Életforma.hu

GASZTRO

Minden negyedik házhoz rendelt étel pizza

Elkészítette Magyarország pizzarendelési-körképét a Falatozz.hu országos ételrendelő portál A nemzetközi pizza világnap alkalmából. Az étlapokon szereplő pizzák közül a legnépszerűbb jelenleg a Hawaii pizza, de a rendelési adatok alapján a legtöbben saját magunk szeretjük összeválogatni a feltéteket.

A nemzetközi pizza világnap alkalmából a 2019-es év rendelési adatainak összesítésével felmérést készített a Falatozz.hu országos ételrendelő portál. A több mint 430 étterem kínálatát és rendelési adatait tartalmazó adatbázis szerint az olasz konyhaművészet örökzöldje továbbra is óriási népszerűségnek örvend, tavaly a portálon az összes rendelés 26%-át tették ki.

Az első pizzázó még mindig működik Nápolyban. Fotó: wikipedia.com

Bár az étlapon szereplő pizzák közül a leggyakrabban rendelt pizzafajták jelenleg sorrendben a Hawaii pizza, a Magyaros pizza és a Sonkás pizza, az abszolút első helyezett mégis a Kívánság pizza lett, azaz a legtöbben saját magunk szeretjük összeválogatni a feltéteket.A statisztikákból az is kiderült, hogy az alapszószon és a sajton kívül átlagosan három feltétet kérünk a pizzánkra. Az étlapos népszerűségi lista a Sonkás-kukoricás pizzával folytatódik, ezt követi a Songoku (sonka-gomba-kukorica), a Bolognai, a Szalámis és a Húsimádó. A tízes lista utolsó helyezettje a Négysajtos pizza, amelyből harmadannyit rendeltek tavaly, mint a győztes Kívánság pizzából.

Az ízkínálatot tekintve kijelenthetjük, hogy Magyarországon minden igényt igyekeznek kielégíteni a pizzaszakácsok, hiszen a pizzériákat és a pizzát is kínáló vendéglátóhelyeket is figyelembe véve átlagosan 41 féle pizza van az étlapokon. Az abszolút rekorder az egyik budapesti pizzéria, ahol 151 féléből választhatnak a megrendelők. Ami a méreteket illeti, a hagyományos pizza-átmérők a favoritok: a 32cm-es változatból rendeltek a leggyakrabban, utána következett a 30 és a 28 centiméteres verzió, és csak a negyedik legnépszerűbb volt a 45 centis méret. A rendelések tekintetében az egyéni csúcsot egy olyan pizzaimádó tartja, aki 2019-ben összesen 360 darab pizzát rendelt.

A variációk száma végtelen. Fotó: wikimedia.com

A pizza eredete

I.e. a 3. században tettek először említést egy lapos kelt tésztáról, melyek olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg. Pompei városában régészek tárták fel a mai modern pizzériák elődjét. A pizza szó kialakulását illetően a források eltérnek: egyes helyeken a latin „pinsere“ szóból eredeztetik, mások szerint a picea – kemencében sült kenyér – kifejezésből származtatják, azonban egy 1907-es olasz etimológiai szótár a „pinza“ kifejezést említi. A 19. századig egyébként még fehér pizzákat készítettek, a pizzatésztát tejföllel vagy zsírral kenték meg, arra jöttek a feltétek.

Nápoly, Pizzeria de' Figliole, Kép: wikimedia

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki 1889-ben I. Umberto király és Margherita de Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozarella) és piros (paradicsom), készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza. Az 1830-as évekig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik a Via Port'Alba 18. szám alatt, és szinte zarándokhelyként működik.

Kép: Csiki Vivien

Egyszer volt, hol nem volt, élt a XX. század első felében egy Chicagóba kivándorolt szicíliai úr, nevezett Ike Sewell, aki erősen tűnődött saját megélhetésén. Így jutott eszébe nagymamája, aki isteni pizzát sütött neki minden hétvégén, csak ez más volt, mint hagyományos olasz testvérei. Így született meg 1943-ban az úgynevezett deep dish pizza, és vele együtt a Pizzeria Uno étterem, ami rövidesen egy egész hálózattá nőtte ki magát. Amerikai útjukon ismerkedtek meg vele a Kiss-testvérek az elmúlt években, és ma már fogadja is vendégeiket új éttermük a Budapesten, a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. És ez nem mese!  


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.