Életforma.hu

GASZTRO

Mákos nudli és szilvás derelye zablisztből

Bizonyára ti már mindannyian készítettetek búzalisztből szilvás gombócot. Sok családnál a gyerekek kedvenc étele, zsemlemorzsában megforgatva, fahéjas porcukorral megszórva mennyei és abbahagyhatatlan. Mi most elkészítettük kicsit modernebb, mákba forgatott változatát zabpehelylisztből. Örömmel jelenthetjük, hogy így is mennyei és abbahagyhatatlan. Nagyon finom, puha, édes, mákos, cseppet sem fogyókúrás. Néha talán megengedhetjük magunknak, hogy lelkiismeret furdalás nélkül jó nagy adagot befaljunk belőle. Muszáj néha bűnözni - állítja  a bulkshop.hu !

Mákos núdli, Kép: bulkshop

Hozzávalók 3 adaghoz:

20 dkg zabpehelyliszt

60 dkg főtt, tört krumpli

1 evőkanálnyi növényi zsír vagy margarin

2 tojásnak megfelelő Orgran vagy más tojáspótló por (nem vegánoknak 1 tojás)

2/3 bögre mák a forgatáshoz

lekvár a derelyéhez

ízlésünknek, szokásainknak, diétánknak, életmódunknak megfelelő porított cukor, cukorféleség vagy szirup (mi kókuszcukrot használtunk)

só a főzővízhez

Lekváros derelye, Kép: bulkshop

Elkészítés:

1. Előkészületek:

A krumplit főzzük, majd a főzőlevét leszűrve, törjük meg. Főtt, tört állapotában legyen 60 dkg.

Hűtsük ki.

A mákot és a választott cukorféleséget őröljük meg.

A tojáspótló port az előírásoknak megfelelően készítsük el. (2 kávéskanál tojáspor + 4 evőkanál víz)

2. A kihűlt krumpliból, zabpehelylisztből, növényi zsírból és a tojáspótlóból gyúrjunk lágy, nem morzsálódó, de nem is ragadós tésztát. Ha morzsálódna, törékeny lenne, adjunk hozzá evőkanalanként a krumpli leszűrt levéből vagy egyszerűen vizet.

3. A tésztából formáljunk egy hengert. Ebből a hengerből vágjunk le lapos korongokat, amelyeket a derelyekészítéshez a tenyerünkkel továbblapítunk, közepébe lekvárt helyezünk, a tésztát a lekvár fölött kettéhajtjuk, a széleket összenyomkodjuk.

Méteres palacsinta
A tojás- és tejmentes palacsinták elkészítése kicsit nehezebb, pontosabban a szétszakadás nélküli megfordításuk nehezebb, mint a hagyományosé. A tésztájához azért ezeket a liszteket választottuk, mert azt akartuk, hogy a tészta puha, kicsit vastagabb, süteményszerű legyen.

Ha nudlit készítünk a hengerből levágott, lapos korongtésztát hosszúra sodorjuk, és nudliknak megfelelő nagyságúra feldaraboljuk.

4. FONTOS főzési tanács:

A tojáspótlóval készített zabtészta nem olyan strapabíró, mint tojásos testvére.

Fővő, de ne zubogva lobogó, forró vízben főzzük ki a derelyét / nudlit. Amikor a kifőtt tészták a felszínre emelkednek, rövid időn belül szedjük ki a vízből. Könnyen szétfőnek, ha sokáig a vízben hagyjuk őket.

5. A kifőtt tésztát szűrőkanállal szedjük ki a vízből és azonnal forgassuk a cukros mákba.

Egyenként sorba rakva – nem egymás hegyére hányva – könnyedén megmelegíthető a sütőben, mikróban. Mivel könnyen melegíthető még másnap is, nyugodtan készítsünk belőle nagyobb adagot, el fog fogyni!

Ezzel kíván Nektek a bulkshop.hu jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.