Tegye fel a kezét, akinek a "Milyen csokit szeretsz? kérdésre nem azonnal Gombóc Artúr jut eszébe! Senki? Na, ugye! Csukás István egyik legnépszerűbb mesefigurája arról híres, hogy szereti: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét,a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét,a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.
Kevesen tudják, hogy hazánkban Palocsay György huszárszázados tett említést először a csokoládéról 1704-ben. Bár ő akkor még „német serként” beszélt róla. A 18. században megjelentek az olasz csokoládékészítő mesterek, majd a 19. században a gőzgéppel működő, első gyárunk termékei vitték el a magyar csokoládé hírét a világban.
Luxuscikkből mindenki kedvence
Noha az első világháborúig luxuscikknek számított, ezt követően már mindenki számára elérhető lett a csokoládé. Ma gyakorlatilag alig akad olyan magyar ember, aki ne enne több-kevesebb csokoládét. A 18 év feletti magyar lakosság 94-97%-a vásárolja és fogyasztja saját bevallása szerint. Néhány nyugat-európai országban az egy főre jutó fogyasztás az évi 10-11 kilót is elérheti. Ám úgy tűnik, Gombóc Artúr mégsem reprezentálja annyira a hazai csokoládéfogyasztási szokásainkat, mert nálunk ez a mennyiség "csak" 2,9-3 kg. Nem meglepő módon a csokoládéfogyasztás bajnoka Svájc, őt követi Ausztria, Németország és Nagy-Britannia. Azért mi, magyarok is édesszájúnak számítunk, hiszen a világátlag évi 0,9-1 kg. Ez a mennyiség azokban az országokban, ahol sok csokit esznek hozzávetőlegesen a karácsonyi ünnepek alatt elfogy.
Csokoládé divatok
Na de mit szeretünk mi, magyarok igazán? Annyi biztos, hogy már a feltalálóink között is sokan lehettek édesszájúak. Írásos nyoma van annak, hogy a múltban olyan különlegességeket próbáltak szabadalmaztatni, mint a csokoládéval bevont gyógyszerek, vagy a lyukacsos csokoládé, ami valószínűleg a mai buborékos csokik elődje lehetett. A trendek folyamatosan változnak, manapság egyre inkább hódítanak a kézműves csokoládék, a vegán változatok, a különleges ízek: a chilis, a levendulás, a mentás csokik vagy éppen a cukormentesek. A választék tehát bőséges, de van, ami örök. Így a mogyorós csokik, amelyek különösen kedveltek hazánkban. Négyből három megkérdezett szereti a mogyorós csokoládét, ezen belül is közel egyötödük kifejezett kedvencének tartja a roppanós egész mogyorószemeket tartalmazó édességet.
Számos ikonikus magyar csokoládét ismerünk, közülük nem is egy a mai napig kapható. A hetvenes évek sztárja, a Piros Mogyorós például egy időre eltűnt, 2018 óta azonban ismét hódít, és a régiek mellé új rajongókat gyűjt.
A csokoládék esetében is működik a nosztalgia, hiszen kitörő örömmel fogadjuk, amikor a boltban az édességek között megpillantjuk gyermekkorunk kedvencét. Én például a Balaton szeletet.
Ezt is olvasd el:
https://eletforma.hu/gasztro/csoda-csokitorta-liszt-nelkul-elkeszitve/
https://eletforma.hu/gasztro/ime-a-legizgalmasabb-es-legmeglepobb-csokoladek-magyarorszagon/