Legutóbb a Balaton-felvidék legismertebb piacán kóstoltam Nagy Ferenc présházának nagyszerű birsalmasajtját. Megmondom őszintén, a nagyi sajtja után soha nem ettem még ilyen finomat. Ő a háromajtós szekrény tetején szárította, Nagy Feri barátunk pedig egy hatalmas gyúródeszkán az udvaron, az októberi napfényben... Egyszerűen mesés!
Negyedekbe vágjuk a szép birsalmákat, magját, magházát kivesszük, majd forró vízben puhára főzzük. Szitán áttörjük, és most jön a furmány: lemérjük a masszát, egy kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot teszünk félre. Egy nagyobb lábasba öntjük az áttört birsalmát, és addig főzzük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Onnan tudjuk, hogy már jó, hogy kavarás közben már látjuk az edény alját. Most beleszórjuk a cukrot, és nagy lángon folytonos kavarás közben még 10-16 percig főzzük. Most végezzünk el egy egyszerű tesztet: cseppents egyet egy hideg porcelán- vagy üveg tálkára, és ha a csepp gyorsan „bebőrösödik”, akkor jók vagyunk! Hideg vízzel öblítsük ki az őzgerincformát, kis üvegtálkát vagy pudingformát, és gyorsan öntsük bele a masszát. Akkor igazán jó, ha durvára vágott diót vagy vékonyan szeletelt hámozott mandulát szórunk közben bele. Másnap sütőpapírra borítjuk a birsalmasajtot, és két-három hétig száraz és langyos helyen hagyjuk szikkadni. Úgy hetente meg is forgathatjuk, hogy minden részét jól érje a levegő. … És ha még nem „kopott volna el”, akkor egyenként csomagoljuk be fóliába a sajtokat. Ez a finomság még karácsonyig is kitarthat!
Kép: pixnio
A birsalma az egyik legjobb gyomornyugtató, regeneráló gyümölcs.Gyomorrontásból, hasmenéses betegségből lábadozó betegnek inkább kompótként ajánljunk! A következő recept azonban mindenkinek jót tesz, és ráadásul nagyon finom!
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.