Életforma.hu


Pulykasonkás halacska szendvics

Pulykasonkás halacska szendvics 

Kreatív anyukák tudják, hogyan kell étvágygerjesztő reggelit készíteni. egy kis fantáziával a legegyszerűbb alapanyagokból is mókás figurákat varázsolhatunk a reggeliző asztalra.
Paradicsomos pite

Paradicsomos pite 

Ez a pite hidegen, melegen egyaránt csoda jó. Ha maradna a vacsorára szánt adagból, másnap nyugodtan elvihetjük magunkkal a munkahelyünkre ebédnek.
Aszalt paradicsomból pesto

Aszalt paradicsomból pesto 

A legjobb módszer arra, hogy finomat együnk, és nagyon gyorsan végezzünk a főzéssel. Pestót nemcsak bazsalikomból és parmezánból lehet készíteni, hanem  aszalt paradicsomból is. Nem tudunk vele mellényúlni, imádni fogja a család. Légmentesen lezárva a hűtőben egy hétig tárolható.
Váratlan vendég-tál

Váratlan vendég-tál 

Már mindenkivel előfordult, hogy bejelentés nélkül kapott vendéget. Bekopogott egy régi barát vagy barátnő, mert hirtelen szeretett volna megosztani egy gondot, vagy egy édes titkot. Ilyenkor nincs idő konyhatündérkedni, hisz az illettőnek pont az a vágya, hogy leüljön veled beszélgetni egy pohár bor mellett, és csak rá figyelj. Pont ilyen helyzetbe kerültem a minap, amikor jött a telefon, hogy azonnal a tanácsomra van szükség... Én meg a város másik felén voltam egy sajtótájékoztatón. Megmutatom, mi volt a megoldás!      
Szicíliai lecsó mozzarellával

Szicíliai lecsó mozzarellával 

A lecsó nemzetközi étel. A világ szinte minden táján készítik, persze az összetevők némileg változnak, és másképpen is hívják a különböző nemzetek a saját változataikat, de a gyökerek azonosak. Szicíliában valahogy így készül a lecsó.
Mediterrán sült paradicsom

Mediterrán sült paradicsom 

Kitűnő, ugyanakkor pofonegyszerű recept, még a hirtelen jött szeptemberi zegernyében is nekiállhatunk, egyrészt a felfűtött sütő jótékony meleget ad, másrészt a piacon van még megfelelő paradicsom barátságos áron, úgyhogy nem érdemes sokat gondolkodni a dolgon, essünk neki a sütésnek!
Nagymamám paradicsom levese

Nagymamám paradicsom levese 

Volt két zománcozott kis tálka, még Anyué és az egyik testvéréjé volt, amikor Ők voltak gyerekek. Innentől nyilván, hogy mindig mindent ebből akartunk enni, de valahogy a paradicsomlevesre emlékszem a leginkább.
Málnás paradicsom kompót

Málnás paradicsom kompót 

Pár évvel ezelőtt részt vettünk egy Andalúz főzőkurzuson, ahol egy spanyol fiatal séf, Enrique Sánchez tanított nekünk pár ételt. Közöttük volt ez a pikáns lekvár, egy élesztős, sonkás fánk köreteként. Elsőre kicsi távolságot tartottunk, de mikor megkóstoltuk, na, akkor hamar elfogyott. Azóta a grill szezonban, többször elkészül ez a lekvár/kompót.
Töltött paradicsom

Töltött paradicsom 

Ismerős az a helyzet, amikor a szuper fincsi fogásból maradt, de másnap már senki nem kívánja?  Ott a kérdés, mi legyen a maradékkal? Ilyenkor jöhetnek a remek étel újrahasznosítási ötletek. Én szabályszerűen örülök neki, amikor ilyen feladat vár rám, hiszen ilyenkor bedobhatom a kreativitásom, ezt azt összedobálok és egy új étel születik belőle.
Zakuszka

Zakuszka 

Lehetséges lenne, hogy még sosem hallotta az örmény eredetű zakuszka nevét? Ideje vele megismerkednie, mert kiváló előétel, de reggelire, vacsorára is bevethetjük, ha gyors megoldásra vágyunk. Számtalan változata létezik, ez egy a sok közül.

Gondolj a télre, főzz zakuszkát! 

A zakuszkát általában padlizsánból, pritaminpaprikából, hagymából, paradicsomból főzik, de sok helyen  babbal, tökkel, cukkinivel, esetleg répával vagy épp gombával gazdagítva teszik el télire. Ezerféle változata van ennek az Örményországból származó ételnek, amit egész télen kóstolgathatunk egy-egy szelet friss kenyérrel.

Cukkini falatok darált pulykahússal 

A cukkini még mindig felkínálja nekünk magát, mi pedig örömmel el is fogadjuk, hogy egy gyors vacsorát készítsünk belőle, egy kis pulykahús társaságában. Ízleni fog!

Spagetti szósz télire 

Paradicsomból sokféle házi konzervet készíthetünk, most annak a receptjét osztom meg, amelyet már vagy 15 éve minden nyáron készítek. Spagetti szósznak hívom ugyan, de teljesen alkalmas akár egy gyors paradicsomlevesnek, vagy pizza mártásnak, esetleg lasagne alapnak, és kiválóan teljesít egy húsgombóc mellett is. Használjunk hozzá lucullus paradicsomot, a többi fajtának túl sok leve van, hosszú idő, míg elfőzzük azt.

Francia paradicsomlekvár - ínyenceknek 

A francia konyhából csentük ezt a fantasztikus receptet, ami csak első hallásra tűnik kissé bizarrnak. A zöld összetevők és a cukormennyiség se riasszon vissza senkit...Isteni vitaminbomba ez!

Magyaros szűzérme 

Ez a lecsós, magyaros ízvilágú szűzérme igazi klasszikusa a hazai konyhának, érdemes kipróbálni, ha valami igazán jóízű ételre vágyunk. Vasárnapi ebédnek tökéletes.

Caprese csirkemell 

Vannak klasszikus ételpárosítások, ezek egyike a paradicsom összeházasítása a bazsalikommal. Utolérhetetlen kombináció, számomra a színtiszta nyarat, a napsütést jelenti. Csirkével is remek, de ehetjük saláta formában is.

Kalóriaszámolós gombás cukkini 

Annak, aki bármilyen okból is diétázik, ajánljuk ezt a nagyon egyszerű gombával, paradicsommal töltött finomságot. Az összetevők mellé még a kalóriamennyiséget is leírtuk, mert semmit se bízunk a véletlenre.

Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsom mártásban 

Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük. 

Paradicsomsaláta 

Nincs olyan fogyókúra, amiben ne szerepelne paradicsom. Ez a fantasztikus, kerek, mosolygós bogyó már ránézésre is jókedvre derít! Magyarországon olyan fantasztikus ültetvényeket gondoznak, hogy szemünk-szánk eláll! Elég, ha csak a szentesi gazdákra gondolunk! Egy biztos, olyen ízledtes, csodálatos paradicsom sehol a világon nem terem, mint nálunk!     

Lecsóval a világ körül 

Sok étel van a világon, amely ahány ház, annyi szokás jegyében készül, egyik ikonikus tagja ennek a körnek a lecsó. Szinte mindenki szereti, szinte mindenki másként készíti, és szinte mindenki meg van róla győződve, az övé a világ legjobb lecsója.

Lecsó 

Egy jó lecsó... Az bizony isteni tud lenni nyáron, amikor a paradicsom és a paprika már szabadföldön terem, nem fólia alatt. De mi kell egy igazán jó lecsóhoz? 

Hideg sült paradicsom leves 

Melegben üdítően hat egy kellemes, hideg krémleves. Nekem az egyik kedvencem a paradicsomleves, ezért ennek elkészítettem most a nyári verzióját is.

Katalán paradicsomos kenyér 

A katalán konyha egyik gyöngyszeme, holott elkészítését talán még receptnek sem merném nevezni. Egy ötlet, ami egy finom bagettből, édes, érett paradicsommal csodás étel.

Háromszínű kuszkusz saláta 

Ha van otthon kuszkusz, nagy baj már nem lehet. Mindegy, hogy hús mellé köretnek eszed, vagy egy színpompás salátát dobsz össze belőle, percek alatt elkészülsz, és biztos, hogy jót eszel.

Cukkinis lecsó 

A cukkini finom, egészséges, olcsó, percek alatt elkészül, és nagyon sokáig tart a szezonja. Mindezek teszik olyan ellenállhatatlanná.

Paradicsomos, zöldséges bulgur 

Diétáznod kell? Netán IR-es, vagy diabéteszes vagy? Itt egy könnyű ebéd recept, ami gyorsan elkészül, és ha ügyes vagy, marad belőle másnapra is, amit magaddal vihetsz a munkahelyedre.

Insalata Caprese 

Készítem mindig, amikor rossz kedvem van, jó kedvem van, van itthon friss bazsalikom, amikor gyorsan, JÓT akarok enni, valamint folyton és folyvást, mert a caprese az egyik kedvenc ételem.

Csőben sült vegyes zöldség 

A sült zöldségekben az a legjobb, hogy annyiféle módon lehet variálni, ahányféle zöldség létezik. A tavasz közeledtével lehet kevesebb téli gyökérzöldséget és több újonnan megjelenőt használni hozzá.

Minestrone 

Mindenféle zöldségből kell bele egy kevés, na persze szerencsére lehet rajta variálni egy kicsit, sőt annyiféle változata van, a csizma északi és déli tartományainak eltérő szokásai, alapanyagaiból fakadóan, hogy nem is lehet egy receptet megfogalmazni. Alapvetések persze mindig vannak, többnyire paradicsomos alapú, gyökérzöldségek is vannak benne.

Olasz túrógombóc bazsalikommal 

Nincs már beláthatatlan távolságban az az idő, amikor a nyári friss, érett, édes paradicsomból készíthetjük a paradicsom szószt, ahogy Kata is tette. 

Rácponty 

Szaftos, zöldséges és tejfölös. Igazi kiadós, magyaros halétel. Alapja a ponty, amihez - hazai hal lévén - könnyű hozzájutni.

Vöröslencse fasírtgolyó 

Az idei évet ezzel a szuper egészséges, vöröslencse fasírtgolyóval kezdtem, fűszeres paradicsom salsával és frissítő remoulade mártással kínáltam.

Paradicsomos gombás gnocchi 

Tartalmas, laktató, ízletes és zamatos fogás – hús nélkül. Fehérje tartalma azért van, a tésztában lévő tojás, illetve a mártáshoz használt gomba miatt, és szénhidrátban sem szegénykedik.

Libanoni saláta keménytojással 

Ennél egyszerűbb saláta kevés van, csak egy fejes saláta, petrezselyem és néhány fűszer kell hozzá, hogy egzotikus, különleges ízű finomságot tálalhassunk.

Halas, paradicsomos tészta 

Mit főzz, amikor azt gondolod, hogy nincs otthon semmi? Saját tapasztalatból tudom, hogy jó, ha van talonban egy ilyen recept azokra az esetekre, amikor szinte a semmiből kellene valami gyors vacsorát, vagy ebédet prezentálni. Nos ilyenkor születnek a legjobb ötletek. Mindig előkerül a spájzból néhány finomság, akkor is, amikor azt gondoljuk nincs otthon semmi.

Gazpacho 

Messze még a nyár, de már nagyon várjuk. Képzeljük el, hogy kánikula van, és mi ezt a hűvös gazpachót kortyolgatjuk.

Fetával töltött mediterrán kenyér 

Paradicsom, bazsalikom, olajbogyó, feta, ha csak rájuk gondolunk már kisüt a nap. Ezzel az egyszerű, de mégis izgalmas töltött kenyérrel és egy pohár borral pedig már a tenger mellé is képzelhetjük magunkat.

Mexikói csirke Éva módra 

Omlós csirkedarabok, egészséges zöldségek, forró, fűszeres paradicsom mártás. Egyszerűen tökéletes triót alkotnak, érdemes kipróbálni. És persze tág teret ad az egyéni kísérletezésnek a fűszerezésben.

Paradicsomos kölesgombóc 

Olcsó, könnyen hozzáférhető, egészséges, gluténmentes - mi az? Bizony, ez a köles. Használjuk minél gyakrabban a konyhában, hasznunkra fog válni.

Spagetti szárított paradicsommal és chorizóval 

Elsőre talán furának tűnik egy spagetti, amiben paradicsom is van, meg tejszín is, de higgyétek el, igazi ízorgia, amit ez a két hozzávaló létrehoz. Ha hozzájuttok chorizóhoz, az nagyon klassz, de paprikás szalámival helyettesíthető.

Mediterrán paprikáskrumpli 

Csirkemell, burgonya, padlizsán, paradicsom, olívaolaj, nem is kell más egy tányérnyi boldogsághoz. Ezek a mediterrán népek tudnak valamit az élet értelméről!

Szabolcsi töltött káposzta 

Ahány ház, annyi szokás, tartja a bölcs mondás, és igaz ez a töltött káposztára is. Mert sokan szeretik a szabolcsi változatot, ami paradicsomban fő. Te próbáltad már? Györgyi most megmutatja, hogy csináld!

Csirke cacciatore édesburgonyával 

Az olasz cacciatore (ejtsd: kaccsatóre) magyarul annyit tesz: vadász. Tehát a csirke cacciatore valójában egy vadász módra készült étel, általánosságban elmondhatjuk róla, hogy a hagyma, a zöldségek, a vörös bor és a paradicsom alapvető hozzávalója az ételnek.

Paradicsomos tészta sonkamorzsával 

Egyre többen vannak, akik kénytelenek olyan étrendet folytatni, amiben kizárnak allergén anyagokat, lisztet, tojást, tejet. Ez a tészta útifűmagból készült, tehát gluténmentes. Talán sokaknak jól jön egy ilyen recept.

Kolbászos, babos egytál 

Vegyünk egy pár jófajta sütni való kolbászt, egy kis zöldséget, babot, tésztát, házasítsuk össze édes paradicsommal, főzzük meg őket, és élvezzük!

Paradicsomos ponty - burgonyapürével 

Szeretjük a halat rántva, halászlének is, ám gyakran szerepel nálunk az ünnepi asztalon paradicsomos formában. Burgonyapürével tálalva igazi ünnepi fogás. Ideje kipróbálnod!

Paradicsomos káposzta főzelék 

Még mielőtt bármi is történne, szeretném védelmembe venni a paradicsomos káposztát. A jól elkészített paradicsomos káposzta ugyanis jó. Sőt mi több: finom. Nem flancos, nem fúziós, nem trendi, csak az, aminek mondja magát. Egy jóízű főzelékféle, ami attól, hogy olcsó, még lehet finom.

Caprese saláta 

A meleg nyarak legklasszabb ebédje, vacsorája, bármikor jöhet, csak egy a fontos: legyen otthon friss bazsalikom, mert anélkül semmit sem ér. Ezt szárított fűszerrel nem érdemes elkészíteni, mert mindennek a alfája és omegája, ahogyan a bazsalikom íze összeolvad a paradicsoméval és a mozzarellával. Miután hála az égnek már télen is lehet friss fűszernövényeket kapni, a caprese négy évszakos saláta lett.