A desszertek világában manapság egyre népszerűbb gondolattá válik a "nem túl édes" fogalma.
A fő fogások és a desszertek valamiképp az "édes" és a "sós" mentén válnak el, de a kettő kívánatos aránya mára alapvetően megváltozott, mivel az édesszájú közönség a kevésbé cukros ételeket részesíti egyre inkább előnyben – olvasható a vice.com összeállításában.
"Nem feltétlenül gondolom, hogy a desszertek attól sokkal finomabbak, ha töméntelen mennyiségű cukorral készítjük el őket " - mondta Lani Halliday, a New York-i Brutus Bake Shop tulajdonosa és pékje.
Halliday általában kihagyja az utolsó fogást, ha egy étterem olyan desszerteket kínál, melyek egyértelműen "cukorbombák" -nak minősülnek. Számára a legjobb desszertek sokkal komplexebbek, melyek magukban foglalják a keserűt, a krémeset, és olyan ízekkel és textúrákkal játszanak, melyek távol állnak a hagyományos, édesnek elkönyvelt ízektől.
2015-ben még az Egyesült Államok vezette a világ cukor- (és zsír-) fogyasztását, de a következő év már valamiféle elmozdulást jelzett, az amerikaiak visszaszorultak, és az édesítőszer-fogyasztás 15 százalékkal csökkent az 1999-es csúcshoz képest.
A cukrászok az elmúlt években a desszerteknél egyértelműen a komplexebb megoldások felé fordultak, az Egyesült Államok desszertjei több sósat, fűszerest és keserűt tartalmaznak az édes helyett.
Habár édes és sós régóta létezik az amerikai desszertkultúrában - a Cracker Jacks például 1893-ra datálódik - a sós desszerteknek mindez idáig csupán pillanataik voltak a nagy egyetemes desszerttörténelemben. 2015-ben a Mintel piackutató cég például már előre jelezte a sós, az olívaolaj ízű, vagy éppen a fekete bors ízű fagylaltok további térnyerését, 2018-ra pedig sajt vagy pizza ízűekét.
A Datassential piackutató cég 2019-es jelentésében pedig arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai menükben a leggyakrabban előforduló kifejezések és összetevők a desszertek esetében valamiképp a sóra, vagy a sósságra utaltak már.
Noha a sós játssza minden bizonnyal a főszerepet a most is zajló desszertforradalomban, a világ távoli tájairól származó fűszerek még jobban hozzájárulhatnak a cukor dominanciájának megtöréséhez; az ázsiai desszertek például gyakran olyan összetevőket használnak, mint a bab, a tea, vagy éppen a szezám.
Ugyanaz a kutatás, amely szerint az amerikaiak fogyasztják a legtöbb cukrot a világon, azt a meglepő megállapítást teszi, hogy India, Izrael, Indonézia és Kína viszont kifejezetten hátul kullog a cukorfogyasztásban.
Az ázsiai népesség körében, ha egy desszertet "nem túl édesnek" neveznek, az a legnagyobb dicséretnek számít.
"Ez valójában egy bók, mert azt jelenti, hogy élvezetesebbnek találják, és többet is ehetnek belőle, mint a nagyon édes társaikból" – állítja Penelope Lao, San Francisco-i cukrász, aki a "Nem túl" elnevezésű pop-up desszert sorozatot jegyzi.