Életforma.hu

GASZTRO

Itt a macedón csoda receptje!

Kevesen ismerik a macedón konyhát, ami a balkáni és a mediterrán ízeket ötvözi. A következő recept egyenesen fenséges, kényezteti a magyar gyomrot, de vendégségben vigyázzunk, nem lesz elég!

Kép: wikimedia

Hozzávalók:

● 4 szelet marhahús

(hátszín vagy felsál)

● 10 deka szalonna

● 4 vöröshagyma

● 15 deka csiperkegomba

● 2 deci vörösbor

● 1 deci húsleves-alaplé

● fél deci brandy

● csípős mustár

● fél kaliforniai paprika

● fél csokor petrezselyem

● 10 deka reszelt sajt

● csípős őrölt paprika

● kevés kukoricakeményítő

● só, bors

● olaj

Elkészítése

A húst finoman kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a szeleteket egymás mellé terítjük, és a felső oldalukat megkenjük a mustárral.

A hagymákat apróra vágjuk, az egynegyedét félretesszük. A paprikát és a szalonnát felkockázzuk, majd egy mélyebb serpenyőben a hagyma nagyobb részével együtt pirítani kezdjük. Amikor a hagyma üveges lesz, hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Amikor a gomba is megpuhult, hozzáadjuk reszelt sajtot, a brandy felét, egy mokkáskanálnyi csípős fűszerpaprikát és az apróra vágott petrezselymet, majd jól összekeverjük.

A töltelékből a mustáros hússzeletek egyik felére kanalazunk, a másik oldalukat pedig ráhajtjuk, majd a csomagot hústűvel összefogjuk. A hústáskákat forró olajban körbe megpirítjuk, együtt a maradék hagymával. Amikor a hús megpirult, ráöntjük a vörösbort és az alaplét. Fedő alatt lassú tűzön hosszasan rotyogtatjuk, amíg a hús megpuhul. Ha kell, időnként kevés vizet vagy bort önthetünk alá. Amikor elkészült, kivesszük a batyukat, a léhez hozzáöntjük a maradék brandyt, és kevés kukoricaliszttel besűrítjük.

Életforma-tippek

Ezt a jó szaftos húst adhatjuk tésztával, krumplipürével, röstivel, krokettel és hasonlókkal!

● Ennek a húsnak a titka az, hogy mindenféle elősütögetés után még hosszú ideig párolódnia kell, vagy inkább jól összeérnie a saját levével és a benne lévő finom töltelékkel. Vigyázni kell, hogy ne égjen oda, de túl sok pluszlevet sem szabad aláönteni, mert a lényeg vész el: nem párolódni, hanem főni fog. Ehhez viszont biztos, hogy kell egy megfelelő edény. Ez a tűzhelyen és sütőben egyaránt használható, növényi olajjal kezelt öntöttvas lábos ilyen. 5.890 forintba kerül.

Az Életforma Shopban van még sokféle lábos, öntött vas is, meg rozsdamentes acél, de kerámiabevonatosból is jó nagy a választék

Nem ünneprontáskén: de ne feledjük, hogy a főzőcske után mosogatni is kell, és ha van is mosogatógépünk, nem biztos, hogy a nagyobb edényeket beletesszük. De itt van egy igazán kellemes, mosogatószer-tartályos szivacs, amely mindössze 390 forintba kerül. Próbáld ki!

További Életforma-receptek itt!

A receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai

a Mindenár.hu

rendszeresen frissülő oldalán!

Áruházválasztóval!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.