Életforma.hu

GASZTRO

Lasagne, az adu ász

Lasagnét szoktam készíteni ünnepekkor, hétköznapokon, tavasszal, ősszel és télen. Nyáron csak azért nem, hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt 35 fokban. Ebből következik, hogy sosem rendelek étteremben lasagnét, mert ennél jobban elkészítve még sosem ettem étteremben, akkor meg minek kísérleteznék? Nem mondom, ha először főzöl lasagnét, nem lesz túl egyszerű, de nincs más dolgod, mint ezt a leírást hűen követni, és akkor garantált a siker.

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók:

lasagne lapok, ehhez az adaghoz 9 darabot használtam fel

7 dl sűrű paradicsomszósz

2 db karcsú cukkini

1 db padlizsán

1 db sárgarépa

4 db újhagyma

3 db zellerszár (nem érdemes kihagyni, nagyon jól harmonizál a paradicsom ízével)

1 db piros színű kaliforniai paprika

5 dkg vaj

5 dkg liszt

5 dl tej

10 dkg parmezán/grana padano  reszelve

fehérbors

2 evőkanál olívaolaj

bazsalikom, rozmaring, oregánó ízlés szerint, persze az a legjobb, ha minden friss formában van,

de a szárítottól sem sértődik meg az étel

Elkészítés:

A zöldségeket összedarabolom, a padlizsánt kockákra vágva szűrőbe teszem, megsózom, és hagyom 10 percet, hogy kiizzadja a levét. Ez azért fontos, mert ha már kissé idősebb darabot sikerült vennünk, előfordulhat, hogy a padlizsán keserű, de ezzel a sózásos módszerrel megszabadulhatunk a kesernyésségétől. Ha letelt a tíz perc, öblítsük le a kockákat, szárítsuk le a padlizsánt. A répát uborkagyalun engedjük át, az újhagymákat elég kettőbe-négybe vágni, a zellerszárat 3 mm-es darabokra, a cukkinit fél centisekre. A paprikát is hasonló darabokra aprítjuk. (Mehet még bele brokkoli és zöldborsó is, nekem most nem volt itthon egyik sem.) Amikor mindent összekaszaboltunk, egy kevés olívaolajon  pirítsuk meg a zöldségeket, elég hozzá kb. 6-8 perc. Nem kell puhára párolni, de ne legyenek már kemények. Pirítás közben szórjuk meg a zöldségeket a bazsalikommal, rozmaringgal és oregánóval, de sózni csak a végén sózzuk meg egy kicsit. Ha kész, tegyük félre az edényt.

Készítsünk sűrű besamel mártást. Az 5 dkg vajat olvasszuk fel, dobjuk rá a lisztet, kevergessük egy percig, amíg felszívja a vajat, és elkezd habzani, majd sűrű kevergetés közben öntsük fel a tejjel. Főzzük addig, amíg fel nem forr a mártás, és utána is még kis lángon, kavargatva főzzük, hogy a liszt elveszítse nyers ízét. Közben sűrűsödik is, vigyázzunk, le ne égjen! Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük bele a reszelt parmezánt, és ezt is tegyük félre. A besamel el is készül addig, amíg a zöldségek pirulnak.
Egy jénai tálba öntsünk egy merőkanálnyi paradicsomszószt, béleljük ki a tálat egy réteg lasagne tésztával. A tésztát nem kell megfőzni a művelet előtt. Az első réteg tésztára kanalazzunk zöldséget, utána paradicsomszószt, majd pötyögtessük meg alaposan besamellel. Jöhet a második réteg tészta, a második adag zöldség, paradicsomszósz és besamel. Végül sorra kerül a harmadik réteg tészta, a zöldség maradéka, a paradicsomszósz maradéka, és ha jól ügyeskedtünk, akkor szép vastagon be tudjuk takarni a tészta tetejét a maradék besamellel. Ha van még parmezánunk, megszórhatjuk a tetejét még egy kevéssel.
180 fokos sütő, 35-40 perc.
Mi történik, ha a réteslap, a bolognai ragu és a spenót találkozik? Összeállnak egy nagyon mutatós és istenien finom kreatív egytálétellé! És mindezt igen gyorsan teszik.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.