Gasztronómia cikkek

Márti gombapaprikása - katalán temperamentummal
Imádok minden gombát - minden formában! Két éve ősszel beestem Barcelona - és a világ - egyik legszebb piacára. Annyiféle csodálatos gombát még életemben nem láttam egy helyen, mint ott!... És persze meg kellett kóstolnom! Majd' egy kerek napot töltöttem e csodás helyen, és így született ez a recept! (A halakról majd legközelebb mesélek!)

Így füstöljünk halat házilag - 30 perc alatt!
Az otthoni halfüstölés sokkal egyszerűbb, mint azt bárki gondolná: elég hozzá friss alapanyag – például pisztráng, pontyfilé –, jól elkészített alap páclé és persze a füstölőgép.Mindössze 30 perc alatt finom és egészséges, azonnal fogyasztható ételt varázsolhatunk az asztalra.

Reform kakaós csiga: amit a csemetéd is imádni fog!
Ettem már nagyon jó és nagyon rossz kakaós csigát! Ez egy olyan remek változat, amit nyugodtan berakhatsz a gyerekek uzsonnás táskájába is. Nemcsak finom, hanem megfelel a szeptember eleje óta érvényben lévő menzarendelet előírásainak is. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ajánlja nektek.

Isteni tökfőzelék Márti mediterrán fasírtjával
Hagyományos ebédnek tűnik, de nem az! Viszont nagyon finom! A trükk - szerintem - a fasírtban rejlik! "Óvatosságból" belecsempésztem még egy kis bazsalikomot és petrezselyemzöldjét! Na, ettől aztán mennyeien friss, üde lesz! Most még a kertben, a cserépben ott vannak a friss levelek! Csak letépkeded, összevágod, és zsupsz, bele a húsba, meg a prézlibe!

Diabetikus tejmentes zabpelyhes muffin
Minden nap végiggondoljuk, mit adjunk a gyerekeknek az uzsitáskába. Azok külön gondban vannak, akiknek diabetikus, mégis tápláló és egészséges tízórait kell készíteniük. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának ez a receptje biztosan elnyeri tetszésedet!

Sajtra hangolva! Keressük a Budapest Sajttorta megálmodóját!
Krémes, puha, egészséges és rendkívül ízletes. Ez az ikonikus New York Cheesecake, amelynek titka a Philadelphia frissessége és krémessége. A mesterszakácsok tapasztalata is az, hogy enélkül a natúr krémsajt nélkül nincs igazi sajttorta, és ezt már a magyar cukrászok is tudják. Azt viszont csak Te tudhatod, hogy mi a Budapest Cheescake receptje, amely méltó párja a New York-inak! Nevezz október 4-ig és nyerd meg egy értékes robotgépet!

Feketes szeder - avagy lekvárfőzés P&P Életrforma módra
Elárulom, hogy mint minden más munkahelyen, a Piac és Profitnál is nagyon sok sütni-főzni szerető ember dolgozik! Mi is csere-beréljük a recepteket, a konyhai praktikákat. Azt viszont kétlem, hogy bárhol máshol lenne olyan kereskedelmi igazgató, aki annyira szeret és tud lekvárt főzni, mint nálunk Marczis Kriszta! Szerinte ez csak egy jó móka!

Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz tízóraira
A tanév kezdetével sokunknak okoz naponta fejtörést, hogy változatos, és lehetőleg egészséges falatokkal töltsük fel az uzsonnás dobozt. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa kipróbált receptjeinek egyike gyorsan elkészíthető, és a szeptembertől életbe lépő menza-rendelettel is összeegyeztethető uzsi - az allergiakozpont.hu szerint.

Ez nem lila köd, ez fűszeres padlizsán
Még bőven tart a padlizsán szezonja - mi annyira szeretjük, hogy amíg lehet, minél többet eszünk belőle. A hagyományos receptek mellett ezt a fűszeres, keleties változatot is érdemes kipróbálni! Ezúttal túrófasírtot készítettem hozzá.

Gyömbéres zöldségfészek Mártinál
Szeretek estére viszonylag könnyebb vacsorát készíteni úgy, hogy az ízek is harmonizáljanak, és a gyomrunkat se terheljük túl. A különböző kínai vagy thajföldi ízvilágot tükröző gyorsfagyasztott wok-zöldségek ízletesek, de nem túl olcsók, ezért találtam ki ezt a gyömbéres finomságot!
Mégis igaza lett szegény biokémikusnak
Mitől barna a sült hús, és miért ég meg a pirítós? Ez szín tiszta kémia! Ha ezt elolvasod, nem fogsz tudni jobban főzni, de megérted, miért imádod annyira a pörkölt kávé illatát?
Márti sörben sült oldalasa
Figyelem, Hölgyek! Kezdődik a fociszezon! Bár a "mieink" érezhetően nincsenek a toppon, a nagy nemzetközi meccsekre azért nekünk is fel kell készülnünk! Ahhoz, hogy például egy jó könyvet vegyünk a kezünkbe, vagy elmenjünk futni, amíg Messiék rúgják a bőrt, nincs más dolgunk, mint összedobni egy jó kis pasis kaját, és irány a női program!
Szívd fel begyem a sok vitamint!
Itt van az ősz, itt van újra, és nekünk fel kell készítenünk a szervezetünket a náthás időszakokra! Van, aki ezt léböjtkúrával kezdi. Itt egy remek recept mesterszakácsunktól!
Kovászolt zöldbab ínyenceknek - pici csavarral
Ezt a receptet a férjem gyermekkorának egykori helyszínén, a Gesztenyéskert mellett találtam! Na persze nem a földön, hanem a Larus Étterem teraszán! Még van néhány meleg nap a kovászoláshoz, így feltétlenül próbáld ki, és add a kedvenc sültedhez!
Sólet, ahogy egy külpolitikus készíti
Augusztus 30-án kezdődik és szeptember 6-áig tart a kihagyhatatlan Zsidó Kulturális Fesztivál. Ennek tiszteletére adom közre volt kolléganőm, Katona Juli népszerű híradós, külpolitikus barátnőm nagyszerű sólet receptjét! Köszi, Juli!
Fűszeres kalácskák
Ezt a remek receptet a keresztlányomtól kaptam. Bár még kezdőnek számít a házasszonyok sorában, nem riad meg semmitől! Bátran nekivág a legkomplikáltabbnak tűnő sütiknek is! Ez is egy ilyen "sokszereplős" példány.
Márti varázslatos póréhagyma krémlevese
Ez volt az első francia leves, amit hosszú évekkel ezelőtt kóstoltam, de már akkor nagyon ízlett. Azóta számtalan formáját kipróbáltam a hagymalevesnek, de bátran mondhatom, mind isteni volt. Nos, most itt a legegyszerűbb változat! Nem bánod meg, ha kipróbálod!
Almás-zabos - nem lovaknak!
Bár a pacik is szeretik mind a zabot, mind az almát, ez a recept mégsem nekik, hanem Neked szól! Magyarországon elképesztően finom almákat lehet kapni, sőt, egymás után érnek be a legcsodálatosabb fajták! Ezért ez a recept biztosan mindenkinek örömöt fog okozni! Nem azt mondom, hogy lóhalálában, de nyugodtan próbáld ki!
Elkészülni, vigyázz, sajt! Elindult a verseny!
Mintegy 17 ország vesz részt az idén a Nemzetek Sajtversenyén, amelynek selejtezője hétfőn kezdődött Budapesten.
Édes-fűszeres paradicsomszósz
Négyszáz éve még mérgező gyümölcsnek hitték, ma az egyik legkedveltebb zöldség. Fogyasztjuk magában, szendvicsben, salátában, szószként és mártásként, mindenhogyan finom és egészséges. És a legjobb, hogy akár egy balkonládában is megterem! Az Electrolux „The Secret Ingredient” sorozatában most a paradicsom kapott főszerepet.
Almás-répás céklasaláta
A céklát sokan csak savanyúságként fogyasztják. Nemcsak vérszegényeknek javasolt a magas vastartalma miatt, de kiemelkedő méregtelenítő hatású, és gazdag C-vitamin forrás is.
Hidratálj a mesterszakáccsal!
Legyen most már a barnaság megőrzése a cél! Fogadjuk meg a mesterszakács tippjeit, használjuk ki a késő nyári nap sugarait is! Ha így teszel, karácsonyig nem lesz szükségünk önbarnítóra!
Magyar bonbonoké az édesség Oscar-díj!
Idén először örülhetett egy magyar cég a gasztronómia Oscar-díjának tartott Great Taste Awards csillagjának praliné kategóriában. A mindössze 2 évvel ezelőtt alapított Sweetic manufaktúrát két édességük, a zöld dió és a Matcha-lime-gyömbér ízű bonbonjaik miatt díjazták.
Márti rakott töke
Mindig van egy kis darált hús a mélyhűtőmben, mert az - úgymond - mindenre jó. Na pont kaptam egy jópofa kis tököt, de mert azonnal nem tudtam feldolgozni, picit már kezdett ráncosodni. Sajnáltam volna kidobni, ezért kitaláltam az alábbi receptet, és nem bántam meg! Ízletes, könnyű, és az elfoglalt sorstársaknak a turbó változatot kínálom!
Felsőfokú kerti invázió
Bár a flekkent kifejezetten kerti sütögetés eredményeként lehet "kinyerni", nem árt, ha egy esetleges hirtelen jött zivatar idején van egy "B"-terved is! A sült, csontos sertéstarja bámulatosan finom a serpenyőben is! Egy sör mellett azt is elfelejtik a barátaid, hogy nem a kertben ültök, mert szakad az eső!
Ami a pasiknál mindig bejön...
Na ez az, amit nem lehet elrontani! Nagyon gyors fogás ebédre vagy vacsorára, és elképesztően laktató. Mondjuk én egy picit csavartam rajta, mert a végén nem tejfölt, hanem pici főzőtejszínt használtam! Ettől valahogy lágyabb és selymesebb lett az egész! Mind tésztából, mind sajtból olyat választasz, amit csak szeretsz! Próbáld ki! Nem bánod meg!
Mártinál koronával jár a patiszon
Kedvenc biozöldségesem rendre megörvendeztet egy-egy patiszonnal. Kezdetben idegenkedtem tőle, de mára nagyon megkedveltem! Gyorsan királyi fogást készíthetsz belőle! Persze, hogy Neked is először az jut eszedbe, hogy kirántod! Igazad van! Nagyon gyorsan kész, isteni finom, és ha úgy adódik, hogy este 6 után tudsz csak vacsorázni, akkor is nagyon jól esik! És még egy fontos: nem terheli meg a gyomrod! Láss neki!
Őrület! Rántottába pillecukrot?!
Retró Nintendó keksz, pillecukros rántotta, tízkilós óriásrák és igazi banán jégkrém – ezek a gasztrovilág aktuális hóbortjai. Szakértőnk szétnézett a külföldi sajtóban, és összegyűjtötte a hét legkülönlegesebb (információ)morzsáit. Mindenki eldöntheti maga, hogy ettől most megjön az étvágya, vagy éppen elmegy.
Ezt a lilát nem felejted!
Indiából származik a padlizsán. Ez a pompás, lila termésű növény hozzánk török közvetítéssel került. A neve is így ismert nálunk: török paradicsom. Az egyébként tojásgyümölcsként is emlegetett növénynek számos, remek elkészítési módja van. Folyton újító keresztlányom a minap ezzel a recepttel lepett meg! Próbáljátok ki! Érdemes!
Rebarbarás cookie
Méltatlanul mellőzött alapanyag a rebarbara itthon. Tulajdonképpen zöldség, kellemes, savanykás íze mégis remek például süteményekben. Létezik pirosas és zöld változata is - előbbi talán látványosabb, de az ízben nincs különbség.
Óda a zöldségekhez
Nem lehet Olaszországot úgy elhagyni, hogy ne egyél egy igazi itáliai zöldséglevest! Pedig az alapanyagok nálunk is megtalálhatók! A minestrone leves itt is nagyon finom! És a zöldségek is fantasztikus talajból származnak! Dobj össze mindent, bolondítsd meg egy kis sajttal, és elájulnak a vendégeid! Sok szerencsét!
Egyem a zúzádat!
Nemrég olvastam egy könyvet, amiben - egyebek közt - a György-korabeli London polgári konyháiról volt szó. A szerző szerint ebben az időszakban voltak a legegészségesebbek a brit főváros lakói. Ennek egyik oka, hogy például sok belsőséget ettek. Ja, és gyalog jártak a piacra... A belsőségek mára valahogy elkoptak az asztalainkról, pedig nagyon méltánytalan! Itt az én kedvencem! Fedezzük fel újra e finomságot! Kipróbálhatod csirkéből vagy pulykából is!
Banános csoda birkózó módra
Barka Emese női birkózó bajnok kedvenc itáliai desszertje, amit olasz származású edzőjétől tanult. Mindig ezzel készül, ha meglátogatják barátai, vagy ő megy vendégségbe. Könnyű, lágy, ízletes, és még gyümölcs is van benne, ami teljesen levette Emesét a lábáról, hiszen az élsportoló igazi gyümölcsrajongó.
Márti limonádéja
Márta napon mi mást is ajánlhatnék, mint egy finom, hűsítő italt! A barátnőim vezetnek általában a buliból hazafelé, tehát a kerti partin alkoholmentes itallal is készülnöm kell!
Glória az édesköménynek
Talán nincs is, aki ne szeretné a grillcsirkét, vagy az egyszerű sült csirkét! De ha ezt még megörvendeztetjük egy kis édesköménnyel, akkor az már maga a csoda! A magyar háziasszonyok még csak most ismerkednek vele - mármint az édesköménnyel -, de megéri randizni! Próbáld ki! Könnyű, kellemes, nagyon finom!
Hűsítő uborkakrémleves
Ezt a levest sok-sok franciaországi forgatásom alatt tanultam. Úgy általában a francia levesektől nem ájultam el, de ez kivételt képez! Lágy, selymes, és ami a legjobb, hogy melegen pont olyan finom, mint ilyenkor, a kánikulában hidegen! Jó kis étvágygerjesztő egy kerti bulinál! Nem bonyolult, előre el tudod készíteni, majd irány a hűtő, és kisvártatva arathatod a babérokat! - No babér, az nem kell bele!
Töltött tököm
Ezt a receptet Bay Évitől, egykori kolléganőmtől, az egyik legkedvesebb televíziós bemondónőtől tanultam. Ő már akkor is - le sem merem írni mikor volt mindez! - fényesen uralta a konyhát! Akkor még nem rajongtam e finomságért, de mára már elválaszthatatlan barátok lettünk! Köszi Évi!
Ezzel nyerd el a barátnőd szívét!
Pompás illatok tündökölnek kertedben, vagy a teraszon, amikor nyári partira várod barátnődet, vagy legkedvesebb barátaidat! Rém egyszerű, de biztos siker a következő recept! A lényeg, hogy sosem kell túlkomplikálni!
Fejd a kanárit!
Soha életemben annyi madártejet nem ettem, mint amikor kivették a mandulámat! Anyukám készítette, hozta a kórházba termoszban. Csak a portára tehette, le, mert akkor az volt a koncepció, hogy a mandulás gyerekek nem láthatták az anyukájukat, nehogy sírjanak, és felszakadjon a seb! Túléltem! És a madártej most megint kezd sláger lenni nálunk... Egyébként fagylaltnak is nagyon jó!
A zöldborsó farka
Egyik kedvencem a zöldborsó! Sajnos a "nagy szezonnak" vége, ím, itt az utolsó főzelékek egyike. Sebaj, jó az mélyhűtött változatból is! Hozzá a tükörtojás, igazán remek egy választás!
Amazonok a konyhában
Magyarország legsikeresebb női birkózói, Sastin Marianna és Barka Emese élet-halál harcot vív azért, hogy egyikük kijuthasson az olimpiára. A két élsportoló az olimpiai felkészülés mellett most újabb kihívásra mondott igent: a gasztronómia világában is megmérkőznek egymással. Ebben a küzdelemben pedig nem az erő vagy a technika, hanem mi, rajongók dönthetünk majd!
Fogyózz muffinnel!
Egyél mindent, de mértékkel! Most egy olyan finom nassolnivalót ajánlunk a két főétkezésed közé, amilyennel felesleges kalória bevitel nélkül csökkentheted az éhségérzetedet! Itt a sonkás muffin!
Ami egy tengerparti nyaraláson kihagyhatatlan
A magyar turisták zöme az idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt. Az utazók többsége nem csak a tájban gyönyörködik, hanem szereti kipróbálni a helyi gasztronómiai finomságokat is. De hol, milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.
Gyors erdei mese
Ezt a receptet én találtam ki legutóbbi piaci kalandozásaim és váratlan vendégek érkezése okán. Pillanatok alatt elkészül, és nem igényel profi szaktudást.
Zöld "tépecs"
A hétvégén kipróbáltam, és bátran állíthatom, az est fénypontja volt! Az utolsó levéldarabka is elfogyott!
Ezt kapd be!
Most megoldom ezt a gondod is! Számtalanszor előfordul, hogy megérkeznek a vendégek, de még nincs kész a fő fogás. Ilyenkor segít az előételem, ami nem bonyolult, vicces, és biztos, hogy egy könnyű rozéval jól indul a kerti parti!
A kecske és a furmint fantasztikus találkozása
Mádon évek óta azt képviselik, hogy a kecskehús és a száraz furmint együttese adja a legharmonikusabb ízhatást. A következő receptben szereplő kecskeételt a kerti fűszerek és a furmint kettőse teszi különlegesé.
Kecskesajtos saláta Mádról
Az ebben a receptben szereplő kecskesajt tudatos választás: az észak-magyarországi településen ugyanis több kecskefarm is működik, húsa és a tejtermékek ott egész évben frissen fellelhetők.