Marhahús cikkek

Pusztapörkölt marhalábszárból
Népszerű és laktató étel a pusztapörkölt, a bográcsozós bulik kedvelt fogása. Sokféle húsból elkészíthető, használhatunk hozzá sertést, marhát, combot, lapockát vagy éppen marhalábszárat. És természetesen az is el tudja készíteni a pusztapörköltöt, akinek nincs kertje.

Marhahúsos chimichanga Egerből
Már az elején szeretném elmesélni a főzés és maga az ebéd élményét. Már amikor a konyhában tüsténkedtem - és szokásomhoz híven kóstolgattam is - szóval a koriander, a fehérhagyma, a poblano és a fűszerek visszahozták a közép-mexikói élményeket. Amikor Eszterrel leültünk ebédelni, akkor pedig tényleg beütött az íz és az illat, ha becsuktuk volna a szemünket, akkor szinte Puebla főterén éreztük magunkat... - így emlékszik viszza az alkotás örömére is egri húsimádó barátunk.

Leveles kelfőzelék marhahúspogácsával
A családban rajtam kívül nem nagyon rajonganak a kelkáposztáért, ezért ritkán főzök ebből az egyébként igen finom és egészséges zöldségféléből . Most egy reform főzelék készült kontaktgrillen sült marhahúspogácsával - írja Pammer Livi.

Rékasi gulyásom, ahogy Apukám szereti
Édesapám mindig is kedvelte a leveseket. Gasztronómiai magyarázata is van, állítja, a levesben a lé a jó. A gulyást is így kedveli - bő lével, kicsi kenyérrel. A hétvégén három tányérral is kért, majd boldog volt, mert végre melege lett, ami nagy dolog egy idős embernél!

Sopa de Albondigas Húsimádó módra
Ez a leves egy spanyol/mexikói tartalmas első fogás, aminek nagyon sok elkészítési módja van, így én a saját verziómat mutatom be nektek.

Ördöglángos hátszínből
Igazi magyaros étel, marhahússal, tócsnival, gombával, sajttal és tejföllel. Érdemes kipróbálni, lehet csirke-, sertés- vagy pulykahúsból is készíteni.

Gulyás, ahogy mi szeretjük
Ha lehetőségünk van, főzzünk szabadtűzön, bográcsban gulyást, utánozhatatlan íze lesz a levesünknek. De akinek nincs rá lehetősége, az se mondjon le a gulyásleves örömeiről, mert természetesen tűzhelyen is elkészíthető.

Polenta lepény marhahússal
A polenta - ismertebb nevén kukoricadara - nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag, isteni köreteket, party snackeket - is - lehet belőle készíteni. Itt most a takaró szerepét tölti be a fűszeres marhahús fölött.

Csípős babos egytál
A csípős, fűszeres egytál ételek még ilyenkor, tél végén is jó szolgálatot tesznek, ráadásul sok bajlódás sincs velük. Laktatóak, melengetőek, finomak.

Vadas marhaszelet
A magyar konyha egyik közkedvelt étele, természetesen vadhúsból a legjobb, de be kell látnunk, vadhúshoz igencsak ritkán jutunk hozzá - már aki szereti egyáltalán a vadat. De marhából is nagyon-nagyon finom vadast lehet készíteni.
Pot au feu - fazék a tűzön
A pot au feu (ejtsd: potofő) egy jó erős marhahúsleves, zöldségekkel, burgonyával tálalva, bagettel, mustárral, tormával körítve. Legalább 3 órát fő, de tulajdonképpen sok teendő nincs vele. Mennyei étel!
Vörösboros marha casserole
Hogy mi az a casserole (ejtsd: keszrol)? Valójában egy vasedény, de az abban készült rakott, lassan sült ételeket is így hívják. Ez a vörösboros marharagu a világ egyik legjobb étele, az angol konyha remeke, és ebben a kategóriában azért nem sok étel indulhat a címért.
Chili con carne
Sok-sok évvel ezelőtt főztem először chilit, bevallom őszintén, én nemigen élek vele, de a férjem és a fiam imádják. Ezért aztán mindig tartok a mélyhűtőben darált marhahúst, így bármikor megkívánják, el tudom nekik készíteni.
Palócleves
A palócleves leggyakrabban marha- vagy bárányhúsból készül. Keletkezésének körülményeit nem ismerjük pontosan, egyesek szerint Gundel János készítette Mikszáth Kálmánnak, mások szerint egy egy vereny bíráinak főzték először, akiknek igencsak ízlett a kompozíció. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokásos habarás nélkül is tálalni, ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.
Lasagne, az adu ász
Lasagnét szoktam készíteni ünnepekkor, hétköznapokon, tavasszal, ősszel és télen. Nyáron csak azért nem, hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt 35 fokban. Ebből következik, hogy sosem rendelek étteremben lasagnét, mert ennél jobban elkészítve még sosem ettem étteremben, akkor meg minek kísérleteznék? Nem mondom, ha először főzöl lasagnét, nem lesz túl egyszerű, de nincs más dolgod, mint ezt a leírást hűen követni, és akkor garantált a siker.
Marhaszeletek pikáns paradicsomszószban
Az egyik legkedvesebb családi receptemet osztom meg veletek. Ha időnként marhahúsra fáj a fogunk, és már nem a vadast vagy a pörköltet kívánjuk, akkor ezt a pikáns paradicsomfürdős marhaszeletet készítem el. Zöldségkörettel tálalva egyszerűen abbahagyhatatlan. Ünnepi alkalomra is jó választás.
Éva verhetetlen házi hamburgere
Tudom én, hogy a legjobb lenne faszén fölött sütni a kertben, de sajnálatos módon kertem nincs, a faszenes mini grillt az erkélyen három húspogácsa miatt nem akartam beizzítani, úgyhogy elmondhatom, hogy házi hamburgert istenien lehet gázon, serpenyőben is sütni.
Tavaszi darált húsos zöldségleves
A recept Szerbiából való, egy kedves ismerősömtől, ahol nagyon gyakran készítik ezt a finom krémes zöldséglevest. Egy kis marhahússal tettük izgalmassá és laktatóbbá. Bizonyára itthon is kedvenc lesz.
Egy kis kelet - bulgogi
A bulgogi koreai húsétel, könnyen elkészíthető és nincs szükség túl sok egzotikus hozzávalóra sem. Szójaszósz és szezámmag a legkülönlegesebb alapanyagai az ételnek. Érdemes kipróbálni.
Gyors bolognai
Az igazi sugo persze az, amit órákon át főznek, de a mi paradicsomlevünkkel is finom olaszos ragukat varázsolhatunk az asztalra. Én most kaptam több liter házi paradicsomlevet, így egy üveggel gyorsan elhasználtam erre célra.
Bográcsgulyás
Ahány ház annyi elkészítési módja van a bográcsgulyásnak, van aki úgy készíti szabad tűzön, ahogy tűzhelyen mások speciális húsokra esküsznek. Mi egy olyan receptet kaptunk, aminek a lényege a sűrű lé.
Lilahagymás, répás hústekercs
Hústekercset készíteni kicsit macerás dolog, de megéri a pepecselést, az eredmény ugyanis nagyon látványos étel. Ez a marhahúsos répával és lilahagymával készült tekercs nagyon finom is.