Életforma.hu

GASZTRO

Golyórágó vagy macaron - te mire buksz?

Visszasírod a színezett cukorba áztatott ’90-es éveket, vagy egész nap designcukrászdákban portyáznál? Garantáltan nyálelválasztó összefoglaló az elmúlt 25 év édesség trendjeiről. A Falatozz.hu feleleveníti, hogy mi került a desszertes tányérokra régen és ma.

A gondosan pedigrézett fiúbandák és tamagocsik aranykorszakában azért rágóztunk, hogy gyűjtsük a mellé hajtogatott matricákat, vagy hogy minél nagyobb ragacsos gömböt pukkasszunk Hubba Bubbából az arcunkra, lehetőleg orrtól állig. Gyümölcsízű pezsgőporokat szopogattunk és robbanós cukorkákat dörzsöltünk a nyelvünkre, ha éppen nem kékre vagy zöldre festettük egy vödörnyi mesterséges színezékkel, amit a Chupa Chups nyalókák tartalmaztak. Nem érdekelt senkit, hogy mi cukormentes. Az anyukák Mirinda/Fanta-szelettel nyűgözték le a családot vasárnaponként. A savanyú, rózsaszínes cukorka-karkötőket már akkor sem dísznek hordták a Bravo-poszterekkel csencselő tinilányok, hanem rágcsálni (bár inkább hordták volna ezt, mint a műanyag cumikat, amelyek kitalálóját utólag is elítélném divatháborús bűneiért). Menő volt – az immár bő 60 éves – Sportszeletet zabálni sportolás helyett, vagy elfelezni a padtársakkal, ami ronda és finom. Akkor még a Milky Way fehér-barna csíkos krémjét kanalaztuk a kenyérre, azaz ne szépítsük, leginkább egyenesen a szánkba. Mire megszoktuk a menzán a piskótát csokiöntettel, divatba jött a tiramisu, kiütve a nyeregből a gesztenyepürét, linzerkarikát és kókuszgolyót.

A macaron az új, de kitartó kedvenc
Kép:Wikipedia

Túlkínálat és egészségtudatosság

A 2010-es évektől elindult a street food forradalom, amikor minden ételfajtára külön üzlet nyílik: divatosak, merészek, megfizethetőek, és ellentmondanak a hagyománykedvelő idősebb generációk fogyasztási szokásainak. Bár már a szocializmus írmagja is kiveszett a társadalmi struktúrából, azért a „Cipőt a cipőboltból!” szellemiség újra visszatérni látszik: fánkot a fánkozóból, hamburgert a hamburgerezőből. Kirobbant az egészségláz, hódítanak a bio-, cukor- és gluténmentes élelmiszerek. Az öntudatra ébredt szülők bevásárlókosarában tobzódnak a kölesgolyók, zabpelyhek és teljes kiőrlésű kekszek, és kezdenek kimaradni az egykori jolly jokernek szánt Kinder-tojások. Hisztéria övezi a habcsók-korongok közé szorított krémjéről híres macaront és a mogyorókrémek cárját, a Nutellát.

A sokak szerint túlértékelt Oreo kekszet is rászórták vagy bedarálták már mindenbe, ami ehető. Sorra nyílnak a joghurtozók, ahol gyümölcsdarabokkal nyugtathatjuk meg lázadó lelkiismeretünket. Nyugaton pedig hódít a cukormáz és a muffin szerelemgyereke, a cupcake, illetve a croissant és a doughnut (fánk) szavak kereszteződéséből létrejött mutáns süti, a cronut.

Vajon gyermekeink mivel maszatolják majd össze magukat?

Jó kérdés, hogy a jövőben mi taszítja le a trónról a fentebb említett finomságokat. Mivel a média nagy szerepet játszik a tömegfogyasztásban, nem meglepő, hogy a fent említett cupcake – magyarul: „mini tortácska” – például azóta olyan népszerű, amióta a 2000-es évek elején kiemelt szerepet kapott a „Szex és New York” című kultsorozatban. A Slate magazin időt és energiát nem kímélve összeszámolta, hogy azóta 57 féle ehető dolgot tituláltak úgy a gasztro-bloggerek és újságírók, mint az ’új cupcake’. Az online újság összegyűjtötte azt is, hogy melyek a legesélyesebbek a jövő legfelkapottabb desszertje címre, abból kiindulva, hogy a különféle médiumok hányszor jósolták meg a piacvezető titulusukat.

A macaron gurulhat a dobogó legfelső fokára (ezt akár otthon is elkészítheted, a hozzávaló eszközök az Életforma shopban is kaphatók!), hiszen 70 alkalommal nevezték a cupcake méltó vetélytársának. Az ezüstérem a pitéé, amelyet 66-szor emlegettek úgy, mint a leendő legnépszerűbb desszertet. A harmadik helyet pedig a 63-szor emlegetett fánk birtokolja.  Utána következik a dobogóról letaszított whoopie pie – „magyarosított” nevén: a puffin, ami leginkább egy jóllakatott Oreo kekszhez hasonlít –, az emlegetett cronut és a marshmallow, azaz a puha pillecukor, ami sütve kívül ropogós, belül folyós édességgé válik.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.