Életforma.hu

GASZTRO

Marhahúsos chimichanga Egerből

Már az elején szeretném elmesélni a főzés és maga az ebéd élményét. Már amikor a konyhában tüsténkedtem - és szokásomhoz híven kóstolgattam is - szóval a koriander, a fehérhagyma, a poblano és a fűszerek visszahozták a közép-mexikói élményeket. Amikor Eszterrel leültünk ebédelni, akkor pedig tényleg beütött az íz és az illat, ha becsuktuk volna a szemünket, akkor szinte Puebla főterén éreztük magunkat... - így emlékszik viszza az alkotás örömére is egri húsimádó barátunk.

Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók:

Elkészítés:

A hagymákat megpucoljuk, majd szép és egyenletes kockákra vágjuk. Az elkészült halmot megfelezzük - az egyiket máris egy kisebb tálba pakoljuk. A darált húst egy serpenyőben lepirítjuk, de nem kell hozzá sok olaj, mert tényleg az a lényeg, hogy szépen kifehéredjen majd lepiruljon a hús. Közben sózzuk borsozzuk, mehet rá az összes római kömény - majd kevergetés következik. Ha már alakul a darálthús, akkor öntünk hozzá paradicsom sűrítményt, majd beállítjuk a kívánt állagot.

Egzotikus chilis kacsaleves
Már amikor megláttam a fotót, akkor összfutott a nyál a számban! Hát még, amikor végigolvastam! Jómagam nagyon kedvelem a keleti konyhát, és ez egy tipikusan – mondhatnám – magyarra fordított leves. Szórakoztató napotok lesz, mert begyüjtitek az alkatrészeket, az illatoktól élvezetes lesz a főzés, nem beszélve az elkészítés leírásának vidám stílusától! Vágjatok bele!

A hagymához hasonlóan feldaraboljuk a paradicsomokat és az összes paprikát is, majd a zöldségek egy részét a kis tálkába pakolgatjuk - amibe megy még friss, tépett koriander levél és lime leve is. Ez lesz az egyik kísérő a chimichanga mellé, de adhatunk még hozzá guacamolet, vagy bármilyen salsát is. Szóval a húsunk már megpuhult, a paradicsom és a fűszerek mellé pedig most jönnek a zöldségek. Tehát hagyma, paradicsom és mindenféle paprika kocka megy a húshoz - na meg egy rakás friss koriander is. Nem kell szétfőzni a zöldségeket, csak egy kicsit kell megkapatni a tűzzel - a lényeg az, hogy roppanós maradjon az állaguk. Kóstolgatunk, majd fűszerezünk ha kell, persze ki ne felejtsük a chilit se.

Következő fázisban már töltjük a tortilla lapokat. Kb 2-2,5 evőkanál húsos anyagot pakolunk a lapok közepére, majd feltekerjük őket, a végén pedig hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük. Ha minden kis burrito csomag elkészült, akkor forró, de tényleg forró olajban készre sütjük. Tálaláskor mindenki kap egy kis salsa szószt, guacamole-t vagy az általunk is elkészített hagymás, korianderes salátát - majd mindenki kézzel eszegeti a chimichangákat.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.