Életforma.hu


Kalocsai sertéskaraj

Kalocsai sertéskaraj 

Számtalan módozatot ismerünk, melyekkel változatosabbá tehetjük a húsételeinket. Lehetséges, hogy erről a változatról még egyáltalán nem tudsz, éppen ezért ajánljuk most figyelmedbe.
Szentesi tarhonyás kacsacomb

Szentesi tarhonyás kacsacomb 

Sokan talán még nem hallottak erről a változatról, pedig figyelemreméltó fogásnak ígérkezik. A magyaros ételek kedvelőinek biztosan nem fogunk csalódást okozni, ezzel a könnyen elkészíthető egytálétellel.
Shakshuka - a közel-kelet lecsója

Shakshuka - a közel-kelet lecsója 

Izraelben és az arab országokban is kedvelt fogás ez a tartalmas lecsóétel. A nálunk honos verzióval ellentétben ennek összetételében nem a paprika, hanem a paradicsom van túlsúlyban. Az elkészítés módja viszont eléggé hasonló.
Bácskai csirkemáj

Bácskai csirkemáj 

A nyár egyik kedvenc étele a lecsó és persze minden olyan fogás, mely lecsóval készül. A Bácskai csirkemáj is pont egy ilyen étek.
Töltött paprika jó sok paradicsommártással

Töltött paprika jó sok paradicsommártással 

Ezerféleképpen el lehet készíteni a töltött paprikát, egy viszont biztos: kihagyni nem szabad. Mi most egy olyan recepttel rukkolunk elő, amely nem csak paprikában, de paradicsomban is bővelkedik.
A nyár örök slágere: lecsó

A nyár örök slágere: lecsó 

Javában szezonja van már a nyár talán legkedveltebb és leggyorsabban elkészíthető melegételének, a lecsónak. Jöhet egy elronthatatlan és szupergyors kolbászos-cukkinis recept ebédre vagy vacsorára?
Házi kacsazúza pörkölten

Házi kacsazúza pörkölten 

Szívesen elnéznek a kacsazúza fölött az ínyencek a húsboltos pultnál. Pedig nincs igazuk! Ez valami csoda! Megmondom őszintén, eredendően én is kacsamellért mentem kedvenc baromfihúsosomhoz az erzsébeti piacra, de amikor megláttam a zúzát, nem tudtam ellenállni! A gyönyörű kacsamell csodás lett, és a zúza meg isteni! Sajnos elkövettem egy nagy hibát: csak fél kilót vettem...
Omlett lustálkodóknak a hétvégére

Omlett lustálkodóknak a hétvégére 

Néha jó egy kicsit lelassulni, kényelmesen, pizsiben elkészíteni egy jó kis omlettet, színes paprikákból, finoman megpirított baconszalonnával és egy napsugaras hétvégi reggelen feltálalni a szeretteinknek. Pammer Líviánál elmaradhatatlan része a reggeliknek a latte machiato vagy egy jó habos cappuccino, így együtt pedig remek kezdése például egy lusta vasárnapnak…
Paprikás csirkefalatok zelleres hajdniával

Paprikás csirkefalatok zelleres hajdniával 

Rövid idő alatt valami egészen finomat kellett kitalálnia a mai ebédre Steffel Csabának, mert úgy döntött: ezen a héten kétszer is lusta-napot tart. Saját bevallása szerint ez remekül sikerült! Bízzunk benne, hiszen minden receptje aranyat ér!
Menemen, a törökök lecsója

Menemen, a törökök lecsója 

Autentikus török étel. A lecsó török formája egy mennyeien szaftos tojásos étel, amit Törökországban leginkább reggelire fogyasztanak. Sok paradicsompürét vagy friss kockázott paradicsomot használnak fel hozzá, fedő alatt párolódik szinte végig az étel. Idős török nénikétől tanultam meg az elkészítését , nagyban hasonlít a mi verziónkhoz. Pammer Lívia receptje érkezik – egyenesen a piacról!

Így kerül a sercli az asztalra! 

Szomszédaink legjobb séfjei mellett Oroszországból és Korából is érkeznek neves fellépők a Millenárisra. Május 16. és 19. között több mint 50 kiállító étterem mutatkozik be. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja.

Hogy kerül a sercli az asztalra? 

Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. közötti OTP Bank Gourmet Fesztiválon. A Millenárison kilencedik alkalommal találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómia rajongói.

Nem kell félnünk a paprikától 

Iidén Enrico Crippa, a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje vezette a Dining Guide étteremteszteléseit. A mester a múlt héten látogatta meg a legjobb hazai éttermeket. A nemzetközi szaktekintélyt meglepte a magyar topéttermek szervizeinek magas színvonala, és elvarázsolta a magyar paprika íze. Hangsúlyozta továbbá, hogy nem szabad szégyellnünk a hagyományainkat, sőt ideje lenne büszkének lennünk rá.

Márti gyors gulyáslevese 

Attól gyors, hogy kuktában készítem. Egyszerre belarakok mindent, és amíg megfő, egy csomó dolgot csinálhatok otthon. Olyan rövid a hétvége, használjuk ki minden percét! 

Marhahúsos chimichanga Egerből 

Már az elején szeretném elmesélni a főzés és maga az ebéd élményét. Már amikor a konyhában tüsténkedtem - és szokásomhoz híven kóstolgattam is - szóval a koriander, a fehérhagyma, a poblano és a fűszerek visszahozták a közép-mexikói élményeket. Amikor Eszterrel leültünk ebédelni, akkor pedig tényleg beütött az íz és az illat, ha becsuktuk volna a szemünket, akkor szinte Puebla főterén éreztük magunkat... - így emlékszik viszza az alkotás örömére is egri húsimádó barátunk.

Retró lecsós szelet a heti pörgés után 

Végre itthon vagyunk, itt a hétvége, de szinte tök üres a hűtő. A fagyasztóból kiveszünk 3 zacsi karajt, majd nekiállok egy gyors főzésnek. A konyhában bekapcsolom a zenét, kibontok egy világbajnok sört - amit Viktor fiacskámmal együtt főztünk. Hiába, egri húsimádó barátunk tud élni! Na, lássunk hozzá mi is!

Lecsó és csusza, avagy kettő az egyben 

Ez tipikusan az a pillanat, amikor nem tudsz dönteni mit is ennél. ...lecsót? ...túrós csuszát? Itt áll Steffel Csaba férfiasan jó megoldása! 

Fördős Zé - Anyu nyári csirkéje pirított krumplival 

Az igazi gasztronagyágyúk nyárindító receptjeinek sorában most megint egy újdonság jön. Fördős Zé, az anyukájától kapott recepttel brillírozik ezúttal! Próbáljuk ki együtt! 

Sült kápiapaprika krémleves sós túrógombóccal 

Marton Adrienn egészséges receptje kápiára és túrógombócra hangolva. Mert cukorbetegséggel élőknek is joga van a finom ételekhez!

Készítsd fel kamrádat télire Cecén! 

Címerében a paprika és a Csók-Szluha-Kiss kúria, azaz a Csók István Emlékmúzeum látható. Ez a mezőföldi Cece. Több látnivalója mellett ilyenkor ősszel kell ellátogatni a Fejér megyei településre - főként azoknak, akik imádnak az utcai standokról vásárolni - nagyjából mindent, ami csak a konyhában kell! Gyertek velem egy kis sétára! 

Élő bíborfüggönyök Cecén 

Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben. Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Nagyon kedvesen invitáltak be otthonukba, hogy megnézhessem munkájuk gyümölcsét. Természetesen paprika nélkül nem engedtek el! Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megoztom most Veletek!  

Tonnaszám fogy a libamáj Ferihegyen 

Pick szalámi, Unicum és paprika – csak néhány azok közül a hungarikumok közül, amiket a külföldiek úgy visznek a Budapest Airport SkyCourt termináljában  található Heinemann Duty Free üzletből, mint a cukrot. Persze az édességek is nagyon népszerűek, a Szamos marcipán és a csokoládé különlegességek is kifejezetten keresett termékek. Kik rajonganak leginkább a hazai finomságokért, és miből fogy a legtöbb? Utánajártunk.

Váratlan vendég-tál 

Már mindenkivel előfordult, hogy bejelentés nélkül kapott vendéget. Bekopogott egy régi barát vagy barátnő, mert hirtelen szeretett volna megosztani egy gondot, vagy egy édes titkot. Ilyenkor nincs idő konyhatündérkedni, hisz az illettőnek pont az a vágya, hogy leüljön veled beszélgetni egy pohár bor mellett, és csak rá figyelj. Pont ilyen helyzetbe kerültem a minap, amikor jött a telefon, hogy azonnal a tanácsomra van szükség... Én meg a város másik felén voltam egy sajtótájékoztatón. Megmutatom, mi volt a megoldás!      

Szicíliai lecsó mozzarellával 

A lecsó nemzetközi étel. A világ szinte minden táján készítik, persze az összetevők némileg változnak, és másképpen is hívják a különböző nemzetek a saját változataikat, de a gyökerek azonosak. Szicíliában valahogy így készül a lecsó.

Saláta üvegben - a napi stressz ellen 

Majdnem olyan, mint egy szokványos saláta, de van benne valami, ami a napi őrületben egy kicsit lelassít. Talán a látványa? A benne lévő avokádó? Mindenesetre vidd be holnap a munkahelyedre is!

Tavaszi csirkemell 

Amikor már szinte minden tavaszi, nyári zöldség megtalálható a piacokon, isteni dolgunk van, csak válogatni kell a jobbnál jobb receptekből, hogy mit is főzzünk. Ez a csirke étel egyszerű, ízletes, hamar elkészül, nem kell egész délután a konyhában állnunk, mégis hamisítatlan nyári ízeket élvezhetünk.

Zakuszka 

Lehetséges lenne, hogy még sosem hallotta az örmény eredetű zakuszka nevét? Ideje vele megismerkednie, mert kiváló előétel, de reggelire, vacsorára is bevethetjük, ha gyors megoldásra vágyunk. Számtalan változata létezik, ez egy a sok közül.

Bulgurral töltött paprika 

Mindannyiunk kedvence a nyáreleji töltött paprika. Amikor a paprika már megfizethető, amikor már tudjuk, hogy a nap is sütötte kicsit, sokunknak eszébe jut, hogy készíteni kéne egy jó kis töltött paprikát. Így nyár végén pedig kézenfekvő ötlet. Mi ezúttal a legkevésbé sem hagyományos töltött paprikát készítettünk, a rizst bulgurral helyettesítettük, a húst kendermaggal pótoltuk, de jó lett volna a tofu is persze. Azonban tudjuk, hogy a szójától sokan idegenkednek, ezért gondoltuk, hogy a magas fehérjetartalmú kendermag alkalmas lesz a töltelékbe. Tényleg finom lett.

Túróval töltött sült paprika - a különleges vacsora 

A körözött nálam eddig mindig a friss piros vagy zöldpaprika tölteléke volt, eszembe se jutott így együtt a sütőbe dugni őket. Egy barátnőm tanácsára azonban megsütöttem, és azóta csak így készítem. Próbáld ki te is!

Sajtsaláta – a 10 perces könnyű vacsora 

Önállóan, de húsok mellé is nagyon szeretjük a sajtos, pikáns salátákat. A hozzávalókat szabadon, kedvünk szerint variálhatjuk, és mindössze 10 perc alatt elkészülünk vele.

Magyaros szűzérme 

Ez a lecsós, magyaros ízvilágú szűzérme igazi klasszikusa a hazai konyhának, érdemes kipróbálni, ha valami igazán jóízű ételre vágyunk. Vasárnapi ebédnek tökéletes.

Napsugaras körözött 

Körözöttet mindenki kóstolt már, a háziasszonyok többsége készített is gyakran, de erre a receptre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Az alapvető összetevők megegyeznek a receptekben, de hogy ki hogyan ízesíti a túrót, eléggé egyéni.

Lecsóval a világ körül 

Sok étel van a világon, amely ahány ház, annyi szokás jegyében készül, egyik ikonikus tagja ennek a körnek a lecsó. Szinte mindenki szereti, szinte mindenki másként készíti, és szinte mindenki meg van róla győződve, az övé a világ legjobb lecsója.

Frissítő ubislai 

Nekem akár előételnek is jöhet az ubisali, annyira szeretem. Ráadásul úgy variálod, ahogy akarod! Ha vendégeket vársz, és nem ismered elég jól az ízlésüket, akkor csak addig készítsd el, ameddig megkapja salátalevet. A többi alapanyagot tedd ki nyugodtan, és mindenki úgy ízesíti, ahogy a legjobb szereti! Ez vonatkozika a grillpartikra is! A háziasszony gondoskodását jelzi, ha segítesz az összeállításban! Ez mindenkinek jólesik!     

Nyári poharas babsaláta - egy kis csavarral 

Laktató és színes salátát készítettünk több szokványos és egy különleges hozzávalóval, ez utóbbi miatt csavaros. A poharas nevet pedig a 2 és fél decis mérce miatt kapta. Látványos és nagyon finom!

Lecsó 

Egy jó lecsó... Az bizony isteni tud lenni nyáron, amikor a paradicsom és a paprika már szabadföldön terem, nem fólia alatt. De mi kell egy igazán jó lecsóhoz? 

Csirke saslik 

Készítheted kerti grillen is, de én inkább azoknak ajánlom, akiknek nem adatik meg a kerti grillezés gyönyörűsége. Ezt ugyanis serpenyőben, a gázon is megsütheted.

Cukkinis lecsó 

A cukkini finom, egészséges, olcsó, percek alatt elkészül, és nagyon sokáig tart a szezonja. Mindezek teszik olyan ellenállhatatlanná.

Paprikába töltött sajtsaláta 

Nem kell mindig bonyolult ételeket főzni és enni vacsorára, az egészségünkkel is jót teszünk, ha időről időre beiktatunk egy saláta vacsorát a hétre.

Éljen Napóleon - kolbászünnep a Hold utcában 

Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter kezdeményezésére hatféle hagyományos, Csabai kolbászt mutatnak be a békéscsabai kistermelők a Hold utcai Piacon, 2017. május 13-án, szombaton. 2013 óta hungarikum, ez a kézműves csúcstermék, amely hosszú évszázadok alatt fejlődött, változott, s amelynek egyediségét a kiváló minőségű, hazai termesztésű fűszerpaprika adja, s amely a város vezetése és őstermelői jóvoltából igazi prémium terméket lehet!

Csőben sült vegyes zöldség 

A sült zöldségekben az a legjobb, hogy annyiféle módon lehet variálni, ahányféle zöldség létezik. A tavasz közeledtével lehet kevesebb téli gyökérzöldséget és több újonnan megjelenőt használni hozzá.

Gulyás, ahogy mi szeretjük 

Ha lehetőségünk van, főzzünk szabadtűzön, bográcsban gulyást, utánozhatatlan íze lesz a levesünknek. De akinek nincs rá lehetősége, az se mondjon le a gulyásleves örömeiről, mert természetesen tűzhelyen is elkészíthető.

Rácponty 

Szaftos, zöldséges és tejfölös. Igazi kiadós, magyaros halétel. Alapja a ponty, amihez - hazai hal lévén - könnyű hozzájutni.

Töltött paprika bulgurral, édesburgonyával 

Ezt az igazán kedvelt családi ételt én most még továbbalakítottam, okos szénhidrátokat használtam hozzá. A rizst bulgurral váltottam ki, a mellé kínált burgonyát pedig édesburgonyára cseréltem.

Sárgaborsó krémleves 

Egy laktató, tápanyagokban gazdag leves, amely nagyon könnyen, minden különösebb főzési tudás nélkül elkészíthető.

Gazpacho 

Messze még a nyár, de már nagyon várjuk. Képzeljük el, hogy kánikula van, és mi ezt a hűvös gazpachót kortyolgatjuk.

Zsebes karaj Czakó Marianntól 

Nagyon könnyen és rövid időráfordítással elkészíthető, és ahhoz igazíthatjuk a receptet, amit éppen itthon találunk. Nem kell hozzá más, mint egy szép sovány sertéskaraj egyben, valami jóféle házikolbász vagy sonka, esetleg szalonna,  pár szelet sajt, és zöldfélék, fűszerek.

Sült paprikakrémleves 

Először egy jó nevű balatoni étteremben kóstoltam ezt a levest. Forró nyár volt, a leves pedig hűsítően hideg. Igazi felüdülés volt. Ámde miért ne ehetnénk ilyen finomságot télen is, melegen? Semmi akadálya nincs ennek a verziónak sem.