Hozzávalók:
lasagne lapok, ehhez az adaghoz 9 darabot használtam fel
7 dl sűrű paradicsomszósz
2 db karcsú cukkini
1 db padlizsán
1 db sárgarépa
4 db újhagyma
3 db zellerszár (nem érdemes kihagyni, nagyon jól harmonizál a paradicsom ízével)
1 db piros színű kaliforniai paprika
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg parmezán/grana padano reszelve
fehérbors
só
2 evőkanál olívaolaj
bazsalikom, rozmaring, oregánó ízlés szerint, persze az a legjobb, ha minden friss formában van,
de a szárítottól sem sértődik meg az étel
Elkészítés:
A zöldségeket összedarabolom, a padlizsánt kockákra vágva szűrőbe teszem, megsózom, és hagyom 10 percet, hogy kiizzadja a levét. Ez azért fontos, mert ha már kissé idősebb darabot sikerült vennünk, előfordulhat, hogy a padlizsán keserű, de ezzel a sózásos módszerrel megszabadulhatunk a kesernyésségétől. Ha letelt a tíz perc, öblítsük le a kockákat, szárítsuk le a padlizsánt. A répát uborkagyalun engedjük át, az újhagymákat elég kettőbe-négybe vágni, a zellerszárat 3 mm-es darabokra, a cukkinit fél centisekre. A paprikát is hasonló darabokra aprítjuk. (Mehet még bele brokkoli és zöldborsó is, nekem most nem volt itthon egyik sem.) Amikor mindent összekaszaboltunk, egy kevés olívaolajon pirítsuk meg a zöldségeket, elég hozzá kb. 6-8 perc. Nem kell puhára párolni, de ne legyenek már kemények. Pirítás közben szórjuk meg a zöldségeket a bazsalikommal, rozmaringgal és oregánóval, de sózni csak a végén sózzuk meg egy kicsit. Ha kész, tegyük félre az edényt.