Életforma.hu


Itt a paradicsomszezon! Melyik típust, mikor fogyasszuk?

Itt a paradicsomszezon! Melyik típust, mikor fogyasszuk? 

Ha te is alig vártad már a paradicsomszezont, akkor itt az idő, hogy megismerd a különféle paradicsom fajtákat!
Íme a világ legnagyobb paradicsompüré gyűjteménye!

Íme a világ legnagyobb paradicsompüré gyűjteménye! 

Az oldenburgi nő 1983 óta rajongva gyűjti a paradicsompürés dobozokat.
Pizzás csiga kelt tésztából

Pizzás csiga kelt tésztából 

Ha pizzáról van szó, akkor szinte minden változat jöhet. A feltétek a lehető legkülönfélébben variálhatóak. Egy egyszerű pizzatésztából pedig remek snacket, vagy vendégváró fogást készíthetünk. Íme egy szuper pizzás csiga recept.
La Tomatina - a legőrültebb spanyol fesztivál

La Tomatina - a legőrültebb spanyol fesztivál 

Minden év augusztusának utolsó szerdáján, azaz ma, vörösbe borul Buñol főutcája. A spanyol kisvárosban hagyományosan hatalmas paradicsompartit rendeznek, ez a La Tomatina. Tavaly a járvány miatt elmaradt, idén azonban újra megrendezik az attrakciót. Több tízezer ember csak azért utazik ilyenkor Valenciába, hogy egy órán át paradicsommal dobálja egymást.
Parmezános csirkemellek

Parmezános csirkemellek 

A Pollo alla Parmigiano a nevével ellentétben nem Olaszországból származik. De kétségtelen, hogy köze van Itáliához, az Amerikába áttelepülő olaszoknak köszönhető ugyanis ez az étel.
Mediterrán csirkemellfilé fóliában sütve

Mediterrán csirkemellfilé fóliában sütve 

Hogy mitől lesz egy csirkemell mediterrán? Minden bizonnyal attól, hogy a térségre jellemző hozzávalókkal együtt készül. Jelen esetben például mozzarella sajttal, paradicsommal, bazsalikommal és persze a cukkini sem maradhaz ki a sorból.
Kalocsai sertéskaraj

Kalocsai sertéskaraj 

Számtalan módozatot ismerünk, melyekkel változatosabbá tehetjük a húsételeinket. Lehetséges, hogy erről a változatról még egyáltalán nem tudsz, éppen ezért ajánljuk most figyelmedbe.
Szentesi tarhonyás kacsacomb

Szentesi tarhonyás kacsacomb 

Sokan talán még nem hallottak erről a változatról, pedig figyelemreméltó fogásnak ígérkezik. A magyaros ételek kedvelőinek biztosan nem fogunk csalódást okozni, ezzel a könnyen elkészíthető egytálétellel.
Shakshuka - a közel-kelet lecsója

Shakshuka - a közel-kelet lecsója 

Izraelben és az arab országokban is kedvelt fogás ez a tartalmas lecsóétel. A nálunk honos verzióval ellentétben ennek összetételében nem a paprika, hanem a paradicsom van túlsúlyban. Az elkészítés módja viszont eléggé hasonló.
Bácskai csirkemáj

Bácskai csirkemáj 

A nyár egyik kedvenc étele a lecsó és persze minden olyan fogás, mely lecsóval készül. A Bácskai csirkemáj is pont egy ilyen étek.

Töltött paprika jó sok paradicsommártással 

Ezerféleképpen el lehet készíteni a töltött paprikát, egy viszont biztos: kihagyni nem szabad. Mi most egy olyan recepttel rukkolunk elő, amely nem csak paprikában, de paradicsomban is bővelkedik.

Csirkés lasagne 

Nem csak marhahússal lehet elkészíteni ezt a kedvelt rakott ételt, hanem csirkével is. És nem is lesz olyan száraz, mint azt első hallásra gondolnánk.

Caprese saláta kiwivel 

Bár az áprilisi időjárásra gyakran mondják, hogy szeszélyes, ilyenkor már nyugodt szívvel örülhetünk a tavasznak. Ideje a konyhában is valami igazán könnyedet alkotni. Bátran keverhetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket. A kiwi például jó választás lehet ahhoz, hogy feldobjuk a mozarella salátánkat, ráadásul C-vitaminban is gazdag.

Ízek harmóniája 

Egyszerűen feldobhatjuk a már jól bevált paradicsomos tészta receptünket, mondjuk egy kis padlizsán és ricotta segítségével. Hamar megvan, laktató és még konyhatündérnek sem kell lenn ahhoz, hogy elkészítsük.

A nyár örök slágere: lecsó 

Javában szezonja van már a nyár talán legkedveltebb és leggyorsabban elkészíthető melegételének, a lecsónak. Jöhet egy elronthatatlan és szupergyors kolbászos-cukkinis recept ebédre vagy vacsorára?

Juhtúrós pite sült paradicsommal 

Ámon Heni, a Heni süt neked blog írója ismét egy remek recepttel jelentkezik oldalunkon, amely szintén a nyár ízbombáit helyezi középpontba.

Shakshouka, az izraeli reggeli 

A közel-keleti lecsót, a shaksoukát már itthon is egyre több helyen lehet fogyasztani. Nem is nagy ördöngoösség elkészíteni otthon is, lepd meg a párodat vagy a családot.

Home office menü 30 perc alatt! 

Otthonról dolgozunk nagyon sokan, így nem csupán a munkarendünket, de a teljes életvitelünket is át kell alakítani. Kezdjük egy szupergyors, de igazán tartalmas és egészséges levessel. Ezt még főzni sem kell, így a home office alatt, a 30 perces ebédidőben is gond nélkül el tudjátok készíteni.

Natúr csirkemell tökmagolajos napraforgómagos zöldsalátával 

Megint eljött az este, és megint kellett egy gyors vacsora. A natúr csirkemellhez egy jó kis salátát dobtam össze ropogós jégsalátával , paradicsommal és lilahagymával, meglocsolva tökmagolajjal, bőven megszórva napraforgómagvakkal. Ebédre vagy vacsorára is ideális, lelkiismeret furdalás nélkül fogyasztható és a ruhaméret megtartásához is ideális!

Minden negyedik házhoz rendelt étel pizza 

Elkészítette Magyarország pizzarendelési-körképét a Falatozz.hu országos ételrendelő portál A nemzetközi pizza világnap alkalmából. Az étlapokon szereplő pizzák közül a legnépszerűbb jelenleg a Hawaii pizza, de a rendelési adatok alapján a legtöbben saját magunk szeretjük összeválogatni a feltéteket.

Paradicsomos pulykacomb lencsével 

Többször is megakadt a szeme Pammer Livinek ezen a recepten. Nem bánta meg, harmonikus ízű, nagyon finoman fűszerezett és tartalmas egytálétel született. Köretként saját sütésű gyökérkenyeret kínált mellé, ami nagyon passzolt ehhez a finom, szaftos ételhez. Miután rövidesen lencsét kell ennünk a hagyomány szerint (igaz, hogy a babona szerint nem baromfival), azért felajánlom! Nem fogunk csalódni!

Norma, avagy Szicília éneklő tésztája 

Mindig is nagy tisztelői voltak a muzsikának az olaszok! Nem véletlen, hogy a számos operájáról híres, Cataniában született zeneszerző, Vincenzo Bellini legismertebb hősnőjéről, Normáról nevezték el Szicília leghíresebb specialitását, a Spaghetti Alla Normát. Végtelenül egyszerű, húsmentes, és valami isteni! Annyira friss, hogy most szálltam le vele a repülőgépről! Jó étvágyat!

Házi kacsazúza pörkölten 

Szívesen elnéznek a kacsazúza fölött az ínyencek a húsboltos pultnál. Pedig nincs igazuk! Ez valami csoda! Megmondom őszintén, eredendően én is kacsamellért mentem kedvenc baromfihúsosomhoz az erzsébeti piacra, de amikor megláttam a zúzát, nem tudtam ellenállni! A gyönyörű kacsamell csodás lett, és a zúza meg isteni! Sajnos elkövettem egy nagy hibát: csak fél kilót vettem...

Házi paradicsomleves zöld igazítással 

Ez a megunhatatlan, és viszonylag gyors megoldás, ha levesre vágysz! Ha csak lehet, nem a zacskós lélekmelegítőt keresem én sem, hanem magam készítek egy jó kis krémlevest. Ez tipikusan az a megoldás, amikor egy kis csészébe töltve legalább egy pár percre kikapcsolódhatsz a finom illatokkal eltelve...

Karfiol és saláta, azaz furcsa, finom és egyszerű 

A pagoda karfiol, az egy olyan dolog, amivel meg lehet színesíteni egyszerű étkeinket. Steffel Csaba elsősorban salátákba és köretekbe ajánlja, hogy a nem mindennapi formája is érvényesüljön. Egyéb iránt romanesco (római) brokkoli névvel is illetik a nagyvilágban, eredete a XVI. századig vezethető vissza. Az elnevezéseire utalva, íze a brokkoli és a karfiol között helyezkedik el, de enyhébb, ,„szeretehetőbb” aromával; állagát tekintve, „keményebb”, ezért nehezebben lehet szétfőzni (de biztos van aki ez is megoldja) és könnyebben elérhetjük a sokat emlegetett kellemes roppanós állagot.

Paradicsomleves, úgy magyarosan 

Betűtésztával adták régen a menzán ezt a remekművet. Az én anyukám viszont mindig rizst főzött bele. Az első vicces volt, a második meg finom. Itt az én variációm!

Gyömbéres-citromos ráksaláta avokádóval, paradicsommal, cukkiniágyon 

Előételnek készült ez a nagyon finom és egészséges ráksaláta, kevés tejszínes mártásban átforgatva, grillezett cukkiniágyon avokádógolyókkal és apróra vágott paradicsommal. A gyömbér és a citrom fantasztikus párosítás a rákokhoz.

Anyósom lecsója télire 

Soha ennyi paprikát, paradicsomot nem kaptunk a barátainktól, a szomszédainktól, mint az idén. A hűtőbe már be se fér! Nincs más hátra, mint eltenni télire amennyit csak lehet! Egyszerűen remek, dolog majd télen ráütni egy tojást vagy egy lecsós szeletet összedobni! Nosza, előkaptam anyósom receptes füzetét, mert ebben utolérhetetlen volt. Íme, a bizonyíték!

Hogyan babusgassuk a bioparadicsomot? 

Nagy kedvencünk a paradicsom, alig van olyan kiskert, vagy akár erkély, ahol néhány tő ne bújna meg. Azonban a kezdő, és néha még a gyakorló kertészeknél is előfordul, hogy meggyűlik a bajuk a növény életben tartásával. Az ízletes paradicsomokat már javában szüretelhetjük, de akiknek ez nem sikerült, azoknak Radványi Noémi homeopata most elárulja, mit kell tennünk, hogy finom és egészséges, sőt, vegyszermentes legyen a paradicsomunk!

Menemen, a törökök lecsója 

Autentikus török étel. A lecsó török formája egy mennyeien szaftos tojásos étel, amit Törökországban leginkább reggelire fogyasztanak. Sok paradicsompürét vagy friss kockázott paradicsomot használnak fel hozzá, fedő alatt párolódik szinte végig az étel. Idős török nénikétől tanultam meg az elkészítését , nagyban hasonlít a mi verziónkhoz. Pammer Lívia receptje érkezik – egyenesen a piacról!

Padlizsán és paradicsom a csirkecsíkok bűböletében 

No, ebben a dög melegben nem árt, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk! Legyen könnyű, szénhidrát"mentes", és ne fűszerezzük túl... És még az evés után sem vert a víz!... – írta az őrülten jó ételek tudora.

Spagetti a la fantázia 

Ki ne szeretne Olaszországban nyaralni? Mégsem engedheti meg magának mindenki, ezért kénytelenek vagyunk a fantáziánkra támaszkodni! Na, pont így született meg nálunk ez a finomság! Próbáld ki, és meglátod, már látod is a gyönyörű csizma minden csücskét! Bámulatos!

Olaszos gyöngytyúkom a nyárra 

Mindig különleges falat a gyöngytyúk. Kicsit száraz a húsa, ezért a szüleim kifejezetten úgy szeretik, ha egy kis pikáns szaft vagy szósz kíséri. Ez a klasszikus, olaszos változat bátran variálható, és ők egyszerűen imádják. Most már új krumplival találtam, mert már annyira vágytak rá! ... De hiszen, itt a nyár!!!

Kelkáposzta és pöri, avagy mi az a plutyka? 

Amikor elhíreszteltem, hogy plutykát készítek, szinte egyből jött a kérdés, mi az a plutyka... - írja az őrülten jó ételek szakértője. A válasz nehéz, mert semmilyen szótárban nem, szerepel ez a kifejezés. A tájszó egyébkként kelkáposzta főzeléket jelent, és egyébként meg nagyon finom, különösen jól fog esni ezekben a hideg, téli napokban!  

Mennyei paradicsomos mozzarella Márti konyhájából 

Elég volt a karácsonyi traktából, a rengeteg sütiből? Kéne valami más, valami üdítő? Nos, ez egy pompás saláta, vagy előétel, vagy inkább este, a tévénézés közben vacsinak egy kis barna kenyérrel. Ha még nem próbáltad, ne tétovázz, mert igazán jobbnak érzed majd a pocakodat, magadat, és még az olasz konyha ízvilágának is átadhatod magad. Én így csinálom, és javaslom, hogy ha összrektad, tedd be egy órára a hűtőbe! Minden összér! Nem árthat egy korty könnyű vörösbor sem!  

Retró lecsós szelet a heti pörgés után 

Végre itthon vagyunk, itt a hétvége, de szinte tök üres a hűtő. A fagyasztóból kiveszünk 3 zacsi karajt, majd nekiállok egy gyors főzésnek. A konyhában bekapcsolom a zenét, kibontok egy világbajnok sört - amit Viktor fiacskámmal együtt főztünk. Hiába, egri húsimádó barátunk tud élni! Na, lássunk hozzá mi is!

Grillen készült pizza a csodás oregánóval 

Tamás fiam nagy pizza fun, az óbudai albérletében rendszeresen dolgozik a sütő, terjeng az oreganó illat - most pedig azt találta ki, hogy a teraszunkon tekerjük fel a grillt teljesítményre, majd készítsünk nápolyi jellegű, nagyon vékony tésztás pizzát. Ő elkészítette a mártást és a pizzatésztát - én pedig a sütési részt vállaltam be. Az eredmény fantasztikus volt, igazi, vékony tésztás pizzák sültek meg percek alatt a 300-320 C-os grillen - mi pedig csak ettünk, ettünk és ettünk... ( ...nem is győztem lebiciglizni a kalóriákat .)

Lecsó és csusza, avagy kettő az egyben 

Ez tipikusan az a pillanat, amikor nem tudsz dönteni mit is ennél. ...lecsót? ...túrós csuszát? Itt áll Steffel Csaba férfiasan jó megoldása! 

Tonhalas spagetti, ha valami igazán gyorsra és finomra vágynál 

A szombati ebédek mindig valami egyszerűre sikerednek, tekintve, hogy inkább másra fordítok több időt . Mivel most igazán paradicsomdömping van, tonhal meg volt a hűtőben, egy gyors felmérés után úgy döntöttem, hogy a tonhalas spagetti minden elvárt kritériumnak megfelel - írja Pammer Lívia. Hallgassunkr, és ugorjunk neki!

Sült paradicsomom grillpartihoz 

Ezt a vicces kis grillkoronát először készítettem, de nagyon cuki! Azt a sót használd, amelyiket a legjobban kedveled, és feltétlenül frissen őrölt borsot szórj rá, mert sokkal intenzívebb lesz az íze! A sütés alatt lassan kinyílik a paradicsom attól függően, hogy mennyire vágod be! Persze, ha mélyebben, belül is jobban pirul, ami bársonyossá teszi az ízét! Vágj bele!      

Iván barátom kovászos paradicsoma 

Tengerész házaspár barátaink házavatóján kóstoltam (azután megettem az egészet!) ezt a fantasztikus savanyúságot. A kerti grillezés királynője - a házi kolbászkák mellett - ez a kovászos paradicsom volt! Friss, magasított ágyásaikból szedték az alapanyagot, és az íze maga a tökéletesség! Már írtam a kovászos uborkámról, a Larus-féle kovászos zöldbabról, de ez mindent visz! Zöld paradicsom kell hozzá, és azonnal próbáld ki! 

Paradicsomleves nagymamásan 

Tobzódunk a nyár minden ízében! Használjuk ki ezt a remek lehetőséget, és együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt! Akár frissen, akár másként, mondjuk egy jó nyári levest paradicsomból! Most kaptam drága szomszédaimtól legalább egy kilót! Már illatából is érződik, hogy most szedték le. Irány a konyha! Jöjjön egy klasszikus! 

Fördős Zé - Anyu nyári csirkéje pirított krumplival 

Az igazi gasztronagyágyúk nyárindító receptjeinek sorában most megint egy újdonság jön. Fördős Zé, az anyukájától kapott recepttel brillírozik ezúttal! Próbáljuk ki együtt! 

Sass Dani sült levese 

Ahogy a nyári kánikula megtölti a strandokat a hűsölni vágyókkal, úgy telnek meg szebbnél szebb gyümölcsökkel és zöldségekkel a piacok. A bőséges kínálat mellett nem nehéz kreatívnak lenni a konyhában, és ehhez itt van egy kis inspiráció a JOY Social Media Award #gasztrovagyok kategóriájának egyik jelöltjéről.

Tőkehalas paradicsomos fussili csemegekukoricával 

Őrülten jó egy recept, ami most következik Steffel Csaba konyhájából. Miért is ne lenne jó? Van benne hal, kukorica, tészta is. Ráadásul a hűtőben bármikor ott a hal, a konyhaszekrényben csücsül a tészta, amit csak ki kell főzni! Pillanat alatt mesés étel kerekedik belőle! Ugorj neki!

Medvehagymás-sajtos karaj meleg paradicsomos salátával 

A hűtő mélyén ráakadtam néhány levélke medvehagymára, és mielőtt teljesen összefonnyadna hamar elhasználtam őket. Ez egy ügyes dolog volt tőlem – írta Steffel Csaba. Az, hogy ez már múlt hét elején történt és még nem osztottam meg veletek, na az már nem is annyira ügyes dolog. Nem baj, kedves Csaba, segítünk!  

Falusi zúzapörkölt Mártinál 

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és rendkívül változatossá teszik a heti menüt. Ezúttal a csirkezúzát választottam, de ugyanez a recept remekül működik libából vagy kacsából is! Vidéken, ahol mindig takarékosan főztek az emberek, mindent hasznosítottak. Nem véletlen, hogy ott találod meg a legjobb ízeket. A fogás további előnye, hogy egyszerre jó sokat készíthetsz belőle, és ha nem fogy el, nyugodtan lefagyaszthatod! Legközelebb csak egy mikró kell a finom ebédhez!  

Töltött paprika light - az alakformáló 

A töltött paprikát most darál pulykahússal, barna rizzsel és frissen főzött paradicsomból készítettük. A burgonyát most kifelejtjük mellőle, így barátságosan diétás, alakformáló egytál ételünk lesz ma. vacsorára.