Életforma.hu

GASZTRO

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.

Mi a különbség a sima és a prémium házhoz szállítás között?

Az utóbbi években sokat változott az, ahogyan a táplálkozásról gondolkodunk. Egyszerűen nincs már idő órákat a konyhában robotolni. Viszont egyre többen kezdünk odafigyelni, hogy mi kerül a tányérunkra. Ismerősen hangzik? 

Itt jön képbe például az ebéd házhozszállítás. Ez nem a szokványos „felhívom az éttermet, és egy fél óra múlva megérkezik a zsíros pizza” kategóriát takarja. Az efféle szolgáltatók egész más filozófiával működnek.

A különbség már az alapanyagoknál kezdődik. Nem az olcsó, tömegtermelt zöldségeket, gyümölcsöket használják, hanem valódi, gyakran a helyi termelőktől származó terményeket.

Tény és való, hogy mindez meg is látszik a szolgáltatás árán. De gondoljunk bele: mennyibe kerülne ezt a minőséget otthon előállítani? Az alapanyagok beszerzése, a főzés, utána a takarítás… Ráadásul szakértelem híján a végeredmény sem biztos, hogy ugyanolyan ízbomba lenne.

Kinek a kezében van a fakanál?

Az ilyen prémiumszolgáltatók megkövetelik a szakmai kiválóságot. Tapasztalt szakácsokat, néha olyan séfeket alkalmaznak csak, akik korábban neves éttermekben dolgoztak, és nem egyszer valós Michelin-csillagos tapasztalattal rendelkeznek. Ezek nem a sarki gyorskajálda részidős munkatársai, hanem valódi szakemberek.

Amit ők összedobnak, az nem csak finom, de tápanyagokban is kiegyensúlyozott. Figyelnek a makrók megfelelő arányára, a fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalomra. Így válik az ételrendelés is igazi kuriózummá.

Fenntarthatóság – többé-kevésbé

Természetesen a környezetvédelem itt is jelentős kérdés. Azt gondolnánk, hogy a házhoz szállítás környezetszennyező. Részben igazunk lehet. De a prémiumszolgáltatások között sokan tudatosan tervezik a kiszállítást, újrahasznosítható vagy akár komposztálható csomagolást használnak.

A jobb helyek figyelnek arra is, hogy minimalizálják a pazarlást. Míg otthon gyakran kukába kerül a maradék, ők pontosan kiszámolják az adagokat, terveznek, és a fel nem dolgozott alapanyagokat is igyekeznek okosan hasznosítani. 

Akkor most luxus vagy sem?

Attól függ. Ha úgy tekintünk rá, mint az időbe és az egészségbe való befektetésbe, akkor az sosem minősülhet fényűzésnek. Mert valljuk be, egy fárasztó nap után nincs jobb, mint egy tényleg finom, tápláló étel, amit nem nekünk kellett összedobni. 

Ha pedig ezek után valaki kíváncsi, hogy milyenek lehetnek ezek a prémiumfogások, esetleg érdemes körülnézni olyan helyeken, ahonnan nemcsak szállítanak, hanem tényleg értik is, mi a különbség az egyszerű gyorskaják és a valódi gasztronómiai élmény között.


Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.
Exkluzív elegancia és metropolita életérzés: Ezeket a helyeket kár lenne kihagyni!

Exkluzív elegancia és metropolita életérzés: Ezeket a helyeket kár lenne kihagyni! 

Ha feltesszük magunknak azt a kérdést, hogy miért érdemes élni, a válaszok között biztosan megtaláljuk a gasztronómiát. Az étkezés – amellett, hogy alapvető szükséglet – olyan katartikus élmény tud lenni, mint egy hangverseny meghallgatása vagy egy kiállítás megtekintése.