Bár az étlapon szereplő pizzák közül a leggyakrabban rendelt pizzafajták jelenleg sorrendben a Hawaii pizza, a Magyaros pizza és a Sonkás pizza, az abszolút első helyezett mégis a Kívánság pizza lett, azaz a legtöbben saját magunk szeretjük összeválogatni a feltéteket.A statisztikákból az is kiderült, hogy az alapszószon és a sajton kívül átlagosan három feltétet kérünk a pizzánkra. Az étlapos népszerűségi lista a Sonkás-kukoricás pizzával folytatódik, ezt követi a Songoku (sonka-gomba-kukorica), a Bolognai, a Szalámis és a Húsimádó. A tízes lista utolsó helyezettje a Négysajtos pizza, amelyből harmadannyit rendeltek tavaly, mint a győztes Kívánság pizzából.
Az ízkínálatot tekintve kijelenthetjük, hogy Magyarországon minden igényt igyekeznek kielégíteni a pizzaszakácsok, hiszen a pizzériákat és a pizzát is kínáló vendéglátóhelyeket is figyelembe véve átlagosan 41 féle pizza van az étlapokon. Az abszolút rekorder az egyik budapesti pizzéria, ahol 151 féléből választhatnak a megrendelők. Ami a méreteket illeti, a hagyományos pizza-átmérők a favoritok: a 32cm-es változatból rendeltek a leggyakrabban, utána következett a 30 és a 28 centiméteres verzió, és csak a negyedik legnépszerűbb volt a 45 centis méret. A rendelések tekintetében az egyéni csúcsot egy olyan pizzaimádó tartja, aki 2019-ben összesen 360 darab pizzát rendelt.
A pizza eredete
I.e. a 3. században tettek először említést egy lapos kelt tésztáról, melyek olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg. Pompei városában régészek tárták fel a mai modern pizzériák elődjét. A pizza szó kialakulását illetően a források eltérnek: egyes helyeken a latin „pinsere“ szóból eredeztetik, mások szerint a picea – kemencében sült kenyér – kifejezésből származtatják, azonban egy 1907-es olasz etimológiai szótár a „pinza“ kifejezést említi. A 19. századig egyébként még fehér pizzákat készítettek, a pizzatésztát tejföllel vagy zsírral kenték meg, arra jöttek a feltétek.
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki 1889-ben I. Umberto király és Margherita de Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozarella) és piros (paradicsom), készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza. Az 1830-as évekig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik a Via Port'Alba 18. szám alatt, és szinte zarándokhelyként működik.
Egyszer volt, hol nem volt, élt a XX. század első felében egy Chicagóba kivándorolt szicíliai úr, nevezett Ike Sewell, aki erősen tűnődött saját megélhetésén. Így jutott eszébe nagymamája, aki isteni pizzát sütött neki minden hétvégén, csak ez más volt, mint hagyományos olasz testvérei. Így született meg 1943-ban az úgynevezett deep dish pizza, és vele együtt a Pizzeria Uno étterem, ami rövidesen egy egész hálózattá nőtte ki magát. Amerikai útjukon ismerkedtek meg vele a Kiss-testvérek az elmúlt években, és ma már fogadja is vendégeiket új éttermük a Budapesten, a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. És ez nem mese!