Gasztronómia cikkek

Sajtos-paprikás sertéskaraj
Ilyenkor a tél egyik legkellemetlenebb szakaszában jobban kívánjuk a laktatóbb meleg ételeket. A kalóriákra azonban akkor is vigyázni kell! Íme egy finom, könnyen elkészíthető, gyors és nem hizlaló recept.

Áfonyás szarvasbélszín, amire nem lehet nemet mondani
Nem könnyű eledel és a hozzávalók beszerzése sem egyszerű, de megéri küzdeni vele, mert a szarvashús áfonyalekvárral klasszikus és megunhatatlan párosítás. Ha még nem próbálta, épp itt az ideje!

Az ideális reggeli a hétvégén: sonkás-zöldfűszeres palacsinta
A hozzávalók hagyományosan ott lapulnak a magyar kamrák polcain, a végeredmény pedig igazi ínyencség! Az ízletes palacsintatekercsek ráadásul látványosak is. Próbálja ki a következő receptet, nem bánja meg!

Az igazi influenzaűző gulyás
Ahány ház annyi elkészítési módja van a gulyásnak, van aki úgy készíti szabad tűzön, ahogy tűzhelyen mások speciális húsokra esküsznek. Mi egy olyan receptet kaptunk, aminek a lényege a sűrű, paprikás, influenzaűző lé.

Golyórágó vagy macaron - te mire buksz?
Visszasírod a színezett cukorba áztatott ’90-es éveket, vagy egész nap designcukrászdákban portyáznál? Garantáltan nyálelválasztó összefoglaló az elmúlt 25 év édesség trendjeiről. A Falatozz.hu feleleveníti, hogy mi került a desszertes tányérokra régen és ma.

A könnyű reggeli titka: sütőtökös omlett!
A szép narancssárga sütőtököt többnyire téli estéken szoktuk eszegetni. A sütőtökből azonban "rendes" ételek is készíthetők. Érdemes kipróbálni a következő omlettet, mert egyszerű elkészíteni, és az asztalon is nagyon szépen mutat.

Babos káposzta, lélekmelegítő a fagyos januári estéken
Ez az étel igazán a téli szezonra való, a hideg januári estékre. Bár nem könnyű eledel és elkészítése is időigényes, a végeredmény megéri a fáradtságot. Próbálja ki bátran!

Gyilkos a japánok kedvenc csemegéje
Idén szilveszterkor kilenc ember halt bele a japánok kedvenc tradicionális édességének, a mochinak az elfogyasztásába. Minden évben szerencsétlenül járnak néhányan, de az idén extra sok volt a baleset.

Retro káposztás tészta, ahogy a nagyi csinálta
Habár a káposztás tésztával mindenkinek vannak jó, vagy rossz élményei a menzáról, a legfinomabb mégis úgy, ahogy a nagyi készítette. A következő receptet bátran ajánljuk mindenkinek, aki rajong a retro ételekért.

Almás kosárka: a finom vendégváró
Habár még csak most estünk túl a karácsonyi nehéz ételek okozta sokkon, mégis bátran ajánljuk a következő receptet, amellyel az édesszájúakat kényeztethetjük a családban. Próbálja ki az almás kosárkát, nem fogja megbánni!
Nem kérünk a mesterséges adalékanyagokból
A vásárlók háromnegyede természetes ízeket és összetevőket vár a gyártóktól, ezt fontosabbnak tartják, mint a termékek kalória, só vagy cukortartalmát. A világ szinte minden táján az édességek voltak a legnépszerűbb snackek 2014-ben, ez alól csak Észak-Amerika lett a kivétel, ahol az első helyen zártak a sós termékek.
VBK vagy sós koktél - ez lesz a divat?
A VBK, vagyis vörösboros kóla valószínűleg sok mindenkinek ismerősen hangzik, bár ahogy átléptük a második x-et, talán jobb lenne elfelejteni. Vagy lehet, hogy az olcsó berúgás kamaszkori eszköze helyett divat lesz? Ha pedig ez durvának hangzik, mit szólsz egy sós koktélhoz?
Gasztroparadicsom épp a szomszédban!
A számos európai kulináris központ közül a dél-burgenlandi Élvezetek régiója egy kevésbé ismert, viszont annál különlegesebb varázsos szeglet. Évezredes borkultúrája és gasztronómiai kínálata világszinten páratlan, a megtestesült földi paradicsom. Nyugati szomszédunk számos jellegzetessége közül megmutatjuk az öt legérdekesebbet!
Sztori egy fehér tányéron
Egy étel sokkal több lehet annál, mint egy szükséglet rutinszerű kielégítésének eszköze. A gondosan megkomponált tányér átadhat érzést, teremthet harmóniát, sőt, akár elmesélhet egy történetet.
A pasik kevesebbet, de jobban főznek ?
A magyar nők többsége szerint a férfiak ugyan kevesebbet főznek, de izgalmasabb, eredetibb ételeket készítenek a lányoknál. Tényleg csak a hagyományosabb ételek lennének a háziasszonyok repertoárjában?
Ha nincs kávé, nincs házasság?
Minden másodpercben 16 ezer csésze kávét hörpintünk fel - és ez még csak egy a 17 meglepő tényből, amit a kávéról szedtünk össze!
Együnk egymásért!
Szeretsz főzni? Most jó ügyért teheted! A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén októberben harmadjára szervezi meg Együnk Egymásért Adománygyűjtő Akcióját, amelyhez továbbra is várja csatlakozó kívánó éttermek és sütni-főzni szerető önkéntesek jelentkezését!
Itt a macedón csoda receptje!
Kevesen ismerik a macedón konyhát, ami a balkáni és a mediterrán ízeket ötvözi. A következő recept egyenesen fenséges, kényezteti a magyar gyomrot, de vendégségben vigyázzunk, nem lesz elég!
Tepsis krumpli sajttal, szalonnával
Ez az az étel, ami átmelegít az esős őszi délutánokon: egyszerűen elkészíthető, hamar megvan, és fenomenális az íze. Ne sajnáljunk a gyomrunktól egy kis kényeztetést!
Spárga másképpen - göngyölve és rántva
A sajt-sonka kombináció már önmagában nyerő, hát még ha olyan különlegességgel bolondítjuk meg, mint a spárga. Ennek a panírozott tekercsnek az ízei passzolnak egymáshoz, és lehet, hogy még azoknak is ízleni fog, akik idegenkednek a spárgától.
Irány Nagykanizsa! Egy tonna krumpliból sütik a dödöllét a hétvégén!
A korábbi évek hagyományait követve, de a kulturális és gyermekprogramoknak idén nagyobb hangsúlyt adva szervezik meg Nagykanizsán a 11. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivált.
Négyórás görög sertéskaraj
Ezt a finom sült húst, bár hosszan készül, nem hosszú idő elkészíteni - már ami a vele való munkát illeti. Rendkívül egyszerű recept, de különleges ízeket ígér, és biztos, hogy mindenkinek ízleni fog. Bármilyen alkalomra kiváló!
Ezekre ügyelj, ha vega akarsz lenni!
Manapság egyre több ember tér át a vegetáriánus étkezésre, sokan viszont különösebb átgondolás nélkül kezdenek bele, ami komoly hiányokhoz vezethet. De pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha valaki el szeretné hagyni az állati eredetű ételeket?
Portugál csirke krumpliágyon
Ez a portugál recept izgalmat visz a sokunk számára már kissé uncsi sült csirke elkészítésébe. Az olívás-fokhagymás pác és a hús szaftjával felturbózott krumpli különleges ízélményt kínál!
Tejszínes-szalonnás zöldségleves
Ha a zöldséglevesben is szeretnél szakítani a hagyományokkal, ez a recept tökéletesen alkalmas erre. Van benne egy kis beütés a frankfurti levesből, de ezt talán csak a virsli miatt érezzük így… Mindenesetre nagyon finom, és akár magában is kitesz egy étkezést.
Rozmaringos szilvabefőtt
A szilva az egyik legtöbbféleképpen elrakható gyümölcs. Befőttként is nagyon finom, hát még akkor, ha e recept szerint készítjük: a rozmaring illatossá, a citrusfélék és az édes bor pikánssá teszi.
Cukkinis-póréhagymás spagetti
A tészta ezerarcú, mindig jó, és azért is fantasztikus, mert nincs olyan feltét, szósz vagy akármi, amihez ne tudna igazi alázattal alkalmazkodni, sőt, valami pluszt is hozzátenni. Ez a recept is ilyen, rendkívül egyszerű, ugyanakkor nagyon finom.
Grillezett bélszínszeletek
Ha valaki szereti a húst, annak a marhabélszín még akkor is finom, ha csak simán megsütjük. De még a legfinomabb étkeket is lehet még finomabbá tenni. Ez a pác pedig még annál is finomabbá varázsolja…
Nem mindegy, mit eszel, iszol, mielőtt napra mész!
Még tart a nyár, így változatlanul nem mindegy, miként vigyázunk a bőrünkre. Igaz, ma már egyre tudatosabbak vagyunk, tudjuk, hogy a naptej elengedhetetlen a napozáshoz, és a déli órákban sem fekszünk ki a tűző napra. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ennél többet is tehetünk az egészséges, napbarnított bőrért és a napégés megelőzéséért.
Paradicsomos-mozzarellás karajszeletek
A sült karaj mindig nyerő, a paradicsom-sajt-bazsalikom pedig friss ízt ad ennek a fogásnak, amely nemcsak illatával, de színeivel is étvágygerjesztő. Hamisítatlan mediterrán ízek, amelyek tökéletesen megfelelnek a magyar elvárásoknak is.
Kanizsai dödölle
A dödölle egyszerű, finom és laktató. Igazi magyar tájjellegű étel, ahány táj, annyi recept. Ma már nem a szegények eledele, mint régen, hanem különlegesség, amely pörköltek, vadételek mellé köretként kiváló, de önálló fogásként – akár tejföllel megöntözve – is megállja a helyét.
Thai csípős kacsaleves laskagombával
Ennek az ázsiai „egytálételnek” az ízvilága feldob minden étkezést - persze levesként is az étrendbe illeszthető –, és pikáns zamatával minden vendégség középpontja lehet. Próbáld ki, hogy így van-e!
Magyar specialitás: nagygönc Érsekvadkertről!
Nagygöncöt, vagyis töltött burgonyagombócot gyártanak szeptembertől Érsekvadkerten. A Nógrád megyei község gasztronómiai különlegességét országosan is szeretnék majd árusítani, és a közétkeztetést is szeretnék vele meghódítani. A polgármester a receptet is elárulta.
Báránygerinc zöldségszalmán, vajas rozmaringos burgonyával
Ennek a receptnek a titka az ízek, illatok harmóniájában rejlik. Igazán nem bonyolult elkészíteni, de a zöldségek, a vaj, meg persze a bárányhús különleges zamata együtt igazi ínyencséget eredményez.
A legjobb ezersziget öntet!
A jó salátaöntet nem zacskóból érkezik! Otthon is könnyedén előállítható, ráadásul a legtöbb összetevője olyan, ami minden hűtőben megtalálható. Bátran kísérletezz vele, nem fogod megbánni!
Budapesten készül a világ legerősebb lecsója szombaton!
Több mint harmincféle lecsóval, hozzájuk pedig különleges fröccsökkel, vodka, whisky és sör alapú spriccerekkel várja látogatóit a budapesti Lecsófröccs Piknik. Vasárnap lecsófőző verseny is lesz!
Nyári grillsztár: kápiacsónak
Itt a kánikula, így érdemesebb könnyebb ételekkel is feldobni az esti grillezést. Ez a recept kíméli a gyomrot, de kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Próbáld ki!
Uborkacsiga - avagy az ötletes tálalás
A szokásos gyors vendégváró kellékeket - sajtot, sonkát, főtt tojást, egyebeket - most nem kenyérre pakoljuk, hogy szendvics legyen belőlük, hanem uborkára. Nem munkásabb, viszont sokkal látványosabb, és az uborkacsiga minden bizonnyal a gyerekek kedvence is lesz!
Libacombok római tálban
Egyszerűen elkészíthető, ám fenségesen finom ez recept. A libacomb önmagában is rendkívül ízletes, és a hagyományos sütőedény mellett ez az almás-hagymás körítés, meg persze az illatos fűszerek mindent kihoznak belőle, amit lehet.
Megvertük a brazilokat! Sörben…
Jelentősen nőtt a szurkolás közben rendelők aránya Magyarországon, a VB alatt harmadával többen szerezték be így a vacsorát a megszokottnál. Az ételek mellett az italok is slágertermékké váltak: legtöbben a pizzát és a sört választották. Brazíliában is a pizza volt a legnépszerűbb a játék idején, de a sört tekintve megvertük a brazilokat.
Dinnyecápa - a szülinap sztárja lehet!
Egyszerű ötlet, de biztos, hogy minden gyerek örül neki egy forró nyári délutánon! Néhány perces munkával félelmetes - és persze aranyos - cápát varázsolhatunk egy dinnyéből! Egészségesebb, hűsítőbb és sokkal szórakoztatóbb mint a süti…
Padlizsános lasagne nem csak vegáknak
Az olasz konyha igazán nagy népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Rendkívül ízes és változatos, és a húst kerülőknek is számos fogást kínál. A lasagne igazán ismert változata hússal készül, bár a zöldséges variációk sem ritkák. Ez viszont egy szinte húsélményt kínáló verziója, érdemes kipróbálni!
Most megkóstolhatod Magyarországot!
Vasárnapig még van idő, hogy Budapesten, a Millenáris Parkban megcsodálhasd, megkóstolhasd a magyar vidék gasztronómiai kiválóságait. És persze vásárolhatsz is belőlük!
Pierog - finom lengyel töltött tészta
Van orosz pirog meg lengyel pierog is, előbbi kelt tészta, és sütőben vagy olajban kisütik, utóbbi pedig élesztő nélkül készül, és vízben főzik meg - számtalan formában ismerik Közép-Európában, húsos és hagymás töltelékkel is. Ez a magyar derelyére hasonlító lengyel származású recept főételnek is kiváló, de akár köret is lehet. Próbáld ki, nem fogod megbánni!
Csevapcsicsi - kicsit másképpen
Itt a grillszezon, nincs is jobb, mint a szabadtéri sütögetés! Igaz, legtöbben a hipermarketekben előkészített húskészítményekkel oldják meg, hogy mi kerüljön a rácsra, mi azonban egy egészségesebb és finomabb verziót kínálunk. Ez a csevapcsicsi kicsit más, mint az eredeti délszláv változat, de ugyanolyan finom!
Kóstold meg! Jön London egyik legígéretesebb séfje!
A Globalista Konyha szervezésében Magyarországra érkezik Ben Spalding, London egyik legígéretesebb és legnagyobb jövő előtt álló séfje. Június utolsó hetében két-két este készíti el eredeti, különleges nyolcfogásos menüsorát Csopakon és Budapesten.
Amikor sajtos szalonnásbomba ketyeg a grillrácson
Minden nyáron eljön az a pillanat, amikor a család vagy a barátok körbeállják a faszenes grillt, és azt kérdezik: mi lesz vacsorára? Ezzel a recepttel még a kétkedőket is meggyőzheted arról, hogy a grillezés igazi tudora vagy!
Láttál már öhönforgató versenyt? Most hétvégén megteheted!
Te tudod, mi az az öhön, és hogy miért kell forgatni? Tiszavasváriban szombaton mindezt megtudhatod, ugyanis ötvenöt főzőcsapat 1100 tagja részvételével öhönforgató versenyt rendeznek itt május 31-én. A verseny győztese ötvenezer forinttal lesz gazdagabb.