A japánok az óév búcsúztatását tradicionálisan egy ragacsos, nyúlós étel, a mochi fogyasztásával ünneplik. A rizslisztből, vízből, cukorból és ízesítőkből készülő desszert nehezen rágható, furcsa állaga miatt gyakran okoz fulladásos halált, ez azonban mit sem ront a népszerűségén. A rizsliszt golyókat levesekben, grillezve és szójaszósszal, algába csomagolva is előszeretettel fogyasztják, de édességként is nagyon ízletes.
Hagyományosan a mochi egész rizsszemekből készült, kemény, erőt igénylő munkafolyamat során. Még külön ünnepe is van a mochi-püfölésnek. A kifényezett rizsszemeket beáztatják, majd megfőzik. Ezután egy hatalmas, fából készült mozsárba öntik, és egy nehéz, fakalapáccsal ütni kezdik. A művelethez legalább két ember szükséges: egy kalapácsos, és egy másik, aki közben hajtogatja, forgatja és nedvesíti a tésztát. Fontos az ütemes munka, hogy elkerüljék a baleseteket, ebben sokszor dobszó segíti őket. Az elkészült ragacsos anyagot megformázzák, majd ízlés szerint meg is töltik.
Tavaly négyen, előtte ketten vesztették életüket a mochi miatt az újévi mulatságban, az idén azonban nem kevesebb, mint kilencen haltak bele a mochiba, tizenhárman pedig kórházba kerültek. A halálesetek egyébként túlnyomó többségben az idősebb korosztályt érintik, mivel a mochi igen nehezen rágható.
Japánban fejenként évente átlagosan egy kiló fogy belőle, ezért a hatóságok figyelmeztetnek, hogy senki ne lásson neki egyedül, valamint hogy kicsi, könnyen rágható falatokra vágja, hogy elkerülje a bajt. Ha pedig ez sem lenne elég, még egy speciális enzimmel ellátott kevésbé ragacsos fajtát is kifejlesztettek.
Ha valami kevésbé veszélyes és egyszerűbben elkészíthető japán finomságra vágysz, itt mutatunk egy "palacsinta" receptet!