Életforma.hu

GASZTRO

Magas osztrák férfi felemás cipőben

Gombóc Artúr biztosra venné, hogy megérkezett a paradicsomba, ha betoppanna a stájer Riegensburg csokimanufaktúrájába. Több száz féle csokit lehet megkóstolni a Zotter családnál, és közben megismerhetjük az édesség elkészítését a kakaóbabtól egészen a csomagolásig. Valójában olyan, mintha épült volna egy szuper csokiüzem, de úgy, hogy az egészet egy édes show vesz körül. Az építészettől a csokipapírig egy stílusú megjelenés, grafika, egyszerűen egy édes kavalkád a natúr csokitól a havasi gyopároson át a szusis vagy baconösig. És ha nem találsz megfelelőt, csak mondd el a kívánságod, és 35 perc alatt kész!        

Josef Zotter feleségével, Ulrikével Grazban sütötte  tortáit saját cukrászdájában 1987-től. A kísérletező mester azonban egyszer csak úgy érezte, a tortagyártás már nem hoz eleget a konyhára, új utakra vágyott. Lányával összecsomagolt, és elindult Peruba, hogy megnézze honnan is érkezik az a híres kakaóbab, ami a cukrászmesterség elengedhetetlen alapanyaga... Így kezdődött egy édes kis mesebeli történet, amiből megszületett a csokimanufaktúra.

Csokigyár bejárata, Kép László Márta

Mindez abból a cuki filmecskéből derült ki, amivel az egész látogatás kezdődik a manufaktúrában. Mint kiderült, Zotter úr járt még például Nicaraguában, Bolíviában is. Barátságokat kötött a termelőkkel. Velük találta ki, hogy már a helyszínen különböző gyümölcsökkel együtt fermentálják a kakaóbabot. Rávette őket, hogy ne kábítószert termesszenek, hanem jó minőségű kakaóbabot, ami egyrészt legális, másrészt biztos megélhetést nyújt a falunak. Maga a mozi is egészen remek! A nézők pedig jókedvűen kelnek fel a kakaóbabos zsákoknak álcázott párnákról.

Fekete-fehér egerek a vetítő egyik sarkában, Kép: László Márta

Ezután jött az élvezetek netovábbja. Kedves idegenvezető kísért végig az üzemen, akik nem beszélnek nyelveket, egy fülhallgatós kütyüvel követhetik az eseményeket magyarul. Az úgynevezett Csoki-színházban először a világ minden tájáról érkezett, frissen pörkölt babok közötti különbségeket fedezhetjük fel. Benézhettünk a csokilaborba, ahol éppen Júlia legújabb "Erő-Aktus-Vonal"-a mentén új kreáció született. Az egész üzem olyan, mint a patika.

Az üvegfal mögött keverik a csokikat, Kép: László Márta

Előttünk kevergették az acéltartályokban a különböző kakaótartalmú és ízesítésű csokikat, amiket mindenki egy kis színes porcelánkanállal kóstolhatott végig.

Csokit kóstolok, Kép: Berndt Gábor

Nekem a belga és a kávés ízlett a legjobban. Külön szagolgathattuk, kóstolgathattuk a különböző ízesítésre alkalmas gyümölcsöket, fűszereket, a ropogtatóban magas százalékú, eredeti csokoládék és robbanékony ízű gyümölcs csokik vártak.

Csokidarabkákat ropogtat mindenki, Kép: László Márta

Nekem a havasi gyopáros tetszett a legjobban. Különböző kakaókból választhattunk, míg körbe-körbe apró kis gondolákon vonultak el a különböző kész csokik, egyszerűen mennyei!

Zotter csokik, Kép: zotter.at

A Zotter üzemben minden csoki 100 %-ban bio alapanyagból készül, látszik, hogy a rengeteg kreativitás kiváló ízléssel párosul. Van ott kézzel mártogatott, csábító és eszevezett töltelékkel, hajszálvékony csokival leöntött falat, készül gyümölcsös, halas, baconös, chilis, szusis csoki is... tudjátok, hosszó csokolásdé, kerek csokoládé, töltött csokoládé...

Kép: László Márta

Zotter úr semmit nem bíz a véletlenre, ha a tetőre leszállna egy ufó, azt is meg tudná kínálni. Ha pedig nem találtál magadnak megfelelő ízesítésű csokit - amit erősen kétlek - akkor az a kívánságodnak megfelelően 35 percen belül biztosan elkészül! Soha nem gondoltam volna, hogy csokievés után valaha is savanyú uborkára vágytam volna. Most ez is megtörtént, már a kijáratnál várt egy kis tálban.

Ehető állatkert, Kép: László Márta

Ha a gyerekek ennyi csoki után még mozdulni tudnak, ott az Ehető álltakert. A jó kis séta alatt vízikerék-játék, csúszda, paraszti golf, öko-ételbár, beszélő madárházacskák szórakoztatják a kicsiket. Ahogy a napraforgó, úgy a napelemek is úgy fordulnak a nap felé. Ezt is megnézhetjük! A Photovoltaik-Mover nemcsak az álltkertet, de az egész csokimanufaktúrát ellátja energiával.

Josef Zotter fekete-fehérben, Kép: László Márta

Még egy dologgal adós vagyok, a magas osztrák férfi valóban felemás cipőben jár! Ez az első percekben már a kisfilmből kiderült. Aki figyelmes, a sétálós kóstolón észre is veheti, hisz Zotter úr mosolygósan ott sétál a vendégek, a szuvenírválogatók között még késő péntek délután is. Júlia pedig az egyik kasszában ült. Nála fizettem az anyukámnak vett kis csokiösszállítást.

Halloween csokik, Kép: zotter.at

A fatasztikus manufaktúra csak pár kilométerre fekszik a határtól. Kösd össze egy kis várlátogatással vagy a sonkakóstolással. Mondjuk utazz el Szentgotthárdra, jól fog esni este egy kis wellness, majd másnap fedezd fel az Őrséget, vagy ugorj át Szlovéniába! Jó szórakozást, jó kóstolást!

Töltsük meg aranyló élményekkel az őszt
Ősszel utazni nemcsak azért jó, mert kevesebben kirándulnak, de azért is, mert vége a főszezonnak, és kedvezőbb áron tudunk szállásokat foglalni. Az idei év nem szűkölködik hosszú hétvégékben, ősszel kétszer is több napot pihenhetünk. Legyen szó bel- vagy külföldről, érdemes autóba pattanni, kiszakadni a megszokott hétköznapokból és feltöltődni még a téli hideg előtt. Az időjárást figyelve nem árt, ha becélzol egy jó kis wellness-központot, ahol egy hidegfont sem akadályoz meg a tökéletes kikapcsolódásban! Indulhatunk?

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.