Gasztronómia cikkek

Még nincs programod a hétvégére? Gasztronómiai sörünnepet rendeznek Budapest szívében
100 féle csapolt sör, korlátlan kóstolással a belváros szívében. Ez a program minden sörrajongó álma!

Így ismerkedik Wolfgang Puck, a világhírű séf a magyar konyhával!
A világhírű sztárséf megismerkedett a leghíresebb magyar fogásokkal.

Készítsd el te is Kárai Dávid kedvenc bisztróreceptjét!
Ami gasztró és francia, az már nem lehet rossz. A bisztrók egyedi ízei most már Magyarországon is, Kárai Dávid gasztroblogger stúdiójában.

Péntek 13-én nyílik az új multikulti gasztrohely Budán
A szervezők cseppet sem babonásak, hogy mára időzítették a nyitást.

Érkezik a Séfek Séfe új évada
Szeptember 20-tól egy teljesen új fejezet kezdődik a Séfek Séfe életében, vadonatúj részekkel és Ördög Nórával jön a 3. évad. A minden hétköznap este jelentkező gasztro-tehetségkutatóban most is amatőr és profi szakácsok próbálják meggyőzni a műsor három profi séfjét, Krausz Gábort, Wolf Andrást és Vomberg Frigyest, arról, hogy ők a legjobbak. Izgalomban, humorban és feszültségben most sem lesz hiány!

10 különböző konyhai eszköz 10 különböző országból
Ahány ország, annyi különböző étel - és persze az ételek elkészítéséhez szükséges eszköz. A a sütés-főzés során a háziasszonyok a speciális recepteken kívül különböző érdekes edényeket és készülékeket is bevetnek a finomabb fogások elkészítéséhez. Körbenéztünk a világban és megmutatjuk, hogy milyen egyedi konyhai eszközöket használnak az emberek az egyes országokban.

Mi az a Székely Szusi?!
Igazi gasztronómiai szenzáció: a székely konyha jellegzetes ízei a japán konyhaművészet hagyományos ételével, a szusival léptek frigyre egy belvárosi étterem megújult kínálatában. Mi is megkóstoltuk, s nem csalódtunk. Igazi kulináris kalandban volt részünk.

Ezt üzeni Mautner Zsófi a jövőnek a Covid idejéből
Mostanában egyre többször gondolkodunk el azon, vajon az utókor hogyan vélekedik majd a jelen helyzetünkről. Milyen jó lenne üzenni nekik, megmutatni a járvány alatti életünk fontos kellékeit, elmesélni személyes történetünket, érzéseinket, netán jó tanácsokkal látni el őket. Ebben a rovatunkban ismert magyar embereket kérdezünk meg arról, mit tennének bele az időkapszulájukba üzenetként a jövő számára. Ezen a héten Mautner Zsófi mesél nekünk.

Paradicsomos halas saláta
A téli hideg, szürke napok után, ilyenkor már kívánjuk a zöldet, a salátát. Ez egy egyszerű változat, és szerencsére már sokféle, jó minőségű paradicsomos halat lehet venni (vagy csinálni). Sok zöldséggel feldobva, akár egy könnyebb vacsora is lehet.

Gőzgombóc a sógoréktól
Most egy kicsit nagyobb szakácstudományt igénylő gőzgombócot (germknödel) készítünk. Van-e szebb, mikor a hütte napsütötte teraszán egy vaníliaszósz közepén ücsörgő, gőzőlgő gőzgombóc mosolyog vissza ránk? Bár az egyik élelmiszer-áruházláncban lehet kapni mirelit gőzgombócot, teljesen más, ha mi készítjük és tálaljuk fel a családnak.
Standoltak az ország legjobbjai
Ismét Széll Tamás és Szulló Szabina étterme, a Stand kapta a legjobb étteremnek járó díjat. A 2020-as gálán volt egy-két újdonság, egyébként nagyjából a papírforma döntött...
Olimpiai ezüstöt kapott a bravúros magyar cukrász!
Ezüstérmet nyert a 25. IKA CulinaryOlympics konyhaművészeti olimpián, vagyis a szakácsolimpián Szántó Éva. A székesfehérvári hölgy cukrászművészeti kategóriában 70 centiméter magas, hindu istenséget ábrázoló kompozíciójával vette le a zsűrit a lábáról. A vetélkedésen több, mint 2000 induló vett részt.
A minimalizmus 10 arca
A minimalizmus mottója: a kevesebb több! És ez a felfogás ma már az élet minden területét átszövi. Mi 10 pontba szedtük, de sokáig lehetne folytatni a sort.
Minden negyedik házhoz rendelt étel pizza
Elkészítette Magyarország pizzarendelési-körképét a Falatozz.hu országos ételrendelő portál A nemzetközi pizza világnap alkalmából. Az étlapokon szereplő pizzák közül a legnépszerűbb jelenleg a Hawaii pizza, de a rendelési adatok alapján a legtöbben saját magunk szeretjük összeválogatni a feltéteket.
Bábeli rendet vágott Veres István és csapata
Tökéletes minőség, harmónia és innováció: alapvető követelmények a Bocuse d’Or-on. A csúcsgasztronómia egyik legnagyobb presztízsű versenyének döntőjét a héten tartották Magyarországon. Veres István, a Bábel Budapest étterem séfje és csapata győzött.
Nem a medve bőrére isznak!
Különösen jeles nap a borászok életében január 22-e, Vince napja. Ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják, most szombaton vesszőt és mangalicát is vágnak. Mi reggel indulunk!
Újévi lencsenappal zár az Advent Bazilika
Egyedülálló programmal köszönti az új esztendőt, egyben búcsúzik a látogatóktól Európa legszebb karácsonyi vására. A rendezvénysorozat záróakkordja különleges gasztronómiai élményt ígér: 2020 első napján több, több mint 5 féle lencseétel közül válogathatnak a Szent István térre érkezők.
Ezt biztosan nem tudtad az egri bikavérről
A legismertebb magyar házasított bor az egri bikavér , így karácsonykor is sokak asztalára kerül belőle egy-egy palack. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt remekül párosítható az ünnepi fogásokkal, legyenek azok tradicionális vagy modern receptek, de a top tételeket önmagukban a legnagyobb élmény kóstolni. Ebből adunk most kóstolót!
Thüringiai borjúkolbász
Az összetartozás és a tűz melege ihlette azokat az ételkompozíciókat, amelyeket Magyar Sörgyártók Szövetségének adventi estéjén mutattak be. Ez a nem mindennapi fogás is azt bizonyítja, hogy a remek magyar prémiumsörök tényleg feldobják az ünnepi asztalt! Köszönjük a receptet!
Diótörő és champagne: fesztivál a Duna-parton
Csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit az idei adventi vasárnapokon is az InterContinental Budapest. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak, és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.
Korona a karácsonyi asztalon
Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.
Lángos, Gofri és Barnabás is szarvasvadásznak állt
Szarvasgomba vadászatra várták vasárnap a kutyás gazdákat Alsópeténybe. Majd negyven versenyző indult a megmérettetésen. Amelyik eb a - szabályokat betartva - a leggyorsabban a legtöbb ép gombát megtalálta, az volt a nyertes. A gazdik is jól jártak, mert a végén szarvasgombás ebéd várta őket a Prónay-kastályban. És ezzel nincs vége! Itt a páratlan élmény folytatása!
Főzőiskola egyetemi fokon
Érdekel más nemzetek konyhája? Szeretnéd tudni, hagyományosan hogyan és mit készítenek a Kajmán-szigeteken, Libanonban, vagy épp Mexikóban? A Pécsi Tudományegyetem és a Yokka Desszertműhely együttműködésének köszönhetően most mindenre fény derül! Próbáld ki!
Mit csinál ősszel a Kis Bence?
Természetesen meleget! Balatonendréden ugyanis október 26-án megnyílik az ország legnagyobb élő kemencegyűjteménye. A skanzen egész évben várja a kemencék, a paraszti élet és ételek szerelmeseit. Remek kirándulási tipp! Ott a helyünk!
Forradalom söpör a magyar sörpiacon
Most ért el hozzánk az a tűz, ami a múlt század hetvenes éveiben az Egyesült Államokból indult. A „forradalmárok” megelégelték az olcsó, nagyipari söröket, és otthon, a konyhában hozzáfogtak a házi sörfőzésnek. Ennek nyomán ma legalább 10 olyan sör készül Magyarországon, amelyik a világ minden táján megállná a helyét. Ez mindössze az elmúlt 3-4 esztendő eredménye. Na, ezt hívja magyar sörforradalomnak a HUBA – Hungarian Beer Academy munkatársa, Simonfai Balázs sörfőző mester. Kukkantsunk bele abba a különleges világba, ami még sok hazai sörkedvelő előtt is ismeretlen.
Helló, Villány! Jövünk!
A világ legszebb dűlőin teremnek A Gere borok. Ez, a csodálatos táj és a fantasztikus jazz egyszerűen összetartoznak. Kaliforniában látták a mintát, és két év kellett hozzá, hogy ők is összehozzák saját jazzfesztiváljukat. Idén már a nyolcadikat, amikor a funky lesz a középpontban. Na, ez az igazi Gere életérzés. Így kezdte sajtótájékoztatójukat Gere Andrea.
Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták!
50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.
Kiütéssel győzött a palacsinta
Palacsinta, somlói galuska és gesztenyepüré: ezek a legnépszerűbb desszertek ma Magyarországon. A legtöbb édességet februárban, illetve novemberben rendeljük – derült ki egy friss felmérésből.
Pezsgőt a cipőből? Még ez is lehet!
Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság kezdődik a pezsgőkedvelők legnagyobb örömére! Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.
Bátran pukkantsunk
Champagne, mint borvidék Észak-Franciaország keleti részén helyezkedik el, ott a legkiválóbbak az adottságok a pezsgőkészítéshez, hagyományai, minősége vitán felüli. Tény: ez volt az első borvidék a világon, amelyik pezsgőt állított elő, itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így pedig az sem véletlen, hogy maga a „champagne” szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált.
Tegyünk pulykasonkát a húsvéti asztalra!
A legtöbb családnál a húsvéti hagyományhoz hozzátartozik a hús, a tojás és a kalács, hiszen már az ünnep neve is a böjt végét jelzi. Nagyszüleinknél a húsvéti főfogást a disznóból készült sonka jelentette, azonban ma mára egyre népszerűbb a pulykahúsból készült főtt-füstölt sonka. Elmondjuk, hogy miért?
Egyedülálló gésabemutató Magyarországon
Sokakban él a kép, hogy a gésák a történelem letűnőben lévő titokzatos korszakát jelentik. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a világon mindössze négy olyan gésa él, aki angolul is beszél, és utazó nagykövetként mutatja be világszerte e különleges világot. Április 4-én, Magyarországon először lesz látható művészeti előadásuk.
Magyar és francia minőség, olaszosan tálalva
Ismételten egymásra talált a francia és a magyar konyha a festői botanikus kert közepén álló Károlyi Kastélyban. Fehérvárcsurgón az Accent Hotels közreműködésével immár harmadjára rendezték meg a Károlyi Gasztro Akadémiát, amelynek idén Angelica Károlyi grófnő és Gianni Annoni voltak házigazdái.
Tarolt a Stand
Széll Tamás és Szulló Szabina mindössze fél éve nyitott fine dining étterme kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat. A Várkert Bazárban tartott díjátadón bemutatkozott a Made in Hungary éttermi társulás is. A 20 legjobb hazai étterem étlapján mostantól ezzel a márkanévvel ugyanaz a fogás jelenik meg - növelve ezzel egymás presztizsét.
Szépasszony új ruhában
Tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre az Egri Borműhelyt. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék jobb ismertsége érdekében.
Nagyot robbant a sörpiac
Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felső kategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24%-kal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.
Találd ki, ki a legismertebb magyar séf
Nem igazán ismerik a magyar séfeket itthon. Amikor éttermet választanak az egyébként gyakrabban vendéglátóhelyet felkeresők, akkor is kevesen választanak úgy, hogy pontosan tudnák, ki vezeti a konyhát? Még az egyik legismertebb séffel, Széll Tamással kapcsolatban is igaz, hogy az ismertsége nem elsősorban az étteremnek köszönhető − derült ki Magyarország Első Gasztro Körképéből.
Még nem elég fényes a feketeleves
Hamarosan kiderül, melyek a legjobb hazai éttermek cukrászdák, kávéházat az ország legrégibb gasztronómiai platformján, a Dining Guide-on. Idén először az éttermi szerviz és az éttermek kávékínálata is fókuszba került, de újdonság az is, hogy díjazzák az év koktélbárját.
Így ínyeckedünk mi
Elkészült Magyarország első Gasztro Körképe, amelyről már adtunk hírt. A Dining Guide kutatásából most további részleteket adunk közzé arról, hogy milyenek a hazai étterembe járási szokások. Nagyon sok érdekességre bukkantunk. Kiderült például, hogy a gasztronómia iránt érdeklődő réteg inkább lelkes laikus, mint tudatos fogyasztó és étterembejáró!
Elkészült Magyarország első Gasztro Körképe
Mennyit költünk havi átlagban éttermekben? Van-e hatása a gasztroforradalomnak a fogyasztásunkra? Ki a legismertebb séf az országban? Tudjuk-e, hogy hány Michelin csillagos éttermünk van? Tervezzük-e meglátogatni ezeket? Kiderül a 2018. őszén végzett kutatásból! A Dining Guide, hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja érdekes vállalkozásba fogott néhány hazai csúcsétteremmel (Arany Kaviár, Babel, Costes, Costes Downtown, Fausto’s, Kistücsök, Olimpia, Tama, Stand, St. Andrea) karöltve. A lakosság étterembejárási szokásait kutatták az Ipsos segítségével, ennek köszönhetően készült el Magyarország első Gasztro Körképe.
Somló elsőbálozói: ide legközelebb mi is megyünk
Hagyományteremtő céllal először rendeztek borászbált a Somló gazdái. A Kreinbacher Birtokon természetesen kóstoltak is a vendégek, amit egy fergeteges vacsorával koronáztak meg. A menüsort a birtok séfje, Toldi József állította össze. Böngésszük végig, mi illik a somlói borokhoz?
Óriási magyar gasztronómiai siker Japánban
Nagyon tisztes helytállással zárta a versenyzést a magyar csapat az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen. A Washoku World Challenge negyedik helyezettje a magyar Kurkó Zsolt lett. Miután 2018. szeptember 13-án Párizsban Európa legjobbjának bizonyult a séf, Japánban már az volt a cél, hogy a japán fővárosban is megmutassa tudása legjavát a szerény, de ambiciózus szakember.
Folytatódhat a sikertörténet Tokióban
Kurkó Zsolt Európa legjobb “külföldi japán” séf címe után a világ legjobbja címre tör! A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese az európai verseny után a tokiói döntőn már az egészt kontinenst képviseli a Washoku World Challenge versenyen! Szurkoljunk együtt!
Itt vannak a legmenőbb 2019-es wellness trendek
Továbbra is nagyon divatos időtöltés a wellnessezés, jól mutatják ezt a hazai szállodák elmúlt éves foglaltsági adatai. Ugyanakkor a bőség zavarával küzdünk: olyan nagy már a kínálat, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik ezen a területen. Az alábbiakban a hévízi, igen ismert, nagy hagyományokkal rendelkező, közkedvelt gyógy- és wellness szállodájának szakértője mutat néhány olyan 2019-es wellness trendet, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni!
Hiába, nincs párja a repülő francia konyhának
Új, egészséges menüt szolgálnak az Air France egyes osztályain! Mostantól a Párizsból induló járatokon ínycsiklandó étkek várják az utasokat. Külön tavaszi-nyári, külön őszi-téli választékkal kedveskednek a vendégeknek.
Nem kell félnünk a paprikától
Iidén Enrico Crippa, a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje vezette a Dining Guide étteremteszteléseit. A mester a múlt héten látogatta meg a legjobb hazai éttermeket. A nemzetközi szaktekintélyt meglepte a magyar topéttermek szervizeinek magas színvonala, és elvarázsolta a magyar paprika íze. Hangsúlyozta továbbá, hogy nem szabad szégyellnünk a hagyományainkat, sőt ideje lenne büszkének lennünk rá.
Zöldre váltott a maglódi Korzó
Nincs több egyszerhasználatos, eldobható műanyag kanál, tányér pohár mostantól a maglódi Korzó éttermeiben. Helyüket a 100%-ban növényi alapanyagból készülő, ipari körülmények között lebomló PLA anyagúak veszik át. A cégvezetés az órisi műanyagszennyezést szeretné megfékezni - saját módszereivel.
Voltál már nagykövet? Most lehetsz!
December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt. Most léphetsz diplomata pályára!