Életforma.hu

GASZTRO

Egyedülálló gésabemutató Magyarországon

Sokakban él a kép, hogy a gésák a történelem letűnőben lévő titokzatos korszakát jelentik. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a világon mindössze négy olyan gésa él, aki angolul is beszél, és utazó nagykövetként mutatja be világszerte e különleges világot. Április 4-én, Magyarországon először lesz látható művészeti előadásuk.

Az óbudai Sushi Sei étteremben találkozhatnak a leggyorsabb jelentkezők a világon még élő, angolul beszélő négy gésával egy különleges kulináris élmény közepette. A japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulójára rendezett eseményre, kifejezetten az étterem meghívására érkeztek hazánkba a Fukagawa gésák, hogy egyedülálló, Magyarországon csak egyetlen alkalommal látható művészeti előadásukon bepillantást engedjenek különleges kulturális világukba. Énekelnek, és zenélnek, utána pedig a vendégek társaloghatnak velük, kérdezhetnek tőlük.A gésák titkozatos világát több film és könyv is feldolgozta már. Az első, még férfiakból álló gésák a 17. században jelentek meg, akik, tökéletesre fejlesztve a szórakoztatást, zenével, tánccal és költészettel szórakoztatták az embereket. A szó két részből áll: gei, ami művészetet jelent, és sa, aminek a jelentése „személy” vagy „valamit csináló”. Szó szerint tehát nagyjából művészt, előadóművészt jelent.Az 1700-as évek végére a női gésák már sokkal népszerűbbek voltak, így átvették a férfiak szerepét. Eleganciájuk, szépségük és magas műveltségük miatt előkelő társadalmi pozícióban voltak, és komoly törvények védték jogaikat. Elsajátították a hagyományos japán hangszerek használatát, a tradicionális táncok és énekek előadásmódját, a teaszertartás pontos kivitelezését, a vendégeikkel való beszélgetés, és általában véve is a szórakoztatás technikáját. Sokan közülük az irodalom és a költészet terén is kiváló művésszé váltak.A gésák sminkjét, hajviseletét, öltözetét és mindennapjait szigorú előírások szabályozták. Más külső jellemzőik voltak a tanuló gésáknak, vagyis a maikóknak és más a tapasztalt gésáknak. Kiképzésük több fázisból állt. Először cselédként szolgáltak a gésaházakban, mellette órákra jártak, ahol megismerkedtek a tradíciókkal, öltözködési- és beszédleckéket vettek. A következő fázisban már nem kellett az órákon tanulniuk, a tapasztaltabb gésák csendes kísérőkéjent szolgáltak. Majd jött a harmadik fázis, amikor a gésajelölt egy nála idősebb, teljes jogú gésával dolgozott párban akár több évig.

Az 1920-as években több mint 80 000 gésa élt Japánban, mára már ennél sokkal kevesebben vannak. A pontos számuk ismeretlen, 1000–2000 közé becsülik.Az előadással párhuzamos vacsorát az a Kurkó Zsolt és csapata készíti, aki megnyerte 2018 szeptemberében a Washoku World Challenge európai versenyét Párizsban, ahol is a Sushi Sei séfje egyedül képviselte Magyarországot.Kurkó Zsolt a világdöntőn negyedik helyezést ért el.  A Washoku World Challenge a japán gasztronómia legjelentősebb eseménye, célja, hogy elismerje a világ különböző pontjain dolgozó lelkes szakácsokat, akik külföldi származásuk ellenére elkötelezetten ápolják a szigetország gasztronómiai hírnevét. Ezen az estén a versenyen készített ételek közül is kóstolható néhány.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.