Hozzávalók 3 adaghoz:
20 dkg zabpehelyliszt
60 dkg főtt, tört krumpli
1 evőkanálnyi növényi zsír vagy margarin
2 tojásnak megfelelő Orgran vagy más tojáspótló por (nem vegánoknak 1 tojás)
2/3 bögre mák a forgatáshoz
lekvár a derelyéhez
ízlésünknek, szokásainknak, diétánknak, életmódunknak megfelelő porított cukor, cukorféleség vagy szirup (mi kókuszcukrot használtunk)
só a főzővízhez

Elkészítés:
1. Előkészületek:
A krumplit főzzük, majd a főzőlevét leszűrve, törjük meg. Főtt, tört állapotában legyen 60 dkg.
Hűtsük ki.
A mákot és a választott cukorféleséget őröljük meg.
A tojáspótló port az előírásoknak megfelelően készítsük el. (2 kávéskanál tojáspor + 4 evőkanál víz)
2. A kihűlt krumpliból, zabpehelylisztből, növényi zsírból és a tojáspótlóból gyúrjunk lágy, nem morzsálódó, de nem is ragadós tésztát. Ha morzsálódna, törékeny lenne, adjunk hozzá evőkanalanként a krumpli leszűrt levéből vagy egyszerűen vizet.
3. A tésztából formáljunk egy hengert. Ebből a hengerből vágjunk le lapos korongokat, amelyeket a derelyekészítéshez a tenyerünkkel továbblapítunk, közepébe lekvárt helyezünk, a tésztát a lekvár fölött kettéhajtjuk, a széleket összenyomkodjuk.
Ha nudlit készítünk a hengerből levágott, lapos korongtésztát hosszúra sodorjuk, és nudliknak megfelelő nagyságúra feldaraboljuk.
4. FONTOS főzési tanács:
A tojáspótlóval készített zabtészta nem olyan strapabíró, mint tojásos testvére.
Fővő, de ne zubogva lobogó, forró vízben főzzük ki a derelyét / nudlit. Amikor a kifőtt tészták a felszínre emelkednek, rövid időn belül szedjük ki a vízből. Könnyen szétfőnek, ha sokáig a vízben hagyjuk őket.
5. A kifőtt tésztát szűrőkanállal szedjük ki a vízből és azonnal forgassuk a cukros mákba.
Egyenként sorba rakva – nem egymás hegyére hányva – könnyedén megmelegíthető a sütőben, mikróban. Mivel könnyen melegíthető még másnap is, nyugodtan készítsünk belőle nagyobb adagot, el fog fogyni!
Ezzel kíván Nektek a bulkshop.hu jó étvágyat!