Életforma.hu

GASZTRO

Shakshouka, az izraeli reggeli

A közel-keleti lecsót, a shaksoukát már itthon is egyre több helyen lehet fogyasztani. Nem is nagy ördöngoösség elkészíteni otthon is, lepd meg a párodat vagy a családot.

Hozzávalók 4 főre: 2 fej vöröshagyma, 12 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 4 db piros kaliforniai paprika vagy kápia paprika, 8 db nagyobb paradicsom vagy 2 db hámozott konzervparadicsom, 8 ek sűrített paradicsom, 3 db tojás, pár csipet csilipor (ízlés szerint), pár csipet római kömény, 4 kiskanál piros paprika, só, bors.

 

fried eggs with peppers, tomatoes, Shakshouka, az izraeli lecsó. Fotó: Depositphotos

 

A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomok héját keresztbe vágjuk, majd forró vízzel nyakon öntjük őket, hogy kis idő múlva könnyedén le tudjuk a héját szedni róla. Kockákra vágjuk. Ha az alap hozzávalókon kívül esetleg van otthon padlizsánunk vagy cukkinink, ne ha habozzunk, kokcázzuk fel azokat is.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, s ha már forró, mehet bele a hagyma, fokhagyma, pár csipet só, bors, kömény és a csili. Ha finom illat terjeng már a konyhában, rádobjuk a paprikát, itt jöhetnek az extrák, ha vannak: a padlizsán és a cukkini. Kisebbre vesszük a hőt a serpenyő alatt, és folyamatos kevergetés mellett pirítjuk, szinte karamellizáljuk a zöldségeket, hogy  magukba szívják a fűszerek és a fokhagyma aromáját. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, kicsit ezzel is pirítjuk még, majd hozzá tesszük a paradicsomokat,  s hozzávetőleg 10 percig rotyogtatjuk. Ekkor beleütjük a 4 db tojást, és hagyjuk, hogy kezdjenek kifehéredni. A végén a serpenyőt lefedve 150 fokos sütőbe tolva megszilárdítjuk, de vigyázzunk, hogy a közepe folyékony maradjon! Kivéve a sütőből a tojásokat még meghintjük kis sóval és borssal, friss kenyérrel, pitával a legfinomabb.

Szinte még rotyogva, a serpenyőben kell tálalni, Izraelben még a legmenőbb éttermekben is minél kopottabb, égettebb serpenyőben szolgálják fel a shakshoukát. A magyar gyomornak ez olyan fogás egyébként, ami ebédként és vacsoraként sem okoz meglepetést.

BRUTÁL REGGELI SOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZEI ITT OLVASHATÓK:

 



Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.