Hozzávalók
5 db csípős paprika
2 kg paradicsom paprika vagy kápia paprika
10 gerezd fokhagyma
2 db közepes zeller
8 db hagyma
5-6 kg paradicsomból paradicsom lé
10 db szegfűszeg
5 db szegfűbors
0,25 dkg cukor
1 dl borecet
3 evőkanál só
3 babérlevél
1,5 dl olaj
ízlés szerint őrölt fekete bors
Elkészítés:
Húsdarálón kétszer ledaráljuk a nyers zöldségeket. Olajon megpároljuk a hagymát, majd amikor már puha, hozzáadjuk a többi zöldséget. Ráöntjük a paradicsomlét, beletesszük a babért, szegfűszeget, szegfűborsot, majd kb. egy órát főzzük. A végén fűszerezzük a zakuszkát cukorral, ecettel, ezekkel is forraljuk még az ételt. A munka utolsó előtti fázisaként merülő mixerrel kicsit krémesítjük az elkészült szószt. Nem kell péppé zúzni, jó, ha vannak benne nagyobb darab zöldségek is. Üvegekbe töltjük és a tetejére egy evőkanálnyi olívaolajat teszünk, ami légmentesen lezárja és konzerválja a zakuszkát. Néhány percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztban kidunsztoljuk.
TIPP: A fűszereket tegyük tüllbe vagy teatojásba, hogy ne kelljen a végén egyenként kiszedegetni a tűzforró ételből.