Életforma.hu

GASZTRO

Édes-fűszeres paradicsomszósz

Négyszáz éve még mérgező gyümölcsnek hitték, ma az egyik legkedveltebb zöldség. Fogyasztjuk magában, szendvicsben, salátában, szószként és mártásként, mindenhogyan finom és egészséges. És a legjobb, hogy akár egy balkonládában is megterem! Az Electrolux „The Secret Ingredient” sorozatában most a paradicsom kapott főszerepet.  

A pizza-szakértők szerint az igazi Margherita pizza csak a hosszúkás formájú, húsos San Marzano paradicsommal készülhet. Viszont a paradicsomnak világszerte majd 25 000 fajtája létezik, amelyekkel finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk. Bármelyiket is választjuk, mind kiváló hatású az egészségünkre. A piros paradicsom gazdag C-vitaminban és rákmegelőző hatású antioxidánsokban. A sárga paradicsomnak magas a vastartalma, és körülbelül 500 mg csonterősítő hatású káliumot tartalmaz. A zöld paradicsom pedig azoknak ajánlott, akik izomerejüket szeretnék növelni. A zöldség ugyanis nagy mennyiségű tomatidint tartalmaz, ami hozzájárul az izmok növekedéséhez.

Éden = Paradicsom?
Az Éden babilóniai eredetű és a héberek a hasonló hangzású héber gyönyörűség szóval hozták összefüggésbe. A Paradicsom név a latin paradisus (édenkert, mennyország) nyomán került nyelvünkbe, ami a görög paradeiszosz átvétele. Ez a héber pardez görögös formája, s előzménye az óperzsa pairi-daeza (körülkerítés). (Forrás: Wikipedia)

Tippek paradicsomos ínyencségekhez

A legfinomabb a friss, napon érlelt paradicsom, amit akár a saját kertünkben vagy erkélyünkön is nevelhetünk. Az otthon termett paradicsomot tároljuk hűtőszekrényben, hogy minél tovább friss maradjon. Így, ha csak egy könnyed salátára vágyunk elég felszeletelni, meglocsolni olívaolajjal, és már kész is.

Különböző fűszerekkel megbolondítva, készíthetünk könnyű nyári paradicsomlevest vagy akár házi ketchupot is. Bár elsőre ijesztő a főzési idő, az indukciós főzőlap stabilan tartja a beállított hőfokot, amíg a ketchup hozzávalóit összefőzzük. A végeredmény pedig mennyei!

Ha pedig pizzához, tésztához vagy húsok mellé paradicsomszósztkészítenénk, kövessük Johan Hedberg svéd gasztroblogger tippjét, és sütőben pirítsuk meg egy kicsit a paradicsomot, így még jobban érvényesül az aromája!

Kép: Kiskegyed

Édes-fűszeres paradicsomszósz

Hozzávalók:

2-3 nagy méretű (vagy 4-5 kisebb) paradicsom,

meghámozva, apróra vágva

2 kis hagyma, apróra vágva

1 piros paprika, apróra vágva

10-12 zúzott fokhagymagerezd

1 csésze olívaolaj

1 kis csokor friss bazsalikom felaprítva

1/2 ek szárított oregano

só, bors

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 225 °C-ra. Béleljen ki egy tepsit sütőpapírral. Tegye

bele az apróra vágott paradicsomot, hagymát, paprikát és a fokhagymát.

Locsolja meg olívaolajjal. Süsse lassan, egy órán keresztül, amíg a paradicsom

elkezd barnulni. Öntse a kifőtt tésztára, reszeljen rá pecorino vagy parmezán

sajtot, vagy keverje össze egy kis tejszínnel, így kiváló szószt kap serpenyős

csirkemellhez.

Jó étvágyat kíván hozzá a megálmodó: Johan Hedberg svéd gasztroblogger (Matgeek - http//matgeek.se)!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.