek esetében valamiképp a sóra, vagy a sósságra utaltak már.

Noha a sós játssza minden bizonnyal a főszerepet a most is zajló desszertforradalomban, a világ távoli tájairól származó fűszerek még jobban hozzájárulhatnak a cukor dominanciájának megtöréséhez; az ázsiai desszertek például gyakran olyan összetevőket használnak, mint a bab, a tea, vagy éppen a szezám.

Ugyanaz a kutatás, amely szerint az amerikaiak fogyasztják a legtöbb cukrot a világon, azt a meglepő megállapítást teszi, hogy India, Izrael, Indonézia és Kína viszont kifejezetten hátul kullog a cukorfogyasztásban.

Az ázsiai népesség körében, ha egy desszertet "nem túl édesnek" neveznek, az a legnagyobb dicséretnek számít.

"Ez valójában egy bók, mert azt jelenti, hogy élvezetesebbnek találják, és többet is ehetnek belőle, mint a nagyon édes társaikból" – állítja Penelope Lao, San Francisco-i cukrász, aki a "Nem túl" elnevezésű pop-up desszert sorozatot jegyzi.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.